Gönderen Konu: KİNETİK SİSTEM VE DÜŞÜK GRAMAJ FİŞEKLER  (Okunma sayısı 9807 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
KİNETİK SİSTEM VE DÜŞÜK GRAMAJ FİŞEKLER
« : 09 Eylül 2019, 20:49:10 »
Temmuz ayı içerisinde bir video çekmiştim.
Sosyal medyada konusu geçen ve tartışmaya yol açan bir durumdu, videonun ilk başlarındaki açıklamalar onun için..

Aslında, cevap vermekten ziyade daha çok bilgi verme amaçlı hazırlamıştım videoyu.
Yeni başlayan, merak eden ve/veya tüfeklerdeki 24 gr çalıştırma olayını haddinden fazla kafasına takan arkadaşlar var, onlar için bir nebze faydası olur diye hazırladığım bu videoyu sizlerle de paylaşmak istedim.
Burası sonuçta 10 binlere ulaşan bir mecra ve illaki görüp istifade eden birileri olur..

Anlattıklarım veya yazdıklarımda eksik/hata olabilir. Düzeltilirse ben de öğrenmiş olurum. Yapıcı eleştiri her zaman baş tacıdır.

Video için yazdığım açıklamayı da aynen buraya kopyalıyorum..

"Döner başlıklı" kinetik sisteme sahip tüfeklerin hepsi, marka model fark etmeksizin
"İnertia Driven" diye tabir edilen "atalet" yani eylemsizlik prensibiyle çalışır.
İcra yayı ister dipçikte, isterse franchi, stoeger, akdaş gibi el kundağı içerisinde olsun bu kural değişmez.

Mekanizma içerisindeki kısa ve kalın kinetik yayı, patlama esnasında sıkışarak enerji yüklenir ve döner başlığı geri fırlatarak kilidin açılmasını sağlar.
Yani mekanizmaya ilk hareketi verir.

Bu çalışma prensibi sadece "döner başlıklı kinetik sistemlere" özgü bir olaydır.
Döner başlıklı olmayan diğer bazı kinetik tüfeklerde
"inertia driven" özelliği yoktur.
(Sarsılmaz Vertu, Astega WP5, Breda Xhantos vs..)

Benelli bile olsa, döner başlıklı kinetik sistem bir tüfeğin 28 hatta 30 gr altındaki fişeklerde %100 sorunsuz çalışma garantisi yoktur..
Çünkü döner başlıklı kinetik tüfeklerin hepsinde
"çalışma mantığı" aynıdır.

Marka / model farkı, parça kalitesi ve işçiliği etkiler.
Çalışma prensibini değiştirmez..

Bu sistemin sağlıklı çalışabilmesi için mekanizma içindeki kinetik yayının yeteri kadar enerji yüklenmesi gerekir.
Bunun için de tüfeğin "tepmesi" gerekir.
Hafif gramaj fişekler yeterli miktarda tepme sağlamadığı için döner kafa kilit zamanında açılmaz ve böylece 21-28 gr arası fişeklerde takılma-dikme sorunu oluşabilir.

Döner başlıklı kinetik tüfeğinizi, hafif gramaj atışlarında videodaki gibi serbest tutarak sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz..

« Son Düzenleme: 09 Eylül 2019, 20:52:34 Gönderen: Emrah AKDENİZ »
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Şevki MİRZA

• Müdavim Üyemiz
  • PARTRİDGE HUNTER
Ynt: KİNETİK SİSTEM VE DÜŞÜK GRAMAJ FİŞEKLER
« Yanıtla #1 : 09 Eylül 2019, 20:58:27 »
İnsanoğlu gördüğüne değil inanmak istediğine inanıyor. Bu anlatım üzerine anlamamıştıya ne diyelim. Yine güzel bilgiler teşekkür ederiz
  • Huğlu 103 Ce Süper poze
  • Huğlu Renova
  • Canik 55 shark fc
  • Huğlu 200AC
1985 - Ankara

The following users thanked this post: Erdal YAĞIZ, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 09 Eylül 2019, 21:29:18 »
Huğlu 401 kinetik kullanmıs birisi olarak 28 g fişekleri sorunsuz atıyordu.
24 g ile çalışmayabilir ama kinetik bir tüfek 28 g ile çalışmıyorsa bence başarısızdır.
Paylaşım için teşekkürler.Eline sağlık.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı M.Burak METİLLİ

• *
« Yanıtla #3 : 09 Eylül 2019, 22:46:08 »
Emrah bey tesekkurler.
Mehmet Burak METİLLİ
1985 / SERİK / KOCAELİ

Çevrimdışı Enes Malik TEPE

• *
« Yanıtla #4 : 10 Eylül 2019, 00:33:51 »
Yararlı, bilgilendirici ve kanıt barındıran bir video olmuş.Birçok soru işaretini sileceğine şüphe yok.Teşekkürler Emrah Abi zaman ayırdığın için.
  • Armsan Phenoma Carbo 76 cm
  • Huğlu Koop. 103FE 71 cm
  • P. Beretta S56E 76cm

1997
Tekirdağ/Van

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
« Yanıtla #5 : 10 Eylül 2019, 07:38:47 »
Muhterem Emrah Bey... Muhterem arkadaşlar,

Emrah Bey'in çabalarına teşekkürler.

Kinetik tüfekler ne hikmetse anlaşılması zor, adeta efsunlu nesnelermiş gibi düşünülüp ele alınmış silahlardır.  Bu konuyu oldukça
derinlemesine irdeleyen, bir kaç bölümde, okunabilecek anlaşılırlıkta bir yazı dizisinin faydalı olacağını düşünüyorum. Konuyla ilgili
çalışmaları olan, tecrübeli, yaşlı ağabeyinize ne ölçüde inanırsınız bilemem ama, tavsiyem; Burada yazılacakların hiç bir zaman
mutlak inanç gerektiren ifadeler olmadığı, olabildiğince güvenilir başka kaynaklarca doğruluğunun tesbiti için araştırma isteyeceği
yönündedir. Ancak bu tetkiklerin mümkün olduğunca internet bilgisi dışında yapılması doğru olacaktır zira, mevcut sanal bilgi
deposunun büyük kısmı, yorumlardan oluşmuş temelsiz kanaatlere dayanmaktadır. Lutfen ciddi kaynaklardan yazılanların doğruluğunu
sadece bu konu değil, her ilmi beyan için araştırın, kendi akıl süzgecinizden geçirin...

Öncelikle batılıların "Inertia" dediği "Atalet" nedir acaba...

Bu kavram cisimlerin, yani etrafımızda yer tutan her varlık veya eşyanın, dışarıdan bir müdahale olmadıkça hal-i hazır hareket veya
duraganlık halini muhafaza etme özelliğinin ifadesidir.

"Inertia Operated" yani "Ataletli Çalışma" ne oluyor o zaman...

Bu da, atıl durumdaki cisimlerin bu hallerini muhafaza çabasında, etrafı veya içinde olduğu mekanın hareketi durumunda civarındaki
diğer cisimlere vurararak yahut başka biçimlerde etkileyerek sebep olduğu fiillerle iş üreten çalışma şeklinin tarifi demektir.

Böyle bir fizik olayının yalnızca silah ilminde yer alması düşünülemez... Nitekim; Otomobillerde kullanılan emniyet kemerleri, bazı
otomatik fren düzenekleri genelde hep bu şekilde çalışır...

En basitinden; Gevşemiş bir çekici sapını yere vurarak tekrar sıkıştırırız... Ağır çelik kısım aldığı hızla bir anda duran kavrama çubuğu
üzerinde hareket halini muhafaza ederek gidebileceği yere kadar varıp durur ve başka hiç bir  şekilde dengeli olamıyacak biçimde
yerine oturur. Alın size "Inertia Operated" bir oluşum.

Dahası...

Dünya üzerindeki her varlık, yerküre dönü hızına eş bir süratle hareket halindedir. O nedenle yukarı çıkıp yerinde uzun süre duran
bir uçak indiğinde mesela Amerika'dan Çin'e ulaşmaz... Yani bizim durağan olarak nitelendirdiğimiz cisimler dahi farkedilmeyen bir
devinim içinde atalet halindedir.

Diğer taraftan...

Bir oluşumun sistem olabilmesi için ( Bakın burası çok önemli)'... Defalarca, yüzlerce, binlerce, milyonlarca tekrarında aynı neticeyi
veriyor olması gereklidir... Yani, kurulmuş bir düzenekte, eldeki imkan ve unsurlarla yapılan her deneme yahut iş, her zaman  aynı
sonucu vermelidir. Aksi hali, güvenilmeyen tesadüfi olaylardır.

"Ataletli Sistem" e dayanan otomatik silah dolum düzenekleri bir sonraki yazıda inşaallah.

Saygılar.

« Son Düzenleme: 10 Eylül 2019, 07:47:01 Gönderen: S.Alper ERDEM »
1944-Istanbul

Çevrimiçi Mehmet Sabri MUTLUER

• Expert Üye
« Yanıtla #6 : 10 Eylül 2019, 09:09:25 »
Değerli dostlarım,

Yabancı terimler kafa karışıklığına neden oluyor ve bir sistemi anlamakta bu yüzden güçlük çekiyoruz. İster Gaz tahrikli ister Atalet (eylemsizlik) tahrikli (tahrik=harekete geçirme) olsun işlev; mekanizma kilit sisteminin açılma şekliyle ilgili. Sayın S. Alper Erdem bir çok yazısında bu sistemi irdelemeye çalıştı.

"Inertia Driven" Benelli firmasının patent ismi. Farklı bir olayı tanımlamıyor. Eylemsizlikle harekete geçen bir sistemi ifade ediyor. Döner başlığa da atıfta bulunmuyor. Inertia Driven, eylemsizlikle hareketlenen diye tercüme edebiliriz. Hareketli namlu sistemi ile çalışanlarda da olay eylemsizlikle hareketlenme sonucu ortaya çıkıyor.  Kinetik lafı da eylemsizlikle harekete geçen ve eylemsizlikle üzerine yük binen bir yayın kinetik enerji kazanmasını ifade ediyor. Olay aynı.

Gazlı sitemlerde yanan barut gazının hacmı ve basıncı artarken namlunun bir yerinde gaz çıkış deliklerindan az miktarda kaçan gazın bir piston sistemini ittirmesi, bunun ister kısa vurmalı ister uzun vurmalı bir şekilde mekanizmayı geri iterek kilit sistemini açması söz konusu.

Ataletli sistemlerde ise Newton'un hareket yasalarının 3. sü "Her etki, bir tepki yaratır" esası üzerinden çalışıyor. Etki fişek patladığı anda başlıyor, gaz basıncı ve hacmı artarken mermi namluda ilerliyor, namluyu terkettiği anda geri tepme en üst düzeye ulaşmış oluyor. Bu esnada geri tepmeyle ortaya çıkan kinetik enerji "İnertia Driven" denilen sistemde mekanizma içindeki yayı sıkıştırıyor, yayın esnekliği nedeniyle tekrar genişleyip eski halini alırken mekanizma kilidini çevirerek açıyor. Hareketli namlu sistemlerinde eylemsizlikle ters yönde hareketlenen namlu mekanizma kilidini açıyor (Hatam varsa lütfen düzeltin). Bu esnada namlu içinde henüz basınç içeren gazlar da, kilt açıldığı için mekanizmayı geri itiyor. Gazlı sistemlerin hilafına kinetik sistemde gaz basıncının yeterli bir geri tepmeye neden olması lazım. Hafif sıkılarda yeterli geri tepme ve irca yayının basıncını yenecek namluda kalan yeterli gaz basıncı olmayınca fişek tahliye olamıyor.

Döner başlık bir kilit sistemidir. Kinetik veya gazlı sistemlerde de kullanılır. Döner başlıklı kilitleme sistemi, ataletle çalışan silahlara özgü değildir . Bir silahın ataletli sistemle çalışması için, döner başlıklı olması da şart değildir. Bu bir yöntemdir.

Saygılarımla
« Son Düzenleme: 10 Eylül 2019, 09:18:46 Gönderen: Mehmet Sabri MUTLUER »
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #7 : 10 Eylül 2019, 11:14:38 »
Kinetik sistem tüfeğin dipçiğini sertçe bir zemine vurursak kendini kurmaktadır veya sertçe ileri geri(veya geri ileri) bir hareket yaptırırsakta keza..
« Son Düzenleme: 10 Eylül 2019, 11:15:56 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

The following users thanked this post: Taşkın MUTLU, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye
« Yanıtla #8 : 10 Eylül 2019, 16:00:22 »

Muhterem arkadaşlar,

Geri tepen tüfek içinde yüzer durumda, yani pim, vida ve sair tesbit unsurlarıyla bir yere zaptedilmemiş aksamın yerlerini muhfaza
ile adeta ileri giderek ürettikleri iş yapabilme gücünü kilit devrelerini açmakta kullanan ilk yapılanma 1900 yılında İsveç'li Sjögren
tarafından gerçekleştirilmiştir.

Bu tüfek önce yivli olarak yapılmış, başarısızlığı üzerine yivsize çevrilerek on bin kadar satılabilmiştir.

Sjögren tüfeği, günümüzün ataletli sisteminin çok benzeridir. Geri tepme enerisini önce bir yayda toplar, ardından onu kapak açma
mekanik devrelerine boşaltır. İki safhalıdır ve ilk safhada kazanılan hareket enerjisi, kısmi olarak dağılıp ısı, ses sürtünme gibi
kanallara aktarıldığından ikinci safhada azalmış seviyede gerçekleşir.  Sistemin ana zaafiyeti buradan gelmektedir.

Geçen asrın başlarında Mauser, ortalarına doğru Browning ve Winchester tanım olarak "Ataletli" sayılabilecek karma yakmaşımlar
sergilemişlerse de başarı hiç birinde yeterli seviyede olamamıştır.

Sjögren tüfeğini tetkik edip hayran olan bir İtalyan teknisyen, Bruno Civolanı, 1968 yılında bir şekilde Benelli kuruluşuna uyarlanan
günümüzün ilk "Ataletli Sistem" yivsizlerini yapmıştır.  SL80 serisi olarak adlandırılan bu tüfekler yirmi yıla yakın pazarda kalmış,
Winchester patentinde bulunan döner başlıklı kilit yapılanması tekelinin son ermesi ile, tamamen Benelli bünyesinde, Civolanı ile
ilgisi olmaksızın "Döner Başlıklı" düzene çevrilmişlerdir. Prensip ve çalışma sistemi aynı, "Benelli İnertial Operation" tanımlıdır.

Daha sonraları, "Beretta USA" kurulunca, genel anlamda "Inertia Operation" kavramını Benelli sisteminden ayırmak için 2005
senesinde "Inertia Driven" ticari markası tescil ettirilmiştir.

Inertia Driven çalışma sisteminde, arkada irca, önde zorlu, mekanikteki yay kavramını aşan formuyla kinetik güç toplama birimi arasında
sandviç olan yüzer durumdaki "Esas Kapak Taşıyıcı/Bolt Carrier",  geri tepmeyle beriye giden tüm tüfek gövdesi içinde ataletiyle yerini
muhafaza ederek İZAFİ BİÇİMDE ÖNE GİDER ve ezdiği kinetik yay üzerine, kazandığı tüm hareket erenjisini yükler. Bu arada namlu
ardını örten kapak ister döner başlık ister düşey salınımlı olsun halen hiç kımıldamadan yerini muhafaza etmektedir. Vaktaki geri tepme
sademesi silahın omza vuruşuyla sonlanır, işte o zaman kinetik yay topladığı enerjiyi bir kısmı sürtünmeyle telef olmuş, sese gitmiş,
ısıya verilmiş biçimde azalmış seviyede boşalarak kilit açma devrelerine aktarır ve ancak bu safhada namlu arkasını  kapatan bloğu
yerinden etme işlemine girişir. Görüldüğü gibi süreç iki safhalı ve belli bir yükseklikten bırakılan topun hiç bir zaman aynı seviyeye
çıkamıyacağı misalinden hareketle diğer çalışma sistemleri, gazlı ve geri tepmeliye kıyasla daha az güçle cereyan etmektedir. Her tür
doluda düzenin çalışmama nedenlerinden en ağırlıklısı budur. Öte taraftan geri tepen tüfek devinimi omza çarparak veya kavranan
uzva vurararak sonlandırımazsa silahın arkaya hareketi azalan süratle de olsa devam edeceğinden bu hız bizim mekanizma dediğimiz
kapak taşıyıcının öne izafi gidişinde olumsuz etkileşim yapacağından çalışmada aksama yaratabilir.

Bunun yanında,

Uzun Geri Tepmeli ve Uzun Piston Vuruşlu çalışma sistemleri dışında, her ateşli silahta, mekanizmanın kurma, boşaltma işlevlerini
veren, geri tepen mekanik aksamın kazandığı moment, yani yönlendirilmiş yük ve namlu içinde kalan gaz basıncıdır. Benelli sistemi de
bundan azade değildir.

Böyle olunca ve hafif doluların namlu içinde kalma süresinin diğerlerine göre en kısa olduğu bilndiğine göre...

Kinetik tüfeklerde, çalıştırma gücü yukarıda sözü edildiği gibi eksilmiş olarak yansıdığından ve bunu temin eden enerji toplama
biriminin cevap verme süresinde çok hafif doluların kısa namlu içi konukluğu nedeniyle gereken zaman içinde yeterli gaz basıncı
namlu içinde kalamıyacağı gerçeğinden...

Ataletli sistem tüfeklerin hafif dolularda neden kötü çalışacağı gerçeği daha iyi kavranılmış olacaktır.

Bu nedenlerle...

Geri giden mekanizma grubunu daha az yorma, gücü ve hızını azaltmamak gayesiyle doldurmayı mümkün kılan İRCA yayları nisbeten
zayıf kuvvette seçilir. Hafif silkelemeler, yere vurmalarla açılan, aynı zamanda yerine tam gelemeyen kapak takımı vukuatının nedeni
genelde budur.

Bundan sonraki bölümde ataletli tüfeklerin iyi yapım ve kullanım özellikleri inşaallah...

Saygılar.

« Son Düzenleme: 10 Eylül 2019, 16:14:25 Gönderen: S.Alper ERDEM »
1944-Istanbul

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #9 : 10 Eylül 2019, 16:01:44 »
Düşük gramaj fişek kullanmak keyfe keder bir durum. Kinetik tüfeklerde tam anlamıyla keyif vermeyebilir, ben şahsen o tadı pek alamadım.
Geçen sezon başlarından beri gazlı tercihine yöneldim.
Şuan elimdeki hibrit modeli tüfekle bıldırcın avlarında 24 gramları tarifsiz bir keyifle kullanıyorum..

Bu videoyu çekerken amacım, teknik anlamda bir şeyler anlatmaktan ziyade daha çok 28 gr altındaki fişeklerin bazı kişilerin elinde kinetik tüfeklerde neden çalışmadığını, tutuş şeklinin neden önemli olduğunu göstermek içindi.
Sıkça duyuyorum, özellikle de kinetik tüfek alırken kriter olarak bile soruyorlar "24 gramla çalışıyor mu" ? diye..
Sorsan belki avda hiç 24 gr kullanmamışlardır bile.
Teknik teorik kısımlara detaylıca girmek / konuşmak benim haddim değil çünkü o kadar detaylı bilgim yok.
Konuya katkıları için Alper hocama ve Mehmet Sabri Bey'e teşekkür ederim.

Suat hocam ben onu örnek olarak söylemek istemiştim. 28 gramla normal şekilde çalışmayan bir kinetik tüfek elbette "hatalı" olabilir.
Fakat işin içine ağırlık ve namlu iç çapı girince iş değişiyor. Stoeger m3000 modelini omzuma bastırdığımda 28 gramları atmadı.
Renovada hissedilen geri tepme hayli düşük. Videodaki gibi tutarsam 21 gramları bie atıyor ama omuza baskı konusunda çok zorladığımda 30 gramlarda bile fişeğine göre tüfeği kısmen durdurabiliyorum.

Bu videodan sonra kinetik tüfek kullanan bir çok kişiden teşekkür mesajı aldım.
Samimice bir teşekkür ve dua, benim için cihan mülküne bedel..  ^-^
« Son Düzenleme: 10 Eylül 2019, 16:03:31 Gönderen: Emrah AKDENİZ »
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Abdullah GÜLTEPE, Taşkın MUTLU, Kamil ÜNLÜTÜRK, Özhan ÖZBAY

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye
« Yanıtla #10 : 10 Eylül 2019, 16:17:26 »

Muhterem Emrah Bey,

Şahsınız, çalışma ve çabalarınız gerçekten takdire şayandır.

