Gönderen Konu: Tüfek (armsan) fişek sıkıştırıyor. Önerilerinizi bekliyorum.  (Okunma sayısı 9597 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Bence de hemen vazgeçmeyin en azından 1 defa servis görsün bakalım eğer düzelmezse ozaman ne yapsanız hakkınız var..
Mekanizma bloğu ile tetik tertibatı arasında bir uyumsuzluk söz konusu gibi duruyor. Yani düzelmeyecek bir durum değil aslında.

Paragon grande modeli, dediğiniz gibi çok tutulan bir model değil fakat slug namlu ile kurşun atışı için bence gayet konforlu bir seçenek. Ben de mesela geçit avı için tercih ettim.
Ahşap bronz kasa Paragon vardı 76 yataklı. Gayet de hoş kibar ve güzel bir tüfekti. Ben yine de extrem olsun diye bilerek grande olanı aldım. 89 yatak ve biraz ağır oluşundan dolayı pek tercih edilmeyebilir ama gerçekten sağlam ve güzel bir makine.

Rusların hangi videosunu izlediniz bilmiyorum ama bu tüfeğin 24 gramla çalışmasını beklemeyin, çalışmasa da önemli değil. Phenoma çalışıyor mesela ama bendeki paragon da 24 gramda çalışmıyor. Diğer yandan 25 gr 1,35 barutlu fişekle tıkır tıkır çalışıyor ama..

*Küçük bir detay vereyim, eğer gazlı/ kinetik tüfek olup da düşük gramajlardan keyif almak istiyosak dar iç çaplı tüfek seçmek lazım..
Namlu içi basıncı bu konuda önemli bir etken..

Armsan firması yetkilileri tüfeklerinin sağlıklı çalışması için özellikle barut haddine dikkat çekiyorlar.
Rusları fişek konusunda pek de örnek almayın onlar 30 grama bile 1,90 barut koymuş adamlar :D

O tüfek düzelir bence... Çok da dert etmeyin. Hayırlısı olsun.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: M.Burak METİLLİ

Çevrimdışı Mehmet Alper YAZAR

• *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU

Yanlış görmediysem kaşık sürtme yapmış bence çok büyütülecek bir şey yok fabrikada hemen çözerler önemli olan attığı yeri vursun yerli silahlarımızda maalesef sık görülen bir problem gerisi hallolur bence.
Osman bey icra yayını söküp tekrar tüfeği birleştirdim. Kaşığın hareketlerini rahat görmek için. Mekanizmayı serbest bırakan tırnak kaşığa sürtüyor. Ve tam oraya geldiğinde yani sürtme anında kaşık hafif sağa kayıyor. O resimde belirttiğiniz nokta tırnağın sürttüğü yer. Ama çok hafif sağa kayıyor bu tutukluğa sebep olur mu bilmiyorum.

Bu resimde tam sürtme anında kaşığın durumu.

Kod: [Seç]
https://i.hizliresim.com/16jOJA.gif

SM-N935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Winchester SXP Black Shadow
  • Armsan Paragon Grande S Combo
  • Cesa Favorit 1800
  • Özkanlar FX-19
1990 Erzincan

• *
Bence de hemen vazgeçmeyin en azından 1 defa servis görsün bakalım eğer düzelmezse ozaman ne yapsanız hakkınız var..
Mekanizma bloğu ile tetik tertibatı arasında bir uyumsuzluk söz konusu gibi duruyor. Yani düzelmeyecek bir durum değil aslında.

Paragon grande modeli, dediğiniz gibi çok tutulan bir model değil fakat slug namlu ile kurşun atışı için bence gayet konforlu bir seçenek. Ben de mesela geçit avı için tercih ettim.
Ahşap bronz kasa Paragon vardı 76 yataklı. Gayet de hoş kibar ve güzel bir tüfekti. Ben yine de extrem olsun diye bilerek grande olanı aldım. 89 yatak ve biraz ağır oluşundan dolayı pek tercih edilmeyebilir ama gerçekten sağlam ve güzel bir makine.

Rusların hangi videosunu izlediniz bilmiyorum ama bu tüfeğin 24 gramla çalışmasını beklemeyin, çalışmasa da önemli değil. Phenoma çalışıyor mesela ama bendeki paragon da 24 gramda çalışmıyor. Diğer yandan 25 gr 1,35 barutlu fişekle tıkır tıkır çalışıyor ama..

*Küçük bir detay vereyim, eğer gazlı/ kinetik tüfek olup da düşük gramajlardan keyif almak istiyosak dar iç çaplı tüfek seçmek lazım..
Namlu içi basıncı bu konuda önemli bir etken..

