Muhterem arkadaşlar,
Yivsizlerde namlu içi krom kaplama, "Seri Üretim" modellerde, temizlikte kolaylık ve kullanımda dayanıklılık sağlayan olumlu bir
uygulamadır.
Pahalı atölye işi tüfekler, özel sipariş ürünleri veren kuruluşların böyle bir uygulama yapmaları, namlu içinin en uygun atım seyirini
verecek tesfiyesi için günler, haftalar sarfedilen mesaiini katledeceği nedeniyle düşünülemez. Krom kaplama sonuç olarak kimyevi
bir işlemdir ve standart olarak elektronik parlatma gibi aşındırıcı uygulamaları da içerir. Bunlar da, en küçük bir düzensizliğin sevk
edilen saçma kütlesine farklı bir ivme kazandırarak dağılımını bozacağı gerçeği ile kabul edilemez. Böyle tüfeklerde korozyona
dayanıklı namlu isteniyorsa, uygun olanı kullanılacak çelik alaşımını ona göre seçmektir. Aksi halde, zaten çok ince olan krom kaplama
üzerinde yeniden uzun zaman alıcı honlama ve atış dağılımı kontrol işlemlerinin tekrarlanması gerekecek, zaten araba fiyatına malolan
tüfek üzerine yeni bir servet bindirmeği ne alıcı ne de satıcı makul bulmayacaktır.
Avrupa'lı üreticiler, seri üretim ihraç malı tüfeklerinin dış pazarlarda bir artısı olsun için böyle bir uygulamaya, maliyet artışı getirmesine
rağmen rekabette üstünlük kaygusuyle, baştan razı olarak işe girişmişlerdir.
Amerikan menşeli seri üretim yivsizlerin çoğunda krom kaplama uygulanmaz. Zira maliyet artırıcı bir işlemdir. Maliyet muhasebesi
üzerine kurulmuş Amerikan Sanayiinin böyle ekstraları kabul etmesi mümkün değildir. Aynı süre ve şatlarda kullanılmış biri Amerikan
diğeri yerli yahut Avrupa iki tüfeğin namlu içlerinin mukayesesi, uygulamanın kullanıcı yönünden ne ölçüde olumlu olduğu konusunda
yeterli fikir verebilecektir.
Saygılar.