ustatlarım saygılar öncelikle ellerinize emeklerinize sağlık... ben bu subsonic olayını pek anlamadım belki komik olacak ama bu özel bi barutlamı oluyor yoksa sadece az barut koyuncamı ses altı fişekler elde edilmiş oluyor...aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Mustafa bey,
Subsonik (ses altı hız) sesin havadaki seyir hızı 340 m/s hızdan daha aşağı namlu çıkış hızındaki fişeklerdir. Genellikle 290-320 m/s namlu çıkış hızlarında ayarlanırlar. Özel bir barut gerekliliği yoktur. Barut miktarı ayarlanarak bu hız elde edilir. Örneğin 32 gram için ben kendi dolumlarımda normal hava sıcaklıklarında 1,29 gram CSB3 ve 1,27 gram MKE barutları ve düz kıvırma ile 298-310 m/s arasında namlu çıkışı elde ediyorum. Kronograf ile test edilerek değişik gramajlar ayarlanabilir.
"Subsonik yivsiz fişeklerin kullanım amacı nedir?" sorusuna aşağıdaki yanıtarı verebiliriz:
*Daha önce yazmış olduğum gibi transsonik geçiş bölgesine girmeyeceği için daha stabil ve isabetli olacaktır
*Namluda daha az kurşun sıvaşmasını sağlar
*Hissedilen Geri tepmeyi %50 ye kadar azalttığı söylenmektedir
*Geri tepme ve namlu şahlanması az olacağından isabet artar ve mükerrer atışta hedef bulma kolaydır
*Yeni başlayanlar ve hedef atıcılığı için konforlu kullanım sağlar
*Ülkemizde yasak ama kullanılan ülkelerde susturucunun kullanılması durumunda havalı tüfek kadar bir ses çıkar ( Ses üstü hızlardaki mermiler sonik patlama yaptıklarından susturucu bunlarda etkili olmaz)
subsonikler süpersoniklere göre aslolan av üzerindeki etkisini ölçebilen sahada deneyimleyen varmı avcı arkadaşlarımız arasında? tamam denklik isabet güzel olmuş grupman denemeside yapılmış sanırım av üzerinde nasıl bir fark yaratıyor acaba???
Coşkun bey,
Az geri tepmesi ve daha az ses çıkartması, metro namlu veya (bizde yasak olan) susturucu kullanılması durumunda havalı tüfek kadar ses çıkartması nedeniyle ABD de uçar avlarında kullanan çok avcı var.
Özellikle çok fişek tüketilen, geri tepme nedeniyle çok yoran trap atışlarında başarı ile kullanılıyor.
Saçmaların enerjisi K=M.v
2 formülüne göre hesaplanırsa düşük hız nedeniyle, düşen enerjiyi sağlayabilmek için daha ağır sıkı kullanmak gerekiyor. Bu nