Suat bey,
Ben de şaşırıp kalmanıza şaşırdım. TOP GUN yüksek sayıda atış yapılan trap ve skeet gibi yarışmalarda atıcıyı yormaması için yapılmış SUBSONİK fişeklerdir. Namlu çıkış hızı düşük olduğundan geri tepmesi çok çok azdır. Düşük hızına rağmen hedefte bir fark görmemeniz iyi bir şey aslında.
"Subsonik yivsiz fişeklerin kullanım amacı nedir?" sorusuna aşağıdaki yanıtları verebiliriz:
- Daha önce yazmış olduğum gibi transsonik geçiş bölgesine girmeyeceği için daha stabil ve isabetli olacaktır
Namluda daha az kurşun sıvaşmasını sağlar
Hissedilen Geri tepmeyi %50 ye kadar azalttığı söylenmektedir
Geri tepme ve namlu şahlanması az olacağından isabet artar ve mükerrer atışta hedef bulma kolaydır
Yeni başlayanlar ve hedef atıcılığı için konforlu kullanım sağlar
Ülkemizde yasak ama kullanılan ülkelerde susturucunun kullanılması durumunda havalı tüfek kadar bir ses çıkar ( Ses üstü hızlardaki mermiler sonik patlama yaptıklarından susturucu bunlarda etkili olmaz)
Subsonik saçma Avda kullanılır mı? Elbette. Yalnız biraz daha fazla önleme vermek gerekir.
Keşke bizim yerli firmalarda subsonik fişek yapsalar da keyifle atsak.
Saygılar
Değerli bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Tabi ki kullanıcı olarak her üreticinin fişeğinin içeriğini bilemiyoruz.
Ancak TOP GUN modelinin amacının çok sayıda atılması için tasarlandığını duymuştum.
Dünde 270 m/s hızda olduğunu duyunca şaşırdım.
Bildiğimiz kadarıyla standart av fişeklerinde hızların 400 m/s nin üzerinde olduğunu görüyoruz.
270 m/s saniye bu rakamlardan epey uzak.
Her ne kadar daha hızlı olan fişeğin sürtünme katsayısı da fazla olacağını hesaba katarsak ,
270 m/s bir 8 no fişek
400 m/s olan 8 no bir fişekle
40 m gibi bir mesafede penetrasyon olarak zayıf kalmaz mı ?
Okuduğum bir yerde 35 m mesafede bir fişeğin hızının 200 m/s den daha düşük olmaması gerektiği yazıyordu.
Bu örnek 5 no bir fişek ve bir ördek için gerekli isabet ve enerji formülü gözetilerek verilmişti.
Sizce bu 270 m/s lik hız az değil mi ?