Latif bey selamlar,
Her şeyden önce çok güzel köpekleriniz var ve inşallah onlar ile uzun yıllar keyifle av yaparsınız.Kafa yapılarına dikkat edilirse İtalyanların BRACCO İTALİANO benzerliğinden dolayı kuvetle ihtimal köpeklerinizin gen haritasında bu ırkın olma ihtimali oldukça yüksek .Köpeklerinizin uysal ve size düşkün oldukları fotolardan bile belli oluyor.
Birkaç sene önce, ülkemizde zaman içersinde oluşan ve bazen belli yörelerin ismi ile anılan ''fermalı av köpekleri '' ilgili yazımı aşağıda bulabilirsiniz.
Saygılarımla.
''Ziya bey sizin BULDAN SARISI dediğiniz köpeklere de Manisa ve çevresinde KULA derler .Aslında her iki isimde köpeklerin renginden kaynaklanıyor.
Gerek ÇATALBURUN ve gerekse BULDAN SARISI veya KULA diye adlandırlan köpeklerin belirli ve süreklilik gösteren morfolojik bir standartı yoktur.Bu köpeklerden her türlü vücut oranı ve yapısında olanlarına denk gelebilirsiniz.Bu köpekler çok iyi av yapıyor olabilir de.Zaten benim burada vurgulamak istediğim şey bu köpeklerin av yetenekleri değildir.
Bunlar gibi köpeklerin var oluş süreçleri ise şöyle oluyor;
-Uzun yıllar boyunca ırk ayrımı yapmadan sadece av yeteneklerine bakarak farklı av köpekleri çiftleştiriliyor (Yüzyıllık bir süreçten bahsediyorum)
-Tabi bu süreç içersinde yöreye gelen hali vakti yerinde avcılardan (yerli veya yabancı) farklı ırklardan yavru veya yetişkin köpekler ediniliyor ve bunlarda mevcut karışık kanlara karıştırılıyor.
-Bu arada ulaşım ve ekonomik koşullar gereği birbirlerine morfolojik özellikleri gereği benzer veya yakın olanlar çiftleştirildiği için benzer yavrular türemeye başlıyor. ( ÇATALBURUN , BULDAN SARISI , KULA , BARAK , KÖSE BARAK , ZAĞAR vs. )
-Mesela ZAĞAR anadoluda av köpeğine verilen bir isim dir ve ismin kaynağı büyük bir ihtimalle KURZHAAR dır.Yanlış anlaşılmasın sadece ismin kaynağı.
- Zaman içersinde kültürel etmenlerden ve ismin telafuzundan dolayı bizim tarafımızdan türetilmiş farklı isimler ortaya çıkıyor.Tekrar edeceğim gibi tek benzerlik isimlerdeki ses uyumudur.
Basit bir örnekle anlatayım ;
Buldan sarısı ile Tarsus Çatalburunu çiftleştirebilirsiniz.Çıkan yavruların hepside av yapabilir.Zaten nerdeyse yüzyıldır yapılan da budur.Olacak yavrulardan sarı renkli ve tavşan dudak hastalığına sahip olan yavrulara da gelecek nesiller BULDAN ÇATALBURUN veya TARSUS SARISI adını koyup bunun çoooook eski bir Anadolu ırkı av köpeği olduğuna inanıp savunabilirler.
Durum bundan ibarettir.