Köpekten hiç korkmayan ve çocukluğumda çobanlık yapmış birisi olarak bildiklerimi yazayım. Soylu bir çoban köpeği sürüsüne tehdit oluşturacağını düşündüğü her şeyi önce sürüsünden uzak tutmak için tehditkar bir şekilde üzerine yürüyerek uzaklaştırmaya çalışır. Sürüden uzaklaşacak şekilde yürümeye (koşmadan) devam edin. Eğer sürünün üzerine yürümeye devam ederseniz ölümü pahasına size saldırır.
Eğer köpek size yetişmişse sırtınızı çalı, kaya gibi sağlam bir yere dayayın, köpekle uzun süreli göz teması kurmadan bekleyin ve çok sert olmayan bir ses tonuyla azarlayın. Yine üzerinize hamle yaparsa tüfeğin namlusunu uzatırsanız doğrudan namlunun ucuna hamle yapar. Namlunuzda biraz diş izi bırakır. Sürü onun karar vereceği tehlike sınırından uzaklaşana kadar sizi orada tutmaya devam edecektir. Ancak ben korkup teleşa kapılırım diyorsanız yanınızda bulunan bir tek (slug) kurşunu hayvanın çok yakınından geçecek şekilde ateş edin. Köpeklerin ses duyum eşikleri insanlarınkinden farklıdır ve havayı yırtan kurşunun sesinden inanılmaz derecede etkileniyorlar ve kesinlikle kaçıyorlar.
Ayrıca malesef insanın kendinden korkup korkmadığını da biliyorlar. Tek başıma avlanırken çok saldırıya uğradım ama yanımda, yakınımda başkası varken bana hiç saldırmadılar.