Merhabalar;
3 senedir sürekli olarak Karga avı yapmaktayım; çoğu avcı için bu çok anlamsız gelebilir fakat genel olarak atıcılık ile ilgilenmeme karşın; avcıların karga konusunu fişek israfı olarak gördüklerinden ötürü bu zararlı hayvanları avlama kararı aldım...
Benim lisans alarak bu işe soyunmamın birçok sebebi var aslında; fakat kısaca özetlemek gerekirse:
- kargaların birçok türü bulunmakta; sorunlu olan ve büyük şehirlerde yasayanlar ise genel olarak siyah-gri olan leş kargası olarak nitelendirilen tür, bunun haricinde genelde ekin kargası, kuzgun olarak belirtilen tür en yoğun türlerden bir diğeri; mavi gözlü küçük kargalarında sayısı az buz değil...
- karga türleri ve kargaların tüm hayvanlar için ne denli zararlı yırtıcılar olduğu (tavşan dahil tüm kemirgenler; uçar avların neredeyse tümünü yırtıcı olarak avlayıp yok etmesi; Orman Bakanlığının besleyip doğaya saldığı birçok uçar türünü neredeyse katlederek tüketmekte olması gibi sorunlar)
- Avcıların genel olarak bu hayvanları göz ardı etmesi ve fişek yakmaması
- bizim tükettiğimiz av hayvanları da dahil olarak; birçok türü yok etmesi ve bulunduğu ortamı domine etmesi; küçük serçe, bülbül ve aklınıza gelen tüm türleri bizzat yiyerek bulunduğu ortamı tekeline alan bir tür…
- doğal yasam döngüsünde tek düşmanı yine yırtıcı olan baykuş, atmaca ve şahin turu yırtıcıların şehirlerde olmamasından dolayı aşırı ve kontrolsüz üremesi; toplu halde bu yırtıcılara karsı bile kafa tutan akıllı hayvanlar...
- kedi dahil birçok sokak hayvanını taciz ederek rahatsızlık uyandırması (benim şahit olduğum bizzat örnek: kedileri rahatsız ederek yola çıkartan ve araç altında kaldıktan sonra leşlerini gagalayan akıllı bir varlık)
Bunun gibi daha birçok neden ekleyebiliriz:
Son 2 senedir limitler karga ve saksağan için ayrı ayrı olarak 10 adetten, 15 adete çıkartılmış durumda aynı durum bu sene domuz için geçerli (2 adetten 5 adete çıkartıldı…)
Gel gelelim işin teknik kısmına;
Yapmış olduğum ilk av acemilikle beraber, hayvanı merayı tanımamaktan kaynaklı olarak sürekli kargaların peşinde koşmak şeklinde oldu ve gayet verimsiz oldu fakat sonrasında okuyarak deneyerek birçok parametreyi değiştirerek tekrar deneyerek sonuçta gerçekten başarılı olan belli başlı birçok deneyim elde ettim; bunları sizlerle de paylaşmak isterim.
(Maalesef üzülerek belirtmek isterim ki Türkiye’deki çoğu avcı tüfeklerde namlu seçimi ve şok detayları hakkında bilgi sahibi değil, öncelikle yapılacak av a göre şok seçimi büyük önem arz etmek…)
Karga avı için özetlersek:
- Uçuş Güzergahının belirlenmesi:
Rüzgar yönü, geliş açısı, meranın durumu; bu detaylar mevsime ve güneşin doğuş yönlerinin değişimine göre büyük farklılıklar gösterebilmekte
- Mühre:
(Ölülerden mühre yapılabilir; fakat çubuk ile sabitleme de fayda var) mühreler faklı yönlere bakacak böylelikle her yönden görünür olacak çok önemli. Mühreler arsı dağılım minimum 5m kadar olacak, dip dibe anlamsız. özellikle yırtçı mühresi çok çekici olabiliyor.
- Gizlenme:
(ağ veya dal, yüz ve başın gizlenmesi, kullanılan ağın yüksekliği adam boyu olmalı, hareketsiz ve sabit durulması önemli, kargalar uzak mesafelerden insan yüzünü algılayabilmekte.)
- Düdük kullanımı :
primus crow call yada yeşil old crow call çok faydalı, çağrıları deneyerek keşfetmek gerekiyor; fakat çok ciddi şekilde güzargah değiştirmeye ve hayvanları çekme konusunda kişinin yetkinliğine kalıyor iş. bu konuda ustalaktışça tape nin ne kadar avcılık dışı oldupunu daha net kavradım...
-Tüfek Seçimi:
Otomatik (gazlı/kinetik fark etmeksizin), Süperpoze tercih sebebi; pozelerde gaz kaybı olmadığından uzak mesafelerde daha verimli. ben her ikisinide aktif olarak kullandım...
Superpozede 1-2 numara şok ile gayet başarılı şekilde uzak atışlar yapılabilmekte; burada uzaktan kastım 100m gibi
Otomatik ile genel kullanımda 2 no şok ve fişeklerin sıralı dizilimi çok avantaj sağlıyor; ilk atışta 6 no, 2. Atışta 5 no ve son olarak kaçarak uzaklaşan av için 4 no gayet güzel bir kombinasyon oluyor.
Otomatikte 1 no şok ile aynı kombinasyon pek başarılı değil; çünkü yakın mesafelerde çok dar atışlar olduğundan ıskalama oranı yüksek; aynı şekilde 3 no şok ile bu sefer uzak atışlarda çok açıldığından ıskalama sansı çok artıyor.
Bunların haricinde lütfen tüfekleriniz ile gelen acı ayar pullarını kullanın; gerçekten acılar kendi ölçülerinize ve kaynak noktanıza göre ayarladığınızda çok ciddi şekilde vurularınız iyileşiyor
-Fişek Seçimi:
Burada yerli yada yabancı fişek polemigine girmeyeceğim fakat malesef çok ciddi kalite farkı var...
Karga gibi güçlü bir avda; 4 numara, 5 numara ve 6 numara gayet kullanışlı;
- 4,5,6 numaralarda 28, 30, 32, 34, 36 gramlar denendi, hava şartlarına göre hepsi olabilir
- ben genel olarak tüm fişeklerde 32 yada 34 gram kullanıyorum
- mühimmat gramajları arasında çok fark yok fakat barut miktarları ciddi değişiklik gösteriyor...
- 36 gram 4 numara yerine 32 gram yada 30 gram 5 numara daha mantıklı, dağılım ve grupman acısından avantaj sağlıyor
- özellikle superpoze de 2 no şok 5 numara 30 gram; 2. Namluda ise 1 no şok ile 34 gram 4 numara kombinasyonu daha verimli olabilir (yakın ve uzak atışlar arasındaki farkı mühimmat seçimi ile kapatabiliriz)
umarım herkes için faydalı olmuştur.