Saygılar.
1944-Istanbul

Çevrimdışı Taner TOPÇU

• *
  • TANRI Türkü Korusun ve Yüceltsin
« Yanıtla #11 : 10 Eylül 2019, 18:51:38 »
Kinetik tüfek kullananlar için güzel bilgiler vermişsiniz.Video için teşekkürler.

1982-BURSA

• Expert Üye
« Yanıtla #12 : 10 Eylül 2019, 19:01:05 »
Saygıdeğer S.Alper bey son derece detaylı anlatmaya özen gösterdiği hal(ancak bilhassa tercih ettiği eski dil ve aşırı teknik terminoloji ciddi handikap) ve yine saygıdeğer Mehmet Sabri bey de Alper bey ile benzer tablolar çizmekle beraber işleyiş dinamik ve mantığının çok berrak ve derinlemesine bir tanımını tam nakletmediği(belki de ben kaçırıyorum bazı noktaları),bu kadar yazılan çizilenden sonra bile ben tam olarak gazlı olsun kinetik olsun otomatik döngünün hangi merhalesinde hangi güçlerin ve etkilerin kaim olduğunun resmini kronolojik sırası ile kafamda tam canlandırmakta yetersiz kaldığımı hissediyorum.

Aklıma takılan sorular:1-Kilit açıldıktan sonra mekanizma grubu,bolt,kapak takımı her ne ise deniyor ki kazandığı moment(ne zaman kazandığı,hangi zaman diliminde hangi etki ile,tüfek hangi hareketi yaparken,ve gazlı ve kinetikte bu momentin oluşum prensibi aynı mıdır)ve namluda kalan bakiye gaz basıncının geri ittirmesi ile(kapak açılınca,bu gaz kovanın fırladığı pencereden uçup gitmiyor mu,kapalı sistem bozulduğu için)ile geri gelerek irca yayını tam sıkıştırıp kovan tahliye ve akabinde ileri gelirken şarjörden yeni fişeği önüne katıp tekrar namluya kilitlenme işini gerçekleştiriyor.Doğrusu ben şu ana kadar gazlıda sadece pistondaki gazın ittirmesi kinetikte inertia yayın ittirmesi ve enerjileri tüm döngü(otomatik)için yeterli ve bu işi onlar yapıyor diye düşünürdüm.Bir önceki mesajımı da güya buna kanıt olarak yazmıştım.

2-inertia yayın ve gazlıdaki piston mekanizmasının tek işlevi namlu kilidini açmak mıdır.Geri kalan devinim sadece bahsedilen kazanılmış moment ve bakiye gazlarla mı cereyan etmektedir.

Şimdiden konuyu anlamama yardımcı olacak üstat isimlere teşekkür ederim.

« Son Düzenleme: 10 Eylül 2019, 19:16:54 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

The following users thanked this post: Taşkın MUTLU, Özhan ÖZBAY

Çevrimdışı Asil EROL

• *
  • 0507 220 95 32
« Yanıtla #13 : 10 Eylül 2019, 20:01:16 »
Delilli ıspatlı aydinlatici cok guzel bir video olmus elinize emeginize saglik Emrah bey paylasim icin tesekkurler.
url=https://ibb.co/cwXjysf][/url]

Çevrimdışı Alperen BİÇİCİ

• *
« Yanıtla #14 : 10 Eylül 2019, 20:41:01 »
Emrah akdeniz bey senin paylaşımlarını zevkle takip ediyorum eğmegine saygı duyuyorum bizim için kendini hiç düşünmeden zaman ayırdığın için tşk
  • Akdaş ah 212
1976 - Hatay

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye
« Yanıtla #15 : 10 Eylül 2019, 22:44:26 »

Muhterem Kamil Bey,

Mesajınızı okuyunca üzülmedim dersem yalan olur...

İnanın elimden geldiğince teknik tabirlerden uzak, günümüz konuşma diline yakın düzeyde yazmağa
gayret ediyordum.

Yazdıklarımı tekrar tekrar okudum... Evet... Anlaşılabilmesi için hayli derin bir altyapı gerektirdiğini takdir
ediyorum fakat sade üslubu konusunda pek karamsar değildim...

Yakınımdaki tanıdıklara anlaşılabirliği konusunda fikirlerini almak için okudum...

Gülmekten cevap veremediler...

Sorularınızı kısa zamanda mümkün olacak en anlaşılır şekilde cevaplamağa çalışacağım.

Saygılar.
1944-Istanbul

The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #16 : 10 Eylül 2019, 23:36:17 »

Muhterem Kamil Bey,

Mesajınızı okuyunca üzülmedim dersem yalan olur...

İnanın elimden geldiğince teknik tabirlerden uzak, günümüz konuşma diline yakın düzeyde yazmağa
gayret ediyordum.

Yazdıklarımı tekrar tekrar okudum... Evet... Anlaşılabilmesi için hayli derin bir altyapı gerektirdiğini takdir
ediyorum fakat sade üslubu konusunda pek karamsar değildim...

Yakınımdaki tanıdıklara anlaşılabirliği konusunda fikirlerini almak için okudum...

Gülmekten cevap veremediler...

Sorularınızı kısa zamanda mümkün olacak en anlaşılır şekilde cevaplamağa çalışacağım.

Saygılar.

Saygıdeğer S.Alper Bey,

Aslında haklısınız,yazılarınızın tarafımca zor anlaşılır olmasına pek hakkaniyetli sebepler değil gösterdiklerim(olsa olsa budur demişim sanırım acele ile,affınızı rica ederim).Zira gerçekten en azından şu bahiste oldukça güncel seçtiğiniz kelimeler ve terimler hemen hepimizin aşina olduğu terimler,belki bazı daha evvelki mesajlarınızda daha bariz olabilir bu durum ki onlarda o yönden pek sorun çıkarmıyor.Fakat zor anladığım hatta çoğu zaman anlamadığım bir gerçek.Zor bir sekansı kelimelere dökmek kolay değil ve aslında daha iyi anlatılamaz demek sureti ile hakkınızı teslim etmemiz zorunlu ama bu sonucu pek etkilemiyor.Netleşmedi halen zihnimde sekans ve süreç,ama tabi bu istek belki de fazla çünkü altyapım gerçekten de yok sıfatına yakın bu konuları derinlemesine idrak edebilmem için.Bu durum gereği anlamıyorum,kopukluklar oluyor.Fakat herşeye rağmen merakımı yenemediğim için,sizi de bulmuşken zahmet verme pahası ve mahcubiyeti bir tarafta olsa da kendimi alamıyorum sorularla ihtimal başınızı ağrıtmaktan.

Tüm alicenaplığınızla,sıkılmadan,tekrar tekrar benzer veya aynı konuları yazmaktan sıkılmadığınız için çok teşekkür ediyorum,iyi ki varsınız diğer üstad ve bilgisini esirgemeyen üye ve arkadaşlarımız gibi.
« Son Düzenleme: 10 Eylül 2019, 23:52:08 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

The following users thanked this post: Taşkın MUTLU

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye
« Yanıtla #17 : 11 Eylül 2019, 09:21:14 »

Muhterem Kamil Bey... Değer verip okuyan arkadaşlar,

Ulus ve ırk olarak silaha ne kadar değer veren bir topluluk olduğumuz malum. Ancak aynı yaklaşımı araştırmada gösteremiyoruz.
Bunu bir yerde mazur görmek de gerekebilir, zira kendi dilimizde ulaşılabilir kaynaklar mevcut değil... Yabancı olanların kavranabilmesi
için neredeyse bir tahsil icab edecek. Sanal medyadaki arşivin büyük kısmı güvenilebilir özellikte değil. Bir şekilde silahlara yakınlık
sağlamış blog sahibi  öyle kişiler var ki, gururla yazdıklarının bir kısmı güvenip okuyanlara hayat boyu yanlış bilgiler verecek kadar
hatalı... Üşenmeyip kitap yazanların dahi çok sığ bir alt yapısı olduğu belli oluyor...

Bu durumda bir zamanlar ciddi literatürden bir şeyler öğrenmiş, tecrübeleriyle bunları değerlendirmiş kişilerin çaba vererek silahsever
ülkemizin fertlerine yardımcı olmaları neredeyse milli bir görev oluyor. Kendimi böyle bir sınıfın en beceriksizlerinden biri olarak nitelesem
de üzülerek daha iyisini yapamadığımı kabul ediyorum.

Bu girizgahı takiben, ateşli silahlarıın çalışma esaslarını bir nebze hatırlamak faydalı olacaktır...

Tüm ateşli silahlar "Etki/Tepki" prensibinde çalışır... Barut yanar, basınçlı gaza dönüşür, namlu içinde her yere eşit baskı yapar, alt ve
üst yönler birbirini massederken önde kurşun veya her ne sevk ediliyorsa ileri, arkada bu gücü içinde tutan kütle geriye hreket eder.
Elle dolum yapan türlerde art tarafa olan bu iş kaynağı heba edlirken otomatik besleme yapanlarda muhtelif yollarla bu itiş gücünden
istifade yolları aranmıştır.

Fişeklerde kullanılan barudun hiç bir zaman tamamı namlu içinde yanıp yok olmaz. Basıncın en yüksek olduğu saniyenin bir kaç binde
biri zamanda bu güç aşırı tehlikelidir, sevk edilen nesnenin silahtan uzaklaşması ardından seviye düşer ancak gene de bir takım işleri
başarabilecek kadar etkilidir.

Barut gücüyle elde edilen, öne ve arkaya etki tepki yaratan, hareket verdiği cisimlere ağırlıkları nisbetinde hız kazandıran bu istikameti
belli itiş değerinin teknik adı "Moment"tir, buna "Yönlendirilmiş Yük" de denilebilir.

Söylenen itiş değerinin neden olduğu diğer kavram  "Enerji" dir. Moment gibi tek değil çok yönlü ve mahiyeti değişebilir özelliktedir.
Barut gazı enerjisinin yaklaşık yüzde otuzu sevk için kullanılabilirken diğerleri, ısı,ses, kimyevi gazlar ve sair mecralarda telef olur.

Barut gazının sevk işlevini yaratan öğelerinin genel adı "Basit geri tepme unsurları" olarak adlandırılır ve bunlar özetle; İtişi çıkaran
gaz ve itişle kazanılan momenttir.

Otomatik dolumlu ateşli silahların büyük bölümünde, namludan boşaltmayı, ateşleme düzeneğini tekrerdan kurmayı sağlayan öğeler,
bu bahsedilen basit geri tepme unsurlarıdır. Kullanılan fişeğin gücüne göre tatbik edilmiş kilit sistemleri, onlara hareket kaynağı olan
mekanik düzenler kaideyi bozmaz. Kilit sistemleri ( Döner başlık, Düşey salınım, mafsal  ve saire ) namlu gerisinden itibaren ilk bir kaç
milimetrede, çalıştırma sistemleri (gazlı, kinetik, geciktirmeli, atıl ağırlıklı) bunu takip eden bir kaç santimetrede iş görürken adı geçen
basit geri tepme öğeleri, yani namlu içinde kalan gaz ve kazanılmış moment, bir fişek boyundan da geriye uzanan aralıkta mesai
verir, boşaltma ve kurmayı sağlarlar. Dolum her zaman bu işlem sırasında komprese olarak iş  gücü kazanan irca yayı vasıtasıyla
gerçekleşir.

Bu genelleme dışına çıkan istisnai yapılanmalar, artık eskimiş Browning A5 benzeri "Uzun Geri Tepmeli" ve M1 Garand misali "Uzun
Vuruşlu Piston Tahrikli Gaz" çalıştırma sistemleridir. Bunlardan ilkinde tüm mesai ,  kazanılmış moment, ikinci grupta,  piston içindeki
basınçlı gaz unsurları üzerine kalmıştır.

Bu izahattan anlaşılabileceği gibi, çalışma sistemi ne olursa olsun, otomatik ateşli silahlarda, kovanı dışarı atan, sistemi kuran, basit
geri tepme öğeleri denilen "Namlu içinde kalan gaz" ve "Mekanizmanın ağırlığı nisbetinde kazanmış olduğu geri tepme hızı"dır. Söylenen
artık gaz, arka cenahta açılan kovan atma çıkışından, önde namlu ucundan tahliye olur ve gücü çok yüksek olmadığı için tehlikesiz
seviyededir. Özellikle gece atışlarında geriye gaz çıkışının gözle dahi takibi mümkündür.

Kovanı dışarı atan namlu içinde kalan artık gaz olduğuna göre, "Tırnak" denen çengel biçimli kavrama unsurunun işlevi nedir sorusu
akla gelecektir. Gerçekten, atım yatağı kusursuz yapılmış, her daim temiz kalabilen bir namluda tırnak gereksizdir. Ancak pratikte bu
her zaman mümkün olamaz. Kirlenen atım yatağı içinde boş kovan, sürtünmeye yenilerek küçük kütlesinin kazanmış olduğu momenti
sürdüremez ve yerinde kalır, ancak tırnağı taşıyan ağır mekanizmanın momenti yeterli olduğudan geriye seyahatini devam ettirirken
boş kovanı da fırlatıcıya kadar taşır.  Tırnağın asli görevi, atım yatağından dolu fişeği çekip dışarı almaktır.

Bütün bu söylenenlerin, olması gereken esaslarla imal edilmiş silahlarda geçerli olduğunu bilmek gerekir. Cehaletle gaz tahliye
kanalları yakın, geniş açılmış, kinetik yayı hantal seçilmiş, kızak toleransları aşırı tutulmuş birimler, hiç akla gelmeyecek olumlu veya
olumsuz çalışma sebepleri yaratabileceklerdir.

Günümüz genel sanayiinde ana tahdit faktörü "Üretim Maliyetleri"dir. Silahlar da bunun içindedir. Tasarımcılar her işlevin, yeteri güç
ve teferruatta birimler tarafından yapılması ana prensibinden hareket ederler.

Bu nedenle, gazlı çalışma sistemlerinde gaz odacıkları, namlu içi basıncın yüksek olduğu orta yerlere konumlandırılırken içinde devinim
verecek piston aralığı kısa tutulur ve alınan gaz dışarı atılır ki, kapalı mekanda daha uzun süre kalıp tahripkar sademelere neden
olmasın, sadece kilidi açsın, diğer kurma, boşaltma işlerini namlu içinde kalan gaza ve mekanizmanın kazandığı momente bıraksın.
Kinetik tüfeklerde diğer sistemlerde ilk tepki safhasında toparlanan iş yapabilme gücü yeterli seviyede kinetik yay üzerinde toplansın,
ikinci safhada ancak kilidi açabilecek seviyede mekanizma üzerine boşalsın.

Faydalı olacağı umuduyla...

Saygılar.

1944-Istanbul

The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK, Emrah AKDENİZ

Çevrimiçi Mehmet Sabri MUTLUER

• Expert Üye
« Yanıtla #18 : 11 Eylül 2019, 10:22:05 »
Aklıma takılan sorular:1-Kilit açıldıktan sonra mekanizma grubu,bolt,kapak takımı her ne ise deniyor ki kazandığı moment(ne zaman kazandığı,hangi zaman diliminde hangi etki ile,tüfek hangi hareketi yaparken,ve gazlı ve kinetikte bu momentin oluşum prensibi aynı mıdır)ve namluda kalan bakiye gaz basıncının geri ittirmesi ile(kapak açılınca,bu gaz kovanın fırladığı pencereden uçup gitmiyor mu,kapalı sistem bozulduğu için)ile geri gelerek irca yayını tam sıkıştırıp kovan tahliye ve akabinde ileri gelirken şarjörden yeni fişeği önüne katıp tekrar namluya kilitlenme işini gerçekleştiriyor.Doğrusu ben şu ana kadar gazlıda sadece pistondaki gazın ittirmesi kinetikte inertia yayın ittirmesi ve enerjileri tüm döngü(otomatik)için yeterli ve bu işi onlar yapıyor diye düşünürdüm.Bir önceki mesajımı da güya buna kanıt olarak yazmıştım.

2-inertia yayın ve gazlıdaki piston mekanizmasının tek işlevi namlu kilidini açmak mıdır.Geri kalan devinim sadece bahsedilen kazanılmış moment ve bakiye gazlarla mı cereyan etmektedir.

Şimdiden konuyu anlamama yardımcı olacak üstat isimlere teşekkür ederim.
[/quote]

Değerli Kamil bey,

Adınız gibi kamil olduğunuzu, konuyu gayet iyi bildiğinizi düşünüyorum. Olimpiyatlardaki koşunun temposunu arttıran "tavşan" denilen koşucular gibi konunun temposunu arttırmak için bu soruları sordunuz sanırım. Dilimin döndüğünce, elimin yettiğince konuyu basite indirgemeye çalışarak içine görsel de katarak anlatmaya çalışayım.

Namluda bir merminin ateşlenebilmesi için patlamanın gücünün bindiği arka kısmının sabit ve sağlam olması gerekir. Bunu sağlamak için sürgü (Bolt) bir şekilde kilitlenir. Kuyruk sürgüsü veya Döner başlık. Ateşlemeden sonra döngünün tamamlanması için bunun bir şekilde açılması gerekir. Kuyruk sürgüsünde üzerindeki dil mekanizma içine çekilerek, döner başlıkta başlık sürgü içindeki kanaldaki pimin döndürmesi ile kilit açılır. 

Bu işlevin olabilmesi için sürgünün bir şekilde geri ittirilmesi gerekir. Gazlı sistemlerde kısa veya uzun vurmalı piston kolu ile bu sağlanır.

Şimdi gelelim kinetik veya inertia dediğimiz sisteme:

Aşağıdaki videoda sorduğunu sekansları izleyebilirsiniz
1. Ateşleme
2. Geri tepme sonucu sürgünün atalet (eylemsizlikle) ileri hareket etmesi
3. Sürgü hareket ederken içindeki yayın ezilip sıkışması
4. Esneklik ile yayın eski haline gelip genişlerken sürgüyü geri itip döner başlığı çevirip kilidi açması
5. Kilit açıldıktan sonra sürgünün geri hareketlenerek, irca yayının direncine karşı geriye hareketi

Kilidin açılmasında bu yayın rolünü anlatabildiğimi sanırım. Ancak geri tepme ve eylemsizlik olayı nedeniyle içinde kinetik yayı olmayan pompalı tüfekte de sürgünün geri hareketi döner başlık kilidinin açılmasını sağlıyor, bunu Benelli süpernovada test etmiştim:

https://youtu.be/JnWT2ZbCAkA?list=UUtmfTfE_BfP9N4cTjI0l0HA

Benelli'ye göre inertia veya kinetik yayı esneyip eski haline gelirken sürgüyü de geri iter. Her iki yöne eşit ve 3-4 mm esneyen yayın irca yayının gücünü aşacak bir enerji sağlaması bence olanaksız. Burada geri gitme olayında sayın Alper bey'in de çok defa yazdığı gibi, mermi namluyu terkettikten sonra da namlu içinde kalan basınçlı gazlar bu geri hareketin tamamlanmasında etken oluyor

Saygılarımla

« Son Düzenleme: 11 Eylül 2019, 10:23:58 Gönderen: Mehmet Sabri MUTLUER »
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #19 : 11 Eylül 2019, 11:50:49 »
Saygıdeğer S.Alper Bey,

Zahmet edip her zamanki titizliğinizle hazırlamış olduğunuz son derece açık ve detaylı açıklama ve tanımlamalarınız için çok teşekkürler.Bismillahirahmanirrahim deyip derin bir nefes alıp ve zor bir sınav öncesininkine benzer,istemsiz oluşan bir anksiyeteyi de göğüslemeye çalışarak hararetle ve sindirmeye çalışarak okudum.Evet sorularıma yanıt bulmuş oldum ama itiraf edeyim bahsettiğim göz önünde canlandırma ve sekansı yöneten vektörel faaliyet ve bunlara etki eden güçler ancak bir yüzde elli berraklaşma gösterebildi.

1-kinetik tüfeklerde en ufak bir gayretle açılma temayülünde bulunan kilit(hafif sarsıntı,dal vs.ye takılma veya serçe parmağımızla mekanizma grubunu kolayca geriye çekebilme)i açmak için kullanılan yayın(inertia yayı)4 mm lik sıkışmasıyla depoladığını varsaydığımız potansiyel enerji bu görece kolay işlem için demek ki over-powered(ifrata kaçılmış) değil ve ancak o işi görebilir kudrette.O yayı 4mm sıkıştırmak için kaç kg lık güç gerekiyor,mekanizma grubunun geri kiliti açacak kadar çekilmesi kaç kg güç gerektiriyor.

