Forumun armsan bölümündeki konulara biraz göz gezdirdim. Şikayetlerde genelde geniş namlu öne sürülerek canlı av bırakma yıkkınlık sorunları ön plana çıkmış, haricen pek bir kusur bulunmamış..
İlk izlenimler açısından ben de birkaç konuya değineyim..
Paragonu 10 gündür deneyerek kullanıyorum.. Grupmanlarını denedim, her nekadar uygun olmasa da bıldırcın avlarında bilhassa götürüp kullanıyorum.. Çünkü araya serpişen kargalar ve üveyikler var.. Deneme şansım oluyor.
Tüfeğin çalışmasında herhangi bir sorun yok. Maşallah diyelim harika çalışıyor..
Avda denk geldiğinde kargalar 25 gr fişekle bile havada poşet gibi buruşuyor. Bugün mesela 2 üveyik vurdum. Birinde sterling 28 gr 9 bior, diğerinde yaf 30 gr 9 bior atmışım.. 4 şokla ikisi de cansız paket oldu..
Bazı konu içeriklerinde "geniş namludan ötürü" paragon hatta phenoma yakmıyor veya yıkmaz şeklinde varsayımlı cümleler kurulmuş ancak, bendeki tüfeğin "yakkını" ve "yıkkını" maşallah çok iyi
Tuncay hocamın "her tüfeğin ruhu vardır ve her tüfek bireyseldir" cümlesinden yola çıkarak tüfeklerin av performansını sadece namlu iç çapına bağlamamak gerek diye düşünüyorum..
Genel incelemelerimde gördüm ki, hem phenomada hem de pragonda işçilik gerçekten kaliteli. Özellikle şok ve şok yatağına gayet güzel özenilmiş.. Şoklar takıldığında namlu içinde görülen halkalar istisnasız her şokta eşit ve çok düzgün.. Şokların namlu uyumları çok güzel.. Takıp çıkarması rahat ve sorunsuz. Ne tüfekler var piyasada, şokları anahtarla takıp sökerken bile zorlanırsınız.. 1 şoku rahat girer de 3 şoku zor girip çıkar mesela.. Bunlarda o problemi görmedim çok şükür..
Phenomanın grupmanını çok övüyorlar.. Yarışma birincilikleri de meşhurmuş. Henüz hedefte deneyemedim. 1 şoku biraz dar, extra full şok ayarında gibi.. 3 şokuyla harika olduğunu söylediler o da 17,85 geliyor. Namlu çapını ortalama 18,50 desek, 3 çentik şokun yoğun grupman yapması normal.. Hedefte deneyince daha somut örneklerle hep beraber bakarız..
Phenoma ve paragon arasında seçim yapmakta kararsız kalan olursa bence phenomayı seçsin.. Parça türü ve yapısal olarak aynılar.. Fişek yatağı bant ve şekil olarak ufak değişiklikler var.
Paragon, yapısı gereği biraz ağır bir tüfek. Gezdirmeye pek uygun değil..Bek avı için daha uygun. Ama phenomaya göre geniş bantlı olması daha kolay hedefe gelmesini sağlıyor. Oturaklılığı ve konforu ise harika.. Ben mesela geçitte fişek atarken sarsıntı yaşamayı veya baş ağrısı çekmeyi asla istemem.. Bu tüfek bu yüzden tam bana göre..
Özetle her ikisinin de işçiliği ve parça kalitesi göz dolduruyor. Bukadar tercih edilme sebepleri boşa değilmiş.. Gazlı tüfek olarak çalışma performanslarını da son derece başarılı buldum..
Bakalım nasip olursa tahtalı/ördek sezonu açıldığında yavaş yavaş tam hakkını vererek kullanmaya başlayacğız inşallah.. Ozaman ak mı kara mı durumlar daha net belli olur
Herkese rast gele..