Amacım marka veya model savunmak değil, fakat ortada bir yanlış anlaşılma var ve bunu düzeltmek lazım diye düşünüyorum..
Renova ilk çıktığında bu tüfeği alanlardan biriyim.
Bu tüfek ilk üretildiğinde şok ölçüleri 18,75 lik namluya uygun değildi. Huğlu, 18,4 namlulara göre üretilmiş olan şok alışkanlığını Renova üzerinde devam ettirdi.
Yani 1 şok 17,50 den başlıyor, 5 şok da 18,45 ile bitiyordu.
Sonra, gerek kendi ar-ge çalışmaları, gerek avlak forumda ve çeşitli platformlarda bu konuda yazılıp çizilenler ve ayrıca bizim tavsiyelerimiz de dikkate alınarak şok ölçülerinde düzeltmeye gidildi.
Bu düzeltme şok tüpünün genel yapısına da yansıyacağı için şok yuvasının genişliği ve paso dişlerin yapısı da değişecekti.
Bu sebepten, herkesin "2018 ve sonrası seriler" diye tabir ettiği yeni bir namlu ve şok üretimine geçildi.
Namlu iç çapı ve teknik yapısı yine aynı. Sadece şok yuvaları ve ölçüleri yeni idi..
Avrupa üreticileri tarafından kabul edilen 1 şok ölçüsü olan .030 inch daralma, yani kabaca 0,85 mm daralma ölçüsünden başlayarak ölçüler ayarlanmış oldu.
Yeni namluların şokları 17,9 veya 18,00 ölçüden başlayıp 5 şok olarak 18,80 lere ulaşıyor. Yani kabaca namlu iç çapına göre olması gereken değerlere alındı.
Çoğu kişinin yanıldığı nokta şurası.
"2017 serilerde 3 şok bile toplu atıyordu, şimdiki namlular toplu atmıyor" şeklinde bir yanılgı oluştu.
Eski 3 şok 18,00 mm ölçüsündeydi. Yani neredeyse full şok gibiydi.
Şimdi ise 1 şok 18,00 mm ölçüsünde. Asıl doğru olan da bu zaten.
Yani 2018 ve sonrası üretilen namlu veya şokların bir dezavantajı yok, aksine daha avantajlı.
Bütün şokları amacına uygun şekilde kullanabiliyorsunuz.
Tüfeğime bakım yaptırdıktan sonra 71 namluyu 2018 üretim ile değiştirmiştim.
Yani elimdeki 71 namlu, birçoğunun beğenmediği yeni serilerden. Ben gayet memnunum.
Yeni namlular için extended şok bile ürettiler. Ölçüsü .030 inch olan uzatma full şok var, 71 namluya onu takınca grupman yoğunluğu anlamında oldukça ciddi sonuçlara ulaşabiliyor. Yani mesele toplu atmaksa, eski halinden eksiği yok fazlası var.
Ben grupman ve av performansı olarak namluların hepsinden memnunum.
Şayet mesele toplu atmaksa, renova modelinde benim namlulardan daha iyisini de gördüm, daha düşüğünü de gördüm.
Namlu şans işidir. Alırken, ruhsata işletmeden önce deneyip bakmak lazım.
Tüfek içine sinerse av yaparsın. İçine sinmezse dünyanın en iyi namlusu veya markası da olsa tat vermez..
Umarım anlatmak istediklerimi düzgünce ifade edebilmişimdir..