Yılmaz bey,
Namlu çıkış hızını etkileyen bir çok faktör var. Her ne kadar Mehmet bey özetlemiş ise de sorunuzu cevaplayabilmek için biraz açmak istiyorum.
Namlu çıkış hızı fişeğin birleşenleri ile bağlantılıdır. Yivsizlerde Kapsül-barut-tapa-mermi-kıvırma payı, barutun yanma hızı ve ortaya çıkan basıncın sonucunu, merminin çıkış hızını etkileyecektir.
Basınç ise p= F/A (P=basınç F=güç A=Alan) formülü ile açıklanır. Ayni güç farklı çaptaki namlularda farklı basınç ortaya çıkaracaktır (ayni miktar barut, daha dar namluda daha fazla güç üretecektir).
En büyük etken kullanılan barutun tipi ile ilgilidir. Göreceli olarak, Hızlı yanışlı barutlar daha az, yavaş yanışlı barutlar nisbeten daha fazla güç üretir. Hızlı yanışlı barutların yanması namlunun ilk 18-20 cm lik bölümünde, yavaş yanışlı barutların tamamen yanması namlunun ilk 25-40 cmlik bölümünde oluşur. Özellikle yavaş yanışlı barutlarda daha uzun namlu ile daha yüksek verim elde edilir.
Ancak saçma atılan yivsizlerde çok aşırı basınç ve namlu çıkış hızı istenmez, çünkü hız saçmanın düşmanıdır. Yüksek basınç ve hızda saçmalar ezilip deforme olacağından gurupman bozulacaktır. O nedenle genelikle saçma atılan fişeklerin mamlu çıkış hızı 1250 fps hızı pek geçmez.
Yivsiz tek kurşunlar için ise hızın yivsiz için etkili menzil sayılan 75-100metreler içinde etkili olması için namlu çıkış hızının 1450 fps üzeri hızda olması gerekir. Yivsizlerin geniş çapı nedeniyle geri tepme çok olacağından yivsiz tek kurşunlarda da 1800 fps üzerinde fişek piyasada çok bulunmaz.
Yivliler de ise fişeğin yapısı, kullanılan barut türü farklıdır, çapları yivsizlere göre düşüktür. Yivsizlerde 12500 psi olan atım yatağı basıncına karşılık, yivlilerde bu 50.000-60.000 psi ye ulaşmakta haliyle namlu çıkış hızları yivsizlerin 2-3 katı hatta fazlasına ulaşmaktadır.