Eyvallah kardesim aynen dedigin gibi daha önce eski konulardada bu hurafe ortaya cikti o zamanda yazdimdi çünkü kullandigim için biliyorum benim browning fusion vardi belki yedi sekiz sene önce hep ince saçma ile avlandim. Hatta benim genel fisegin hep 8 no dur ordek tahtaliyada 6 no cok cok soguk olursa cok uzak atmam gerekirse 4 no atarim yoksa baska no bilmem 8 no ve 6 no o kadar. Her silahta boyle. Seninde dikkatini cektigi gibi ördeklere hayretler icindeyim kardesim 8 no ile o mesafeden tertemiz ecelinle ölmüş gibiler cansiz kaldilar inan fitil dedigimiz olayi burgu gibi sokmuş tüylerini içine. Yani yakiyo alet 😁.
İnce saçma aslında çoğu yerde kalın saçmadan avantajlı.. Tamam kalın saçmanın uzak mesafede kırıcı etkisini gözardı edemeyiz ama ince saçma, daha az grupman boşluğu yapması ve buna bağlı olarak isabet sayısında daha iyi olması sebebiyle avantajlı..
Bir de, makul mesafelerde ince saçma ile vurulan avlar daha çabuk ölüyor, bunu farkettim ben.. Belki isabet sayısı fazlalığından olabilir.
Ağır gramajlarda bile 5-6 hatta 7 no saçmalar daha etkili gibi gelmişti bana.. Mesela 36 gr kullandığım zaman 3-4 no ile cansız aldığım av sayısı azdır.. Ama mesela 6 numara saçmayla 36 hatta 40 gr fişek, avı havada kesip atıyor.. Vurulma şeklinden bile o etkiyi rahatça görüyorsun..
Eğer, yüksek alay içine atış yapmıyorsan ve uzaklara atıp fantezi aramıyorsan, 5 ten kalın saçma bence gereksiz.. (Kaz avını hariç tutuyorum )