Harika bir paylaşım Tevfik abi eline sağlık.
Benim bazı sorularım var. Cevaplarsanız sevinirim.
Kurşunlar, tapadan ayrılınca daha düzgün gidiyor diye biliyorum.
Burada hem tapaya çizik atıldı hem yapıştırıcı kullanıldı.
Zaten yapışacaksa neden tapaya çizik atıldı onu tam anlayamadım ?
Kurşun tabanındaki düzleme işlemi sapmayı azaltmak için mi yoksa harici bir sebep var mı ? Ufak tefek çapaklar isabeti ciddi oranda engelliyor mu ?
Son olarak, A0 barutla ilgili bende halen biraz kafa karışıklığı var.
Dolum tablosunda 38 gr saçma için 1,90 önerilmiş ve 750 bar demiş.
Geçenlerde Orhan usta bir fişek inceledi. Değişik bir marka "volkano 36" diye ismi var. Fişek 36 gr ve 2,20 gr A0 barut içeriyor.
1,90 ölçü olarak 750 bar yapan bir fişek 2,20 ile ciddi basınç yapmaz mı ?
Ben 36 grama 1,90 gr A0 koyuyorum. Kapsülü 686 tercih etsem 2,00 veya 2,10 gr olarak bu barut 36 gramda güvenle kullanılır mı ?
Siz kurşuna 2,35 koydunuz. Çıkış hızı 480 ms yi gördü ama basınç değerleri ne durumda ?
Saygıdeğer Emrah Bey kurşun namludan çıktığı anda tapadan ayrılınca düzgün gider ama tapasız kurşunların balistik katsayısı düşük olduğundan çok yüksek hızlarda bile 50-60 metrede transonik bölgeye girip yalpalamaya başlar hele hız düşükse 30-40 metre sonra yalpalamaya başlar tapanın iki görevi var biri okun arkasındaki tüy gibi denge sağlamak diğeri kurşunun boyunu çapının iki katına çıkararak sürüklenme katsayısını 2/3 oranında azaltmak bu önemli bir durum.
Her ne kadar kurşunu yapıştırsakta bazen pürüzsüz tapa yüzeyi yapışmıyor ve basıncın etkisiyle tapadan ayrılabiliyor küçük yara dokusu açmak yapışmayı garanti ediyor.
Yüksek hava sürtünmesi kurşunun tepe bölgesine eşit oranda dağılmalı küçük bir çapak bile dengeyi bozabiliyor yerli kurşunların tabanları kötü ve dengesiz patlamadan sonra tapaya eşit oranda yük binmesi ve denge için taban düzleme şart.
Saçma ve kurşun dolularında basıncı artıran en önemli unsur barut üztüne binen yük + ağız kıvırma oranı ve kullanılan kapsül.Kendi tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim her 2 gramlık yük artışı basıncı 40-50 bar artırıyor buna karşın barutun türüne göre değişmekle birlikte he 0.05 gram barut artışı ise 10-20 bar arası basıncı artırıyor diğer husus kapsül test ettiğim için gönül rahatlığı ile söyleyebilirim yavaş yanışlı kapsül hızlı yanışlıya göre basıncı 50-80 bar düşürürken hızda net 50 fps oranında düşüyor.
A0 barutun yoğunluğu 30 birim düşürüldü 580 den 550 ye vectan firması 31-32 gram kurşun için 2.30 gram öneriyor ve v2.5=450 m/s hız 650 bar basıç hesaplamış düşük bir oran herhangi bir 32 gramlık fişekten daha düşük.
2.20 gram 36 gram için bu mevsimde 800-850 bar civarı basınç yapabilir ama sıcaklık düştükçe çok makul seviyelere gelir sorun hız artacağı için saçmaları namludan çıktıktan sonra nasıl bir arada tutacaksın(tabiki buffer toz)😀
Tavsiye olarak algılanmasın ama ben 2,55 grama kadar kullandım 27 gram ağırlık ta 750-800 bar civarına kadar çıktığını tahmin ediyorun 27 grama 2.35 gram hele 5 no şokta basınç yaptığını bile hissettirmez.Umarım faydalı olmuştur.
Saygılarımla.