Forumun yeniden açılma heyecanı ve keyfiyle forumda geziniyorum.
Bu konuyu görünce, sene başındaki yazışmalar aklıma geldi. Konuyu tekrar gözden geçirdim.
Epey bir muhabbet oldu sistem ve tüfekle ilgili.
Nasip olacak ya, geçtiğimiz şubat ayında bu tüfeğe ben de sahip oldum.
Bizzat kullanma ve gözlemleme fırsatım olduğu için kendimce birkaç şey eklemek istedim.
Amacım tartışmaları tekrar gündeme getirmek değil.
Nacizane gözlem ve bilgi paylaşımı babında düşünün lütfen..
Bu tüfek, hepinizin malumu "döner başlıklı gazlı sistem" ve "hibrit model" olarak geçiyor.
Gerek kendi sitelerinde gerekse Akdaş'ı bizzat ziyaretimde gözlemlediğim kadarıyla "Hibrit Sistem" diye bir konu veya ifadeleri yok.
Bu tüfeği yaklaşık 9 aydır kullanıp deniyorum.
Gaz pistonu, aktif valf ve genel çalışma görünümü Beretta modellerine benzer şekilde tasarlanmış.
Tek adet gaz deliği var. Piston yapısı klasik gazlı tüfeklerden biraz daha farklı ve daha ufak.
Ağırlığı 3,2 civarı. Kalite hissiyatı güzel. Gayet temiz bir işçiliği var..
Elimdeki örneğin namlu iç çapı 18,38 mm. Standart üretimler 18,35 - 18,45 aralığında yapılıyormuş.
Sipariş opsiyonuna göre 18,25 - 18,65 aralığında üretimin mevcut olduğunu söylediler.
Şoklar hepimizin bildiği 5 cm standart model.
En çok hoşuma giden yanlarından biri, her tip fişekle sıkıntısız şekilde çalışması oldu..
Parça kalitesi ve işçiliği de gayet iyi seviyede..
Gazlı tüfeklerde benim derdim kirlenme sorunuydu. Normalde tüfek temizlemeye üşenmem fakat, normal gazlı tüfeklerde 2-3 kutu fişek attıktan sonra hele de yağışlı havalardan sonra el kundağını çıkarınca gördüğüm manzara gerçekten hoşuma gitmiyordu.
Bu tüfekte, pistonun sadece kilidi açacak kadar hareket etmesi, yani sadece "işini yapması" dolayısıyla şarjör borusu ve parçalar kirlenmiyor. Çünkü piston şarjör borusu üzerinde serbest dolaşım yapmıyor.
Aynı zamanda valf sisteminin de temizlik konusunda avantajı varmış.
Gazlı olduğu halde "temiz kalan" ve sorunsuz çalışan bir tüfek de, kullanıcı için gerçekten güzel oluyor..
Namlu performansına gelince;
Hemen her 18,4 namlu gibi, 24-32 gram aralığında 5 numara ve daha ince saçmalarda grupman yoğunluğu güzel..
Zaten tüfeğin düşük gramaj ve ince saçmalarla av performansının gayet başarılı olduğunu gözlemledim.
Bazı fişek alışkanlıklarımı bile değiştirmeye başladı diyebilirim..
Şöyle ki, 2018-2019 tahtalı avı sezon kapanışını 30 gr 7 numara ile yapmıştım.
Düşünün; tahtalı avı, ben ve 30 gr 7 numara...
Döner başlık kilit ve gaz operasyonu, bence iyi bir kombin olmuş.
Gazlı bir tüfekte, döner başlığın çalışma yumuşaklığı ve rahatlığını keyifli buldum.
Kilit şekli yönünden, düz mekanizma kilidine göre, belki daha sağlam ve güvenilir olabilir..
Zira normal mekanizmalarda düz ve ters kilitlerin kırıldığına şahit oldum, benim de başıma gelmişti.
Fakat döner başlı kilidin kırıldığına daha önce şahit olmadım..
Özetle ben tüfeği çok beğendim. Şıkır şıkır, derli toplu ve keyifli bir kullanıma sahip bir model.
Sentetik olarak almıştım, ölçülü dipçik ihtiyacı ve biraz da görsellik adına şimdi ahşap yaptırdım. Tüfek birkaç güne elime geçecek.
Geldiğinde detaylı görselleri ayrı bir konu ile paylaşırım inşallah.
Herkese yeni sezonda keyifli avlar dilerim.
Rast gele..!