Tevfik bey,
Tebrik ederim, güzel bir çalışma olmuş. Yaptığınız atışlarda bir tanesi hariç diğerleri neredeyse ayni delikten geçmiş. Subsonik tek kurşunların isabeti transsonik olmadıkları için her zaman süpersoniklerden iyi
Ses hızı deniz seviyesinde 15 C de 1116 fps (340 m/s). Ses hızı atmosferik şartlara bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Ayrıca namlu boyu uzadıkça çıkış hızı artacağı için genellikle 1050 fps
(320 m/s) altında namlu çıkış hızı olan fişekler subsonik olarak nitelendiriliyor.
"Subsonik yivsiz fişeklerin kullanım amacı nedir?" sorusuna aşağıdaki yanıtları verebiliriz:
* Daha önce yazmış olduğum gibi transsonik geçiş bölgesine girmeyeceği için daha stabil ve isabetli olacaktır
* Namluda daha az kurşun sıvaşmasını sağlar
* Hissedilen Geri tepmeyi %50 ye kadar azalttığı söylenmektedir
* Geri tepme ve namlu şahlanması az olacağından isabet artar ve mükerrer atışta hedef bulma kolaydır
* Yeni başlayanlar ve hedef atıcılığı için konforlu kullanım sağlar
* Ülkemizde yasak ama kullanılan ülkelerde susturucunun kullanılması durumunda havalı tüfek kadar bir ses çıkar ( Ses üstü hızlardaki mermiler sonik patlama yaptıklarından susturucu bunlarda etkili olmaz)
Gelelim sizin sorununuza:
Fişeklerin ortalama çıkış hızı 985 fps (300 m/s) olmuş. En yüksek hız en düşük hız arası 73 fps ( kurşun ağırlıkları, tapa, kıvırma bunu yaratabilir) Standart sapma 26 olmuş. Tutarlılık oranı %2,63 (ideali %1). Buna rağmen atışlar isabetli.
Fişeklerin hızı arttıkça daha yatay, hız düştükçe daha parabolik mermi yolu oluşuyor. Tüfeğinizin sıfırlama mesafesini bilmiyorum, 90 metre kabul ederek hesap yaptım:
Göreceğiniz gibi 37 metrede 11 cm üst vuracağı hesaplanıyor (sıfırlama mesafesi 100 metre ise 12,63 cm üst vuracağı hesaplanıyor). Bu normal bir sonuç. Subsoniklerin üst vurma meselesini ilk atışlarımda ben de garipsemiştim ama hesaplar bunun 32 gram Brenneke çekirdek için 60 metreye kadar böyle olacağını söylüyor.
Dolumlarınızı ayni çekirdek için 1.29 gram MKE barutu veya 1.28 gram CSB 3 ile de yapabilirsiniz
Tekrar kutlar, çalışmalarınızda başarılar dilerim