Armsan firması yetkilileri tüfeklerinin sağlıklı çalışması için özellikle barut haddine dikkat çekiyorlar.
Rusları fişek konusunda pek de örnek almayın onlar 30 grama bile 1,90 barut koymuş adamlar :D

O tüfek düzelir bence... Çok da dert etmeyin. Hayırlısı olsun.
Emrah bey teşekkür ederim ilgilendiğiniz için. Düşük gramaj atması için bu tüfek doğru bir tercih değil zaten ancak en çok attığım tek kurşun grubu fişeklerde bile tutukluk olunca insan ister istemez bu durumu kabullenemiyor. Mesela siz facete paylaşmıştınız bir grupta düşük gramaj attığına dair. O fişeği benimki hayatta atmaz. Rusların videosunda birebir sizinle benim kullandığımız sentetik modeli test ediyorlar. Videodan anlaşılmıyor kaç gr attıkları ancak altyazılarını aktif hale getirince anlaşılıyor fişeklerin gramajları. 24 30 ve 32 en sonunda karışık atıyor. 24 ü de baştan sona sorunsuz atıyor. Mesela ondaki grande ise bendeki değil çünkü hayatta atmaz biliyorum. Mekanizmada sürtünme çok bunu hissediyorsunuz. Mesela mekanizmadaki raylar(tam adını bilmiyorum fotoda var) el kundağının içine sürtüyor. Hatta orasını aşındırmış. Mekanizmayı kurduktan sonra yavaş yavaş bırakınca son 1-2 cm de zorlanıyor. Resimde belli zaten. Tüfeği satmak istemiyorum. Dediğiniz gibi basit bir problemse ve giderilirse benim açımdan sıfır yeni alınmış bir tüfekten farkı kalmaz.

• Cesa Favorit 1800
  • Özkanlar FX-19
1990 Erzincan

• *
Sn.Yazar
Bu kadar basit bir problemden dolayı tüfek gözden düşmemeli,
Benim Benelli yada Beretta'larla yaşadığım sorunları yazacağım , inanınız zor tüfek alır insanlar.
Fabrikası aynı ilinizde hepsi birkaç saatlik iş...Can sıkmaya ve satmaya değmez...
Saygılarımla.
Tuncay abi karşıda kalıyor armsanın fabrikası ancak pazartesi günü götürecem. Fabrikaya mail atmıştım. Hikmet usta da getirmemi söyledi. Pazartesi günü götürecem. Hazır karşıya gitmişken eğer aynı gün tamir edilirse yakacık atış poligonunda tüfeği deneyecem. Çeşitli fişeklerle. Zaten satmaya kalksam bu haliyle satamam. Tamir görse de yine insanlar tamir görmüş tüfeği almak istemeyecekler doğal olarak veya ederinin altında satılabilecek. En mantıklı olanı tüfeği kazanmak.

• Cesa Favorit 1800
  • Özkanlar FX-19
1990 Erzincan

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Mekanzima çatalının el kundağına sürtmesi de hoş bir durum değil tabiki. Üretim / uyum hatası bunlar. Hikmet ustanın tüfeklerle güzel şekilde ilgilendiğini duymuştum inşallah düzeltirler.

Bu arada, mekanizma normal sürtünmeyi veya o gıcık sesleri kesmek için bir miktar 20-50 motor yağı kullanabilirsiniz. Hatta normal tüfek yağı ile az bir miktar karıştırıp kullanırsanız harika bir yağlama yapmış olursunuz.
20-50 nin temel amacı zaten metal parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltmaktır. Sürtünme yapan yerlere azıcık damlatıp parmağınızla o bölgelere sürerseniz tüfeğin çalışmasını ciddi oranda rahatlatıyor. İlk birkaç fişekte mekanizma çıkışında biraz alevlenme yapabilir korkmayın, sonra normale dönüyor  :)
« Son Düzenleme: 21 Kasım 2018, 20:50:31 Gönderen: Emrah AKDENİZ »
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Özgür SARAÇ

• *
Mehmet bey, sizinki biraz şanssızlık olmuş. Kimse yeni aldığı ürünün bozuk çıkması istemez ama malum tüm dünyada böyle sorunlar olabiliyor. 1998 yılında aldığım mercedes sprinter minbüsün aldıktan 6 ay sonra komple motorunu değiştirmişlerdi üretim hatasında dolayı. Bende armsan 10.yıl aldım tercih etmemim en önemli sebebi fabrika ile evim arasında sedece TEM otoyolunun olması. İşim gereği kullandığımız bir çok elektronik cihaz arıza yaptığından alırken servisinin yakın olması sorun çıktığında sorunsuz giderilmesi gibi kriterleri dikkat ederek satın alım yaparım. tüfek alırkende aynı kriterleri dikkate aldım fabrika yakın olduğu için sorun çıkarsa kargo v.s gibi sorunlara uğraşma derdim yok. allahtan sorun çıkaran tüfek değiller dediğim gibi sizinki biraz talihsizlik olmuş ama merak etmeyin servis sonrası keyifli atışlar yapacağınıza ve büyük keyif alacağınıza garanti verebilirim.
  • Armsan 10. Yıl
1972 - Ataşehir - İstanbul

• *
Mekanzima çatalının el kundağına sürtmesi de hoş bir durum değil tabiki. Üretim / uyum hatası bunlar. Hikmet ustanın tüfeklerle güzel şekilde ilgilendiğini duymuştum inşallah düzeltirler.

Bu arada, mekanizma normal sürtünmeyi veya o gıcık sesleri kesmek için bir miktar 20-50 motor yağı kullanabilirsiniz. Hatta normal tüfek yağı ile az bir miktar karıştırıp kullanırsanız harika bir yağlama yapmış olursunuz.
20-50 nin temel amacı zaten metal parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltmaktır. Sürtünme yapan yerlere azıcık damlatıp parmağınızla o bölgelere sürerseniz tüfeğin çalışmasını ciddi oranda rahatlatıyor. İlk birkaç fişekte mekanizma çıkışında biraz alevlenme yapabilir korkmayın, sonra normale dönüyor  :)
Dediklerinizi uygulayacam Emrah bey. Ben de gunex marka yağ ile yağladım atıştan önce. Önceki atışlarda da wd 40 denedim. Sonuç değişmedi. Sizin bu yağı deneyecem fabrikadan dönünce.

• Cesa Favorit 1800
  • Özkanlar FX-19
1990 Erzincan

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Tebrik ederim, fişeğin namluya çakmasının sebebini teşhis edebilmişsiniz. Aynı durum Beretta Urika modelinde galiba, bir ara çok rastlanırdı. Hatta bizim Stoeger tüfeklerde de aynı problem vardı. İkisi de Beretta Holding...

Piston kollarını inceleyin. Belki o da eğridir (kundağa sürtüyor diyorsunuz).
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Erkan ÜNAL

• *
   Mehmet kardeşim problemi tesbit etmişsin... bu çok güzel bir gayret ve tesbit… bence firma bu sıkıntıyı çözecektir... vazgeçme .. sonuca yakınsın...selamlar
  • Alt Üst Çifte 71
  • Slug 61 Y.oto
  • 66 namlu Y.oto
  • 71 namlu Y.oto
  • Alt Üst Çifte 76
Erkan ÜNAL
1969 Orhangazi/BURSA
İkamet- TEKİRDAĞ Merkez

• *
   Mehmet kardeşim problemi tesbit etmişsin... bu çok güzel bir gayret ve tesbit… bence firma bu sıkıntıyı çözecektir... vazgeçme .. sonuca yakınsın...selamlar
Teşekkür ederim Erkan abi. Tam olarak o sürtmeden mi kaynaklı bilemiyorum. Belki her tüfekte öyledir. Gider gitmez onu söyleyecem ben de ustaya zaten. İnşallah pazartesi götürecem tüfeği. Sonucu yazarım.

• Cesa Favorit 1800
  • Özkanlar FX-19
1990 Erzincan

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye

Muhterem Mehmet Bey,

Çalışmada zorlanan tüfeklerde arızayı bulmak için, kullanıcının yapabildiğince bazı denemelere başvurması uygun olur. Bunların
en başında, fişek var ve yokken, ardından kolay sökülebilen ana parçaların, (El kundağı, Tetik grubu, İrca yayı, Mekanizma, Piston
gibi)... Her birinin yokluğunda sıkıntının devam haline bakılması makul bir yoldur. 

Sizin yazdıklarınızdan anlaşıldığı kadarıyla arıza fişek yüklerken kendini gösteriyor... Bundan, el kundağındaki sürtünmenin etkili
bir unsur olamıyacağı neticesi çıkabilir. Zaten, görüldüğü kadarıyla, iç yüzeydeki sürtünmeler sanki fabrikada fark edilip falçata
benzeri bir nesneyle traşlanmakla oluşmuş intibaını veriyor. Plastik işletmelerindeki iyi hesaplanmayan çekme paylarında böyle
uygulamalar sipariş sahibinin katlanacağı angaryalardandır.

Diğer taraftan, Armsan tüfekleri bilindiği kadar, şarjöre yükleme için kurma, bir mandal veya pimi etkileme zoranluğu olmayan
modellerdir. Bu nedenle, dışarı düğmeyle irtibatlı iç mandalın normal halde kasığa sürtünmesi, doldurma düzeninde sıradışı bir
toleransın varlığını gösterebilir. Ancak bu, mekanizma ileri hareketini durduracak seviyede ise, fişek olmadan yapılacak uygulamada
da kendini gösterecektir. Anlaşıldığı kadarıyla sizin tüfeğiniz dolu yüklerken sıkışıyor. Gerçi, sınır seviyede sürtünmenin artması dahi
arıza nedeni olabilirse de, tetik grubunu söküp mekanizma işlevine bakarak bunu, içte, şarjör ağzını açıp kapatan mandalın üzerine
parmağınızla basarak sıkıntının devam haliyle kontrol edebilirsiniz.

Tetik grubunu sökmüşken, tüfekçilerin "Atbaşı" dedikleri, alttan kaşığa bağlı, yay gücüyle onu kaldıran parçanın üst kısmında aşırı
sürtünme belirtisi izlerin olup olmadığına bakabilirsiniz. Varsa ki, büyük ihtimalle öyle olması gerekiyor, tüfeğiniz boşken mekanizma
hareketinde yeterince yukarı kalkarak kaşığı serbest bırakabilen toleransın, fişek varken ve yukarıyla sürtünme halindeyken, atbaşının
serbest kalmak için aşağı kafi miktarda gidemediği ve bu nedenle mekanizma ileri devinimini engellediği neticesini çıkarabilirsiniz. Bu
arızanın sizin tarafınızdan giderimesi mümkünse de, uygun olanı fabrikada düzeltilmesidir.

Her hal-u karda, tüfeğinizde mühim bir arızanın olmadığı, yerli üretimde "Nişan aldığı yeri vurabilen" böyle bir anormalinin hiç bir
şekilde heba edilmeden muhafazası gönül rahatlığıyla söylenebilir. Elinizden biraz tesfiye işi geliyorsa, kendiniz dahi onarabilirsiniz.

Saygılar.

