Konu başlığı neydi? "Tek kurşun tüfeği" . Konuyu başlatan arkadaşımız "SADECE TEK KURŞUN" atmak üzere tasarlanmış yivsiz tüfekte nasıl özellikler olmalı onu soruyordu.
Konuyu gelip gidip, bu forumun bitmez, tükenmez, anlaşılamayan; futbol fanatikleri gibi taraf tutulan "Gazlı mı? , Kinetik mi?" tartışmasına çeviren arkadaşları tebrik ederim.
Elbette Yivsiz av tüfeğini, diğer ateşli silahlardan ayıran en önemli özelliği, farklı türdeki mühimmatları, aynı silah üzerinde kullanabilme. Elbette saçma, şevrotin, tek kurşun (şok dar olmamak koşuluyla) ayni tüfekte kullanılabilir. Ama genellikle kuş avlamaya göre tasarlanmış namlu özellikleri, nişangahı farklı tüfeklerle tek kurşun atılması konusu da tartışılan ayrı bir konu. Konular iç içe geçiyor. Haaa, "arkadaş ben alırım tüfeği, gazlı-kinetik bakmam, ne istersem atarım" diyebilirsiniz, bence sorun yok, keyif sizin.
Tek kurşun, domuz, geyik gibi büyük avlar için (yivli tüfek olmadığı veya yasak olduğu yerlerde), hedef atıcılığı, güvenlik ve savunma amaçlı kullanılan bir yivsiz mühimmatı. Sadece tek kurşun atmak için tasarlanmış tüfeklerde de şok gereği yok, slug namlu da bu amaçla üretiliyor. Şerit bant ve arpacık nişangah izlem, önleme kolaylığı ve geniş alan görme amaçlı, V-gez - arpacık, Ghost sight kadar keskin nişan almanızı sağlamıyor.
Soru şu "Mademki her tüfekle istediğinizi atıyorsunuz da, slug namlu ve V-gez li namlu niye üretiliyor? Slug namlu kinetik tüfeklerde niye yaygın değil?"
Duayen üyelerden kinetik sistemi çok, ama çok iyi bilen, bu konuda patent sahibi Sayın @S. Alper ERDEM özel yazışmalarımızdan birinde şöyle diyor:
"Kinetik tüfekler, temizliğe çok duyarlı olmadığından özellikle Amerikalı, bir yarışmadan diğerine koşturan
müsabık kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Zahir olan tek sebep bu. Adamlar, süratli dolum için silahın
sağını solunu oyup modifiye ediyor, daha da hız kazanmağa çalışıyor, ama hepsinde ortak olan Benelli dolaylı
dolum sistemininin getirdiği yavaşlığı görmüyorlar. Biri, diğerini taklid ediyor.
Sportif uygulamalar ayrı, çatışma ve can tehlikesi olan tehlikeli avlar ayrıdır. Birinde kaybolan bir kaç puan
iken diğerinde soz konusu şirin candır. Yapımcılar, bunu bildiklerinden nişangahlı şoksuz kinetik imalatına
ağırlik vermiyor olmalılar.
Şahsen, spor amacı dışında hiç bir uğraşı dışında kinetik tüfeği tercih etmezdim. Nitekim, askeri kullanımda
da böyle bir seçim yok gibidir."
Evet böyle diyor Sayın ERDEM. Bu arada bilmeyenler için belirteyim, ABD de ve bazı ülkelerde yapılan 3-Gun (üç silah) yarışmalarında yivsiz tüfeklerde tek kurşun değil, saçma kullanılıyor. O nedenle şok içeren namlulu şerit bant nişangahlı tüfekler kullanılıyor. Önemli bir vurgu da "askeri amaçlarla kullanılan tüfeklerde kinetik seçeneği yok gibi"
Yazdıklarımın arasından "cımbızla çekilip", tartışma konusu yapılan diğer bir konu da "hedefte kalma". Elbette av esnasında "düğüncü atışı" yapılmıyor. Bazen ardışık üç atış gerektiren durumlar olduğunu domuz avcısı dostlarımız yazılarında vurguluyor. Özellikle pompalı tüfeklerde hem geri tepme hem de kurma esnasında oynayan hedef hattına geri dönme bir zaman kaybı. Tehlikeli durumlarla karşılaşıldığında bunun önemini o kişiler söylesin.
Eğer konuya katkı yapacaksanız, lütfen bu yazımın ilk satırını tekrar okuyun. Özellikle tek kurşun atmak için tasarlanmış tüfeklerin ne özellikler taşıması gerektiğini yazın. Zira konuyu başlatan arkadaşımızın sorusu bu. Savunma amaçlı tüfekte gazlı sistem önerip, tek kurşun atmak için kinetik önererek çelişkiye düşmeyin
Saygılar