Avcýlarýn Araçlarý da Aranacak
Herkesin aracý,Resmi Gazete’de yayýnlanan, deðiþik:RG-29/04/ 2016 -29698 sayýlý yönetmelik gereði arana bilinecek.
Avcýlarýn Araçlarý da Aranacak
01.06. 2005 tarihli ve 25832 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlanan eski yönetmelik gereði araçlarýn içleri aranamýyordu. Bu yönetmeliðe dayanarak avcýlarda araçlarýnýn içlerini arattýrmýyordu.
Bu nedenle kolluk kuvvetleri sýnýfýna giren Av Koruma Memurlar ve Orman Muhafaza Memurlarý ile avcýlar arasýnda büyük sürtüþmeler oluyordu.
Resmi Gazete’de yeni yayýnlanan, deðiþik: RG-29/04/ 2016 -29698 sayýlý yönetmelik gereði, gerek görülürse avcýlarýnda araçlarýnýn içleride aranýlacak.
Ýþte Resmi Gazete’de yayýnlanan yeni yönetmelikteki ilgili bölüm:
ADLÎ VE ÖNLEME ARAMALARI YÖNETMELÝÐÝ DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Aramalarýn Yapýlma Þekli
Durdurma, durdurma sonrasý kontrol ve arama iþlemleri
Madde 27 – (Baþlýðý ile Birlikte Deðiþik:RG-29/4/2016-29698)
Araçlarda arama
Madde 29 - Araçlarda aramanýn gerçekleþtirileceði yerde, öncelikle kiþilerin kaçmasýný ve saldýrmasýný engelleyecek þekilde gerekli güvenlik tedbirleri alýnýr.
Araç aramasý sýrasýnda, yapýlan aramanýn konusu olan eþyanýn ne olduðu veya aramanýn yapýlmasýna temel teþkil eden sebepler ilgiliye açýklanýr.
Araç aramasý, kiþiye en az sýkýntý verici þekilde ve makul olan en kýsa sürede yapýlýr.
Araç aramasý, aracýn ilk durdurulduðu yerde veya o yerin yakýnýnda, mümkün olduðu kadar baþkalarýnýn göremeyeceði tarzda yapýlýr. Detaylý inceleme yapýlmasý gereken hâllerde, baþka yere götürülerek arama yapýlabilir.
Deniz þartlarý sebebiyle aramanýn denizde mümkün olmamasý veya deniz aracýnýn ayrýntýlý aranmasýnýn gerektiði hâllerde þüpheli deniz aracý en yakýn ve uygun limana çekilerek arama limanda yapýlabilir.
Araç aramasý sýrasýnda rastlanan özel kâðýt ve zarflar, içinde müsadereye tâbi bir eþya bulunmasý ihtimali dýþýnda açýlmaz; açýlsa dahi yazýlý bilgiler okunamaz.
Yapýlan aramanýn neticesinde bir suça iliþkin iz, eser, emare ve delil elde edilirse, kiþi yakalanýr.
Boþ araçlarýn aranmasýnda, arama yapýldýðýný belirten bir not býrakýlýr. Bu notta, arama tutanaðýnýn bir kopyasýnýn alýnabileceði yer belirtilir.
Bu maddede yazýlý iþlemler gece de yapýlabilir.
BEÞÝNCÝ BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Aramalara iliþkin kayýt defteri
Madde 33 - Her kolluk biriminde, bu yönetmelik uyarýnca yapýlan aramalara iliþkin karar, yazýlý emir ve diðer bilgilerin kaydedileceði bir defter tutulur.
Bu defterde kayýtlý bilgiler; adlî ve idarî soruþturmalar, ilgilinin taleplerinin karþýlanmasý ve istatistikî çalýþmalar dýþýnda kullanýlamaz.
Bu defter, silinme ve muhtemel bilgi kaybý riskine karþý gerekli önlemler alýnmak ve bilgiler yedeklenmek suretiyle bilgisayar ortamýnda da tutulabilir.
Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik
Madde 34 - 24/5/2003 tarihli ve 25117 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Adlî ve Önleme Aramalarý Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
Yürürlük
Madde 35 - Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
Madde 36 - Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet ve Ýçiþleri Bakanlarý yürütür.
ORMAN KANUNU (1) Kanun Numarasý : 6831
III. Orman memurlarýnýn silah taþýma ve kullanma hak ve salatiyetleri: Madde 77 – (Deðiþik: 23/1/2008-5728/191 md.) Orman memurlarý, bu Kanunda tanýmlanan suçlarýn iþlenmesinin önlenmesi veya iþlenen suçlarla ilgili olarak baþlatýlan soruþturmadaki görevleri kapsamýnda kolluk görevlisi sýfatýný taþýrlar. Orman teþkilatýnda her sýnýf, derece ve vazifede çalýþan memurlardan, Çevre ve Orman Bakanlýðýnca ve Orman Genel Müdürlüðünce lüzum görülecek olanlar, Bakanlar Kurulunca seçilecek silahla teçhiz olunurlar. Bu silahlar memurlara orman idaresince demirbaþ olarak verilir. Ayrýca, kolluk görevi yapan orman memurlarý idarece verilecek özel kýyafetle donatýlýr.
Böyle bir haber var.