« Son Düzenleme: 23 Kasım 2018, 15:51:54 Gönderen: S.Alper ERDEM »
1944-Istanbul

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
Bir Armsan mağduru olarak
Hatası düzeltildiği halde içime sindiremediğimden dolayı tüfeğimi satmak zorunda kalmıştım.
Yukarıda ki mesajı okuyunca üzüldüm.Sorun büyük ya da küçüktür orası beni inanın hiç bağlamıyor.
Ancak arpacığı gösterdiği yeri vuruyor diye çalışmayan bir otomatiğimde olsun istemezdim.
Hatta benim dokunuşumla bile düzelecekse ,dokunmak dahi istemezdim.
Biz tüketiciere sunulan bu ürünlerin kalite kontrolü yapılmıyorsa, kalite kontrol içine iki fişek koyup patlatmaksa,birileri işlerini daha düzgün yapmayıp bizde bazı olayları görmezden gelirsek
Kimse bu ülkeden kaliteli bişeyler çıkmasını beklemesin.
Ben bu tarz muameleleri kabul edemiyorum.Ve bence kabul edilebilecek basit hatalar değil.
Bu şekilde düşünürsek bu adamların ekmeğine yağ sürmüş oluruz.
Sinek ufakta olsa  mide bulandırır....

• HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Mehmet Alper YAZAR, Muhammet ACAR

Çevrimdışı Muhammet ACAR

• *
Bir Armsan mağduru olarak
Hatası düzeltildiği halde içime sindiremediğimden dolayı tüfeğimi satmak zorunda kalmıştım.
Yukarıda ki mesajı okuyunca üzüldüm.Sorun büyük ya da küçüktür orası beni inanın hiç bağlamıyor.
Ancak arpacığı gösterdiği yeri vuruyor diye çalışmayan bir otomatiğimde olsun istemezdim.
Hatta benim dokunuşumla bile düzelecekse ,dokunmak dahi istemezdim.
Biz tüketiciere sunulan bu ürünlerin kalite kontrolü yapılmıyorsa, kalite kontrol içine iki fişek koyup patlatmaksa,birileri işlerini daha düzgün yapmayıp bizde bazı olayları görmezden gelirsek
Kimse bu ülkeden kaliteli bişeyler çıkmasını beklemesin.
Ben bu tarz muameleleri kabul edemiyorum.Ve bence kabul edilebilecek basit hatalar değil.
Bu şekilde düşünürsek bu adamların ekmeğine yağ sürmüş oluruz.
Sinek ufakta olsa  mide bulandırır....

Sonuna kadar katılıyorum. Bizim firmalarımız da hatrı sayılır ürünler yapıyor, biz de seve seve kullanıyoruz. Fakat hep daha iyisi neden olmasın diyor insan, kendine yakıştıramıyor bazı olumsuz hadiseleri. Şimdi diyeceklerim bizim tüfeklerimizi kötüler mahiyette değil kesinlikle sadece eleştiri ve daha iyisini yapabilecekken yapmamamız. Ben bazen bizim firmalarımızın bu işe sadece tiraci mantalite ile yaklaştığını düşünüyorum. Bir tane bile işini özene bezene yapıp ta “ bakın bunun adı x,  bunu biz yaptık. Herşeyini özene bezene özel olarak yaptık. Her biri bizim için özel kalite kontrol maksimum “ diyen firma görmedim. Anca bir tanıdığın eşin dostun olacak ta sana özel bir şey yapılsın. Böyle bir yaklaşım biçimi yok maalesef. Al çeliği yap ondan bi soba borusu, bir de cevizden dipçik, al sana tüfek. Yapıştır etiketi 2,500 - 3,000 ₺. Böyle bir iş yok. Biz bu yaşanan problemleri en ufak ayrıntısına kadar o üretici firma ile irtibata geçmez isek yarın daha büyük problemleri kucağımıza almış oluruz. İyi ise iyi kötü ise kötü.  Yemin ediyorum bizim yerli firmalarımız özene bezene Avrupalı tüfekleri kıskandıracak ürün yapsınlar 5-10 bin ₺ desinler, arabamı satar yine alırım. H&H ın videolarını izlediğim zaman çok üzülüyorum biz neden yapamıyoruz diye. Hayırlısı bir gün onlar da olur inşaallah.

Bu arada umarım sorunu kısa zamanda halledersiniz. Bence firmaya gönderin baksın halletsinler.
  • ATA ARMS SP
  • Winchester SXP
🇹🇷

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN, Mehmet Alper YAZAR

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye
Muhterem Suat Bey,

Sizi üzdüğüm için kusura bakmayın...

Tüfek seçim ve alımında titiz, aynı zamanda şanslı olmalısınız... Halen sahibi olduğunuz örnekler sizi
memnun edebilecek kadar mükemmele yakın olmalı.

Kendimden ve benim olanlardan bahsetmekten hicap duyarım ama, yaklaşık elli kadar tüfeğim var,
bunun yarısına yakını yabancı ve de hepsi ciddiyetle elden geçirilerek düzeltıldi. Bunların arasında çok
tutulan marka ve modeller mevcut, üstelik tamamı hatır sayan, tanıdık bayilerden alındı. Kusurların öyle
basit  hatalar olduğunu sanmayın. Yekpare namlu ve kuyruğu olan çok tanınmış bir markanın üst şeridi
yana bakıyordu mesela... Yerlileri hiç sormayın... Şimdi tamamı da iyi durumda...

Bu ülkede yaşamanın bir bedeli  olarak yorumluyorum ben bunu... Şu şartlarda, ihtiyacın aciliyetinde yahut
sadece arzu ettiğiniz bir mala makul sürede sahip olmak istediğizde kimleri, nasıl bir kitleyi lahzında islah
edebilirsiniz... Satıp kurtulacak kişinin kendisi rahat olabilir, ancak satılan buharlaşıp uçmuyor... Yine tedavülde.
Üreten, ithal eden için problem yok...Onlar iyinin nereye verileceğini, nerelere gidilip alınacağını biliyorlar.

Ancak, haklısınız... Mevcudu kullanırken daha sonrakiler için, fevkinde seçici olmalıyız...

Saygılar.

1944-Istanbul

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
Sn.Erdem,
Sakıncası yoksa sizi biraz (mümkünse ayrıntılı) tanıyabilir miyiz ?
Yarıoto  konusunda bilginize hayran olmamak mümkün değil.
Saygılarımla.
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: Mehmet Alper YAZAR

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye

Muhterem Tuncay Bey,

Sizi anlıyorum... Ancak gizemli biri kalmak nedense yapılışıma uygun geliyor. Gene de, çocukluğumdan
bu yana hep silahların içinde olan, yüksek tahsil sonrası kurduğumuz küçük işletmemizde sanayi ile iç
içe olmamıza rağmen sektöre fiilen girmeden yenilikler konusunda yabancı ülkelerde tesciller alan, alternatif
düşünce ağırlıklı çalışmalarını her tür hafif silah konusunda devam ettiren, şu ara sürekli iniş grafiğinde
olan geçim kaynağımızı silaha çevirebilme gayretinde olan bir hevesli olduğumu söyleyebilirim.

Samimi alakanız için teşekkürler ederim.

Saygılar.
1944-Istanbul

The following users thanked this post: Tuncay KAHRAMAN, Yaşar KÖKÇEN, Mehmet Alper YAZAR

• *
S.Alper Erdem verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim. Tuncay beyin de dediği gibi çok bilgilisiniz. Ancak maalesef ben çok anlamıyorum. Özellikle tetik grubundan.
Suat abi size katılmamak mümkün değil. Bunun suçlusu belki de biziz. Çoğu insan tüfeği sadece alıyor. Mekanizma kıstırmıyorsa problemsiz zannedip kullanmaya çalışıyor. Avda karavanalar artınca bu tüfeğe alışamadım deyip satıyor. Kimi insan da şanslı olarak kusursuz bir yerli alıyor. İyi atıcıysa attığını vuruyor. O yerliyi yerlere göklere sığdıramıyor. Dikkat edin. Yerli aynı modeli öven çok insan da var, eleştirip memnun kalmayan da. Şu foruma neredeyse her hafta hangi tüfeği alayım diye bir başlık açılıyor. Herkesin ortak karar kıldığı yerli modellerimiz yok denecek kadar az, özellikle otomatikler sınıfında. Övenler yani alırken şanslı olanların bir kısmı kendi tüfek marka modelleri ile ilgili hiçbir eleştiriyi kabul etmiyorlar. Ama anlamadıkları bir şey var. Onların ellerindeki tüfek ile başkasının elindeki aynı marka model zannettiği tüfek bir değil.(Bunu armsana özgü söylemiyorum). Standart yok yani demek istediğim. Şimdi bana deseler ki liste fiyatının 1000 lira fazlasını ver. Sana başından beri çalışan ve namlunun gösterdiği yeri vuran herhangi bir yerli tüfek vereceğiz. Ben de dahil bu standartsız üretimden mağdur olan bir çok insan kabul eder. Çünkü sonrasında zaten burnunuzdan fitil fitil geliyor. Hem maddi hem manevi açıdan. Garantisi bile olmasın razıyım. Düzgün tüfek satsınlar garanti kapsamı değil 2 yıl 1 gün bile olmasın. Şimdiye kadar aldığım cep telefonlarının hepsi ithalatçı garantili. Çünkü biliyorum bozulursa benden kaynaklı bozulacak, düşüp kırılırsa camı benden kaynaklı olacak ve en iyi distribitör bile olsa garanti dışı sayacak. Düşünsenize bu forumdaki insanlar gibi bilgili bir tüketici kitlesi olduğunu tüfek üreticilerinin karşısında. Kaç tanesi ayakta kalır. Ülkede binlerce atıcı veya avcı var. Sadece %50 si şu forumu okuyup standartları vesaire anlasa yeter.  Adamlar resmi face grubu açmış. Yöneticisi namlu attığı yeri vurmuyorsa pulu kullan diyor. Suat abinin dediğini çok iyi anlıyorum. ‘’Tüfeği al; fabrika arkasında’’ sözünden de nefret ediyorum. Yani ‘’kervan yolda düzülür mantığı’’. Ben şimdi bu tüfeği alırken para verdim. Tutukluk yaptı sana derdimi güzelce anlatabilmek için kendi aracımla fabrikaya getirecem. Bir gün izin aldım maaştan kesinti ayrı masraf. Sen bişeler yapacaksın. Düzelmiş mi diye kontrol etmeye atışa gidecem. Sıkacam 2-3 kutu fişek ayrı masraf. Ve en önemlisi de her zaman ya bi daha tutukluk yapar mı sorusu aklımda olacak. Ondan sonra fabrika arkasındaymış. Kusura bakmayın çok değerli abilerim özür dileyerek, affınıza sığınarak söylüyorum ama fabrika tüfeğin değil, bizim arkamızda oluyor bu kadar sıkıntıyı çektikten sonra. Ben de kabul etmiyorum bu durumu. Ama yapacak bir şey yok. Başka yolu yok şuan çünkü. Fabrika ne zaman arkasında olur ? Ben kendimden kaynaklı bir sebeple tüfeğe zarar veririm. Orasını burasını kırarım. O zaman ücreti karşılığı tamir eder. Yok efendim garantisi geçmiş tüfeği bile ücretsiz yapıyorlarmış. Sen ilk önce sıfır sattığın tüfeği sorunsuz yap da sonra etrafa sadaka dağıt. Sadece Armsan için söylemiyorum bunları yerlilerin çoğunda durum bu. Aksini düşünen olabilir, saygı duyarım. Armsanın farkı bence teknik ekibin daha ilgili olması. Yerlilerin genel durumuna göre kötünün iyisi bana göre.
Muhammet bey inşallah bir gün bizim de dünya çapında ses getiren yerli modellerimiz olur. Ancak sadece silah sanayide değil, çoğu alanda montaj ülkesi durumundayız. Parçaları döviz ile al, burada yarım yamalak birleştir, içeriye veya dışarıya sat, adı da Türk malı olsun. Onu da becerebilsek yine dert değil. Mantık bu maalesef. Geçen bir konuya yazmışlardı. Döviz arttı, ithallerin fiyatlarından önce yerlilerin fiyatı arttı diye. Aynı mesele…