Bir modelleme yaparsak.Kinetik tüfeğimizi ateşleme anında yayı 4 mm sıkıştırmaya yetecek kadar geri esneyebilen bir satıha yaslasak(yay sıkıştıktan sonra artık geri harekete müsade etmese).Tüfeğin çalışma sıhhati bundan nasıl etkilenir?Gazlı tüfeği de hiç esnemeyen bir satıha yaslasak?

2-ikinci modelleme olarak.Gazlı sistem bir tüfeğin namlusunu kovanın(atım yatağının) diyelim beş cm önünden kessek ve gaz port ve odacığını bu kısa namluya göre tanzim etsek bile tüfek bakiye gazlardan yine istifade eder mi,etmediği halde tüfek çalışır mı?Aynı soruyu kinetik tüfek içinde sormuş olayım(atım yatağının hemen önünden kesilme).

Tekrar teşekkür ediyorum.

Saygıdeğer M.Sabri bey,

İltifatınıza ve bana güveninize çok teşekkür ederim ama mesajımı ve sorularımı inanın konuya canlılık gelsin gayesiyle değil gerçekten tam vakıf olmayı arzu ettiğimden yazmıştım.Size de açıklayıcı cevabınız için teşekkür ederim.Ayrıca novada yay olmadan açılan kilitte bir muamma ve konuya extra bir gizem katmakta.

Saygılar değerli üstatlarım.

« Son Düzenleme: 11 Eylül 2019, 14:47:18 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye
« Yanıtla #20 : 11 Eylül 2019, 15:50:24 »
Muhterem Kamil Bey,

İlginiz için teşekkür ederim. Muhterem Sabri Bey, sorularınızda benim farkedemediğim kısımları en iyi şekilde cevaplamış. Teşekkür
ederim.

Diğer sorularınızla ilgili olarak;

Takriibi 3 Kilogram gelen, 30 gramlık bir doluyu yaklaşık 400m/saniye hızla sevkeden bir tüfeğin geri tepmesi, kabaca 4 metre/sn.
dir. Burada tüfeğin çalışma şekli önemli değildir. Otomatik, tek kırma ve sair türde olabilir. Kinetik sistemde, mekanizma taşıyıcı bloğun
yeterli sürtünmesiz ortamda yerinde sabit durarak söylenen geri tepme momentini karşıladığı düşünülürse sıkıştırma değerinin ,
yaklaşık tüfek ağırlığının hızla çarpımı 12 kilogram forsmetre olduğu söylenebilir

Bu değerin kinetik yayı dört milimetre kadar bastırmak için yeterli olmayacağı  ihtimaldir... Ancak, yaylar atalet ortamında yani, milisaniyeler
içinde oluşan vakalarda elastıkiyetlerini sergileyemez ve ancak tartı verdikleri değer kadar hesaba dahil edilirler. Karmaşık olan bu
işlemlerin hassasiyetle yapılmadıkça fikir verme özellikleri mevcut değildir. Aslında, kinetik yükü alan bu nevi bir yayın kompresyon
ağırlığı kaba hesaplarda yer dahi almaz.

Burada bilinmesi gereken, gazlı veya geri tepmeli çalışma sistemlerinde mekanizmaya düşen momentin doğrudan onun ağırlık ve almış
olduğu hızla hesaplanabilmesine karşılık, kinetik  sistemde enerji toplama biriminde geri tepmeyle biriken miktarın, geri dönüş
safhasında, daha önceki mesajlarda yer verildiği gibi muhtelif mecraya dağılarak azalmış biçimde alınabileceğidir. Yani, kinetik yay,
misalen beş kiloluk bir yükle dört milimetre sıkışabiliyorsa açıldığında vereceği değer bundan hayli düşük olacaktır. Ataletli sistemin
ana zayıflığı buradan gelmektedir.

Kinetik tüfeği arkası ancak yayının sıkışmasına yetecek esneme özelliğinde bir yere dayayarak ateşleme halinde teorik olarak silah
yeterli geri tepmeyi alacağından çalışacaktır. Hiç esnemeyen ortamın tatbikinde, tüfek ileri gidebilir serbestiyette ise, namlu içinde
sevk edilen dolu, çıkışa kadar bir tapa görevi üstlenerek silahı ileri iteceğiinden büyük ihtimalle önce ileri gidip sonra tekrar geri
vurarak, namlu uzunluğuna bağımlı olarak yarım yahut tam bir çalışma gösterebilecek, hiç kımıldamaz biçimde tesbit edilme halinde
teorik olarak çalışma olmayacaktır.

Diğer sorunuza gelince;

Gazlı bir tüfekte namlu boyunun hiç olmaması basıncın tamamen dışarı verilmesi demektir. Halbuki bu silahlar, belli bir boyda yanan
barudun istenen en az basıncı sağlaması prensibiyle çalışırlar. Böyle bir ortamda artık gaz olmayacak, geri tepme ancak kısa namlu
boyunun verebileceği hızla gerçekleşecektir. Basit geri tepme öğeleri tam olamadığı için silahın çalışmaması gerekir,

Kinetik türde gene aynı düşük geri tepme elde edileceğinden sonucun benzer olması beklenir.

Bunun yanında, çok kısa namlulu birimler için düşünülebilecek sistem; Gaz kapanıdır. Namlu ucuna takılan ve gaz vuruşuyla hareket
alan bir devinim kaynağı çalışmayı mümkün kılabilir. İlk gazlı sistem denemeleri buna benzer yapılanmalarla tecrübe edilmiştir.

Burada yazılanların kesin  gerçekler olmadığını başka kaynaklardan teyid edilmesi gerektiğini tekrardan hatırlatmak isterim.

Saygılar.

« Son Düzenleme: 11 Eylül 2019, 16:22:48 Gönderen: S.Alper ERDEM »
1944-Istanbul

The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK, Emrah AKDENİZ, Mehmet Sabri MUTLUER

• Expert Üye
« Yanıtla #21 : 11 Eylül 2019, 16:54:13 »
Saygıdeğer S.Alper Bey,

Bu son yazdıklarınız gizem perdesini aralamada hayli etkili içerikte ama bu silahların gazlı olsun,kinetik olsun çalışmalarındaki benim için mistik mahiyette kalmaya devam edecek gibi duran sis perdesini halen daha tamamen dağıtıp,dört işlem gibi düzayak ve kavrayışta bir kör nokta bırakmayacak şekilde anlamama yetemese de,çok büyük oranda,kavrayışımın bu çabalarınızdan istifade ettiğini düşünüyorum(1080 olmasa da 720 pixellik bir görüntü gibi).Benim için fazlası ile yeterli olduğunu düşünüyorum.Fazlası için dediğiniz gibi bu işi temelinden ele almak ve hayli kabarık ve güvenilir kaynakların hatmi icap etnekte.

Değerli katkılarınıza çok teşekkür eder Sayın Mehmet Sabri Bey'i de unutmadan saygı ve minnetlerimi sunarım.Açıkçası ben bildiğimi düşündüğüm cuzi miktarda bilgiyi bile aktarmada erinip,öff pöff yine mi demeden ve hevesle harekete geçmekte sıkıntı yaşarım.

Büyük iş,büyük hizmet ve takdir edilesi bir bildiğini paylaşma hasleti sizlerinki.Ayrıca tebrikler..
« Son Düzenleme: 11 Eylül 2019, 18:58:26 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı Ali SARAÇ

• *
« Yanıtla #22 : 11 Eylül 2019, 20:54:12 »
Ne kadar bilirsen bil, bildiğin karşıdakinin anladığı kadardır demişler. Siz üç büyük üstadın, bilgisini birikimlerini paylamasını hayranlıkla ve bir nebze olsun anlamaya çalışarak, anladığım kadarıyla birkaç defa okudum. Emeğinize sağlık, bilginize sonsuz saygılar.
  • remington 1187 lc
Burdur 1965

The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye
« Yanıtla #23 : 12 Eylül 2019, 07:18:18 »

Muhterem Kamil Bey, Ali Saraç Bey, değer verip okuyan arkadaşlar,

Teşekkür ederim. Umarım sizler karşısında mahcub olmam.

Otomatik bir tüfek, geri tepmenin kısa bir aralıkta aniden sonlandırılmasıyla ek bir müdahale olmadan dahi  kilit bağlantılarını açabilir.
Zira, arkaya doğru ağırlığıyla orantılı bir hız kazanmıştır ve durduğunda içinde geriye doğru irca yayından başka frenleyici etken olmayan
mekanizma grubu, kazandığı hızın ataletiyle seyahatini sürdürerek kilitten kurtulabilir...

Pompalı bir tüfek bu konuda daha şanslıdır zira, sürgü kilidi düşen horozla devreden çıkmış, el kundağı ağırlığı mekanizma kütlesine
eklenerek daha süregen bir atalet sağlamıştır. Tek dezavantajı, el kundağının kavranılması olabilir. Aniden duran tüfek içinde
mekanizma ve el kundağı, devinimlerini engelsiz sürdürerek kilitten kurtulabilirler.

Ancak, kullanılan dolu çok ağır, yani namlu içinde kalış süresi normalden uzun olmadıkça yeterli geri gidişi sağlayıp boşaltma ve kurma
işlemlerini çıkartma ihtimalleri azdır.

Bu aslında "Ataletli/Inertia Operated" bir çalışma şeklidir...

Lakin her seferinde istenen netice, boşaltma ve kurma tam elde edilemiyeceğinden bir SİSTEM değil, yalnızca DENEMEdirler...Buna
güvenilerek bir tüfek çalıştırma düzeneği yapılamaz.

Ağır dolular, namlu içinde daha uzun süre kalarak "Geri tepme öğeleri; Bakiye gaz ve Kazanılmış moment faktörlerinin" yeterli düzeyde
kalmasını sağlayabilirler.  Hafif dolularda bu unsurların kayboluş hızı, ağır silah gövdesinin süratiyle geriye giden mekanizma grubundan
daha yüksektir ve istenen amacın gerçekleşmesine meydan vermez.

Kinetik tüfeklerin işlem döngüsü başlangıcı işte tam bu minval üzerinedir. Ancak, ağır tüfek gövdesinin geri gidişi sonlandığında, husule
gelen moment bir elastik birim üzerinde toplanmış ve devinimin bitiminde çok daha küçük kütlesiyle tüfek gövdesi başlangıç hızından
defalarca büyük süratte arkaya giderek henüz namlu içi "Basit geri tepme unsurları" diri haldeyken görevini sürdürebilecek mekanizma
grubuna aktarılmaya hazır vaziyettedir. Bu bir sistemdir ve ona uyarlı birimler de yapılmıştır.

Muhterem Emrah Bey'in denemelerle bulduğu kavrama şekli de aynı oluşumun tezahürüdür. Sıkı tutularak sadece mekanizma geri
gidiş hızıyla iş görmeğe terkedilen silah, rahat tutuşta buna ek olarak bir de tüfeğin genel geri tepme süratini kullanmaktadır. Kendisini
tebrik ederim.

Bunun yanında...

Omza dayanan her hangi bir tüfek geri tepmeyle yanlara kaçacak bir kavrama içindeyse, hem atış istikrarı hem de kullanıcı omzuna
zarar verebilir. Buna engel olmanın en kolay yolu, tetik kolu dirseğini  olabildiğince omuz hizasına kaldırmaktır. Bu vaziyette işi üstlenen
göğüs üst kısmı kasları daha yoğun olacağından, silah rahat bir esneme mahallinde ve sağa sola kaçmadan işini sürdürebilir.

Kinetik bir tüfeğin üretiminde optimum çalışma için, hareketli parçaların mümkün olan en az sürtünme yüzeyinde, gövdenin hafif,
mekanizma grubunun nisbeten ağır yapılması gerekir.

Bizim "Mekanizma" tabir ettiğimiz kapak taşıyıcısının hafif yapılması, Amerikan Coni'lerin de arasıra uygulamasına rağmen, uygun bir
yaklaşım değildir. Zira küçük kütlesiyle kinetik yay üzerinde olağandan az moment toplayabilir. Filvaki, bunun deşarjında sözü edilen
küçük kütle daha hızla geri gidecektir fakat, hep söylenildiği gibi, "Ne kadar ekmek o kadar köfte"... Yapabileceği iş biriktirebileceği
moment kadardır. Benelli'nin mekanizma üzeri tungsen karbür plakalarla ağırlaştırılmış müsabaka tüfekleri bu amaçla, hafif dolularda
daha yüksek moment üretimi için yapılmıştır.

Kullanıcıların kinetik tüfeklerinde yapabilecekleri; Eğer el hünerleri mevcutsa,  en ince elmas eğeyi alıp, sökülmüş mekanizma grubu
keskin köşelerini belli belirsiz yuvarlamak, kızak yüzeyindeki pürüzleri gidermek, aynı işlemi, tetik grubunda mekinizma ile sürtünme
halinde olan, atbaşı, horoz, irca yayı kuyruğu parçalarında tekrarlamak, bulunabilirse, molibden sülfürlü gresli bir deri parçası veya
bezle sürtünen parça üzerlerini iyice ovalamak, hareketli parçaların temizliğine dikkat etmektir. Kinetik tüfeklerin sürtünme hassasiyeti
gazlılardan çok fazladır ve temizliğe duyarsız olduğu rivayetine, özellikle ekonomik markalarda fazla itibar etmemek gerekir.

Saygılar.

1944-Istanbul

• Expert Üye
« Yanıtla #24 : 12 Eylül 2019, 09:20:09 »
Saygıdeğer S.Alper Bey,

Son eklemeleriniz şahane bir cila oldu,aktarmış olduğunuz tüm bu güzel ve yoğun bilgilere,şahsen vizyon HD kalitelere doğru ilerledi bendenizde.Sağolun,varolun..
« Son Düzenleme: 12 Eylül 2019, 09:42:27 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

The following users thanked this post: Ali SARAÇ