• Cesa Favorit 1800
  • Özkanlar FX-19
1990 Erzincan

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN, Emrah AKDENİZ

• Expert Üye
Sn.Erdem,
Saygı duymaktan başka elimden gelen birşey yok , iş başa düşüyor, nazik cevabınız için teşekkür ederim.
Peki yabancı üretim yivsiz yarıotolar içinde en beğendiğiniz üç beş modeli belirtebilirmisiniz?
Saygılarımla.
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

• Expert Üye
Sn.Yazar,
Piyasa bildiğiniz üzere Arz ve Talep dengesi üzerinde yaşıyor.
Katılmış olduğum fuarlarda Krieghoff , Perazzi gibi Ender görülen tüfeklerin stantlarında neredeyse kimse yok iken , tüm üretimi jenerik olan sektöre tamamen subjektif düşüncelerle hiçbirşey katmamış bir firmanın her tüfeğinin başında sıra vardı.
Talebi oluşturan kesimin niteliği Arz niteliğinin sınırlarını çiziyor ve maalesef bizdeki Nicelikten ibaret.
Bunun üzerinde basitte olsa devlet kontrollü bir PROOF HOUSE yada Kalite Kontrol Standartı kurumu sektöre spesifik bulunmalı.
Maalesef fasonculuk sanayimizin iliklerine işlemiş , 6-7 yıl önce bu forumda yerli silah sanayinde çalışıp İç Çapa "Yatak Şoku" ndan başka bir açıklama yapamayan Makina Mühendislerimiz ile tanışmak bahtiyarlığına ermiştim.
İnanınız bir ilerleme varsa bunda en büyük sebep ARGE değil "İnternet"tir.
Yapı itibariyle tercihim hep çuvaldızı kendime batırmak olduğundan enazından kendi çocuklarımızı
Ahlaklı,Çalışkan ve çok donanımlı yetiştirmeden hiçbir yönden bir adım ilerleyeceğimizi düşünmüyorum.
Suçu politikacılara atmak gözümde büyük kolaycılık o yüzden hele ki böyle bir forumda bunu anlamsız buluyorum.
Saygılarımla.
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ, Mehmet Alper YAZAR

Çevrimdışı Erkan ÜNAL

• *
   Kıymetli arkadaşlar yerli silah sanayimizdeki problemlere çok güzel temas eden forumdaşlarımız var. Bilgi ve tecrübelerine şapka çıkartıyorum.

Bir iki cümle de ben kurmak istiyorum. Bizde silah yaparken yeni bir teknoloji alt yapısı araştırmak yerine , dünyada kabul görmüş sistemleri klonlamak ve patentli ise minik değişiklik yaparak bu işte masrafsız üretime geçme modeli var. Yerli yarı otomatik tüfeklerimizde en büyük sorun; İlk fişek patlayıp namluyu terk ederken şarjörden yeni bir fişeğin atım yatağına yerleşmesi ve atışa hazır hale gelmesi. Burada kaşık en önemli eleman. Tüfeğin sorunsuz çalışması için gaz geçen yerlerdeki kaçak ve bir süre sonra pislenerek gaz deliklerini tıkaması... Dünyada kendini ispatlamış yarı otomatik tüfeklerde browning model kaşık , mevcutlar içinde en az hata yapan model. Çalışma sisteminde ise gazlı otomatik.  Bunu ülkemizde beraber kullanan çok az firma var. Tüketici olan bizler silah alırken daha çok , tüfeğin reklamı, şikayet var mı, forum sitelerinde bu tüfek için en çok neresi problem çıkarmış, fiatı neden ucuz yada pahalı, gibi kriterlere takılarak alıyoruz. Birde avda gördüğümüz arkadaşlardan etkilenme durumumuz oluyor. Marka belirtsek reklama girer düşüncesi hasıl oluyor. Bazen tecrübelerimizi aktarmaktan çekiniyoruz.  Pahalı tüfek iyi tüfektir izlenimi, maalesef çoğu kez alım dürtüsünü pozitif yönde pompalıyor . Silah zevk işi. Sektörde herkes ekmek yiyor... zamanla olumsuz üretim zaten sektörde direk kendi markasına zarar veriyor. Bilişim teknolojisinde  bu artış, hataları affetmiyor. Ben özetle yarı otomatik alırken , tüfeğin çalışma sistemine, kullandığı malzemelere bakarak tercih edin diyorum. Çalışma sistemini bilirsek , bu kriter doğru seçilirse tüfek sorunsuz çalışacaktır. (her silahta minik bir hata payı hep vardır, bu ayrı bir anektot)
    Herkesin içine sinen bir tüfeği olsun ve kazasız avlar yapsın dileklerimle.... rasgele
  • Alt Üst Çifte 71
  • Slug 61 Y.oto
  • 66 namlu Y.oto
  • 71 namlu Y.oto
  • Alt Üst Çifte 76
Erkan ÜNAL
1969 Orhangazi/BURSA
İkamet- TEKİRDAĞ Merkez

The following users thanked this post: Mehmet Alper YAZAR

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye

Muhterem Tuncay Bey,

Kısmet olur bir yerde karşılaşırsak arzu ettiğiniz şekilde sohbet ederiz. Tekrardan teşekkür ederim.

Otomatik dolumlu tüfeklerde artı ve eksileriyle bir numaralı tercihim gazlı "Browning" olurdu.  Mekanik
selaseti, kullanım kolaylığı bunda en etken unsurlardır. İkinci sırada karmaşık dolum sistemine rağmen
"Beretta" gelirdi... Çok eski, devamlı silah sahibini düşünen yapılandırma tarihi bu seçimin ana faktörleridir.
Şahsen "Benelli" ve kinetik sistemli tüfekleri, tamamı aynı kaynaktan klonlu ve kullanıcıyı hiç umursamıyan
tavırları nedeniyle tercih etmezdim.

İnanması güç olsa da, kullanım pratiği, sağlamlık, basitlik yönünden en uygun tüfek, dolum devresi bizim bazı
üreticilerimiz gibi süratli forma dönüştürülmüş, 70 mm yataklı bilinen "İtalyan Loncası"  otomatiklerdir. İyi
yapılmış böyle bir tüfek kullanıcısına evladiyelik hizmet verir.

Yerli üreticilerimizin kötü üretiminin ana nedenleri, iç pazara önem vermemeleri kadar bilgi ve araştırma
eksiklikleridir. Türk Patent Enstitüsü arşivlerini tetkikle tescil isteklilerinin yazdıklarını okursanız, gülmek mi
ağlamak mı gerekir karar veremezsiniz.

Saygılar.
1944-Istanbul

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
Muhterem Suat Bey,

Sizi üzdüğüm için kusura bakmayın...

Tüfek seçim ve alımında titiz, aynı zamanda şanslı olmalısınız... Halen sahibi olduğunuz örnekler sizi
memnun edebilecek kadar mükemmele yakın olmalı.

Kendimden ve benim olanlardan bahsetmekten hicap duyarım ama, yaklaşık elli kadar tüfeğim var,
bunun yarısına yakını yabancı ve de hepsi ciddiyetle elden geçirilerek düzeltıldi. Bunların arasında çok
tutulan marka ve modeller mevcut, üstelik tamamı hatır sayan, tanıdık bayilerden alındı. Kusurların öyle
basit  hatalar olduğunu sanmayın. Yekpare namlu ve kuyruğu olan çok tanınmış bir markanın üst şeridi
yana bakıyordu mesela... Yerlileri hiç sormayın... Şimdi tamamı da iyi durumda...

Bu ülkede yaşamanın bir bedeli  olarak yorumluyorum ben bunu... Şu şartlarda, ihtiyacın aciliyetinde yahut
sadece arzu ettiğiniz bir mala makul sürede sahip olmak istediğizde kimleri, nasıl bir kitleyi lahzında islah
edebilirsiniz... Satıp kurtulacak kişinin kendisi rahat olabilir, ancak satılan buharlaşıp uçmuyor... Yine tedavülde.
Üreten, ithal eden için problem yok...Onlar iyinin nereye verileceğini, nerelere gidilip alınacağını biliyorlar.

Ancak, haklısınız... Mevcudu kullanırken daha sonrakiler için, fevkinde seçici olmalıyız...

Saygılar.

Sn ERDEM
Yazdıklarınızı büyük bir keyifle okuyor,istifade ediyoruz.
Gönlümüz isterdiki paramız memleketim insanında kalsın.Yerli sermaye büyüsün,daha iyi işler ürünler çıksın bizlerde bu ürünlerden edinelim.
Ama olmuyor malesef.İyi ve kaliteli bişeyler üretmek  bizim insanımızın genlerinde bulunmuyor.
Fason üretime çalışıp ,bununla gurur duyan nadir toplumlardanız.
Hal böyle olunca da kalite anlayışı beklemek zor gibi görünüyor.
« Son Düzenleme: 24 Kasım 2018, 18:00:02 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye

Muhterem Suat Bey,

Teşekkür ederim.

Şu cehalet her şeyin başı... Bir yenebilsek çok başarılı olabileceğiz.  Medeni toplum, ihtiyaç üretebilen
halk kitlelerinden oluşur... Biz, ihtiyacı da ithal ediyoruz...

Saygılar.
1944-Istanbul

The following users thanked this post: Yaşar KÖKÇEN, Mehmet Sabri MUTLUER

• Expert Üye
Sn.Erdem ,
İtalyan Loncası üretimi diye kastettiğiniz tüfeklerle marka/model anlamında somut örnekler verebilir misiniz ?
Saygılarımla.
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı S.Alper ERDEM

• Expert Üye
Muhterem Tuncay Bey,

İtalya, Trompia vadisi, Brescia yöresinde toplanan büyüklü küçüklü silah atölye ve fabrikalarından, 1970'li yıllarında ihracat patlaması
ardından bir marka olarak belirginleşemeyenler, aralarında iş bölümü, sadece bazı parçaların yapımı ve montajı ile, talebin çok daha
kolay karşılanabileceğini fark ederek gayr-i resmi bir teşkilatlanmaya gitmiş, yabancı otoritelerin "Italian Guild" tabir ettikleri yapılanmayı
tesis etmişlerdir,

Başlangıçta en çok talep gören bindirme namlulu çiftelerde, "Browning" esaslı, tam boy menteşe pimi iptal edilerek iki yana alınmış,
çoğunda extractor, bazılarında çekiç sistemi alınıp basitleştirilmiş ejector ve tetik grubu mümkün olduğunca en az parçalı kılınmış,
pandül korumalı "Rizzini" tasarımı esas alınarak imalata geçilmiştir.

Otomatik dolumlu gazlı tüfeklerin artan talebi karşısında aynı yapılanma, "Fabarm" markasının en baside indirgenmiş kasa ve iç aksamı
yanında, karmaşık, " Amerikan M14 piyade tüfeğinde kullanılan "Genleşen Gaz" esaslı, kendinden dolu ayarlı çalışma sistemini de
"Franchi"nin şarjör borusu üzeri konumlu irca yayı ve basit gaz pistonuna çevirerek standardize edilen tüfeği işbirliği halinde imal
etmeğe başlamış, 1980 yıllarında bizde aniden ateşli silah yapım tahditlerinin kalkmasıyla fuarlara iştirak eden sektör liderlerinin
durumu farkederek aynı türü yurdumuzda imal etmeğe soyunmaları üzerine "İtalyan loncası" tabir edilen bu yivsizler, ana vatanından
daha çok bizde yapım görme yoluna girmişlerdir.

Bu tüfekler, gaz piston ve silindirinin şarjör borusu üzerine alınarak mümkün olan en yüksek dolu kapasitesi, kasa üzerine "İki adet pim"
ile tesbitli o güne kadar yapılmış en basit ve güçlü tetik grubu, şarjör çıkışını kapayan sağ ve solda iki adet mandalı ile, dolumu biraz
zor olsa da, kaydedilmiş en güçlü, basit, kolay yapılabilir modellerdir.

Konya, Huğlu, Üzümlü yöresinden Düzce'ye kadar onlarca marka ile bir anda yapımına başlanan bu yivsizler, cahil basılı medyanın
feryat-i figanı ile hükümetçe alınan tedbirlerle çok kısa sürede satış cazibesini kaybedince, akledip ihracata yönelebilen bir kaç büyük
firma tarafından yaşatılmış, zamanla dış satımın yaygılaşması, dolum sisteminin ne hikmetse, daha basit olmayan "Beretta" türüne
çevrilmesiyle, bugün halen en çok üretilen kendinden dolumlu yivsiz model konumuna ulaşmışlardır.

Modelin ilk yapımcılarından olan "Akkar", dolum sistemini Amerikan Mossberg ve FN Herstal yivsizlerinde asrımızın başlarında yer bulan
tek mandallı, mekanizma sürgüsünden komutlu düzenlerden alıntıyla  çevirerek basitleştirdiği yapılanmayla türün muhtemel en makul
imalcisi olma durumundadır. Armsan, Beretta benzeri kilit konum ve bloğu ile aynı kategorinin diğer bir yapımcısıdır. İtalyan kanuni
düzenlemeleri gereği, basitleştirilmiş dolum düzeni, bu iki marka gibi kendi modellerinde tatbik görmemiş, İtalyan loncası türü otomatik
dolumlu yivsizler, en akılcı yapılanmaya, hasb el kader, ülkemizde ulaşmışlardır. Söylenen iki marka dışında, yurdumuz gazlı türlerin
neredeyse tamamı, aynı modelin dolum sistemi pim tahrikiyle fişek sevk eden Beretta'ya çevrilmiş versiyonları sayılabilirler.

Otomatik dolumlu türün, İtalyan'lar tarafından, zamanında alınan talebe cevaben basit bir kaç ekle pompalıya çevrilmesiyle, bu kere.
sınıfın, güçlü, basit yapılanmasına karşılık, olabilecek en UYGUNSUZ örnekleri zuhur etmiş olup, yurdumuzda üretilen pompalı türün
yaklaşık tamamı bu minval üzerinde yapım halindedir.

Saygılar.
« Son Düzenleme: 25 Kasım 2018, 12:24:05 Gönderen: S.Alper ERDEM »
1944-Istanbul

The following users thanked this post: Tuncay KAHRAMAN, Yaşar KÖKÇEN, Özhan ÖZBAY, Yasin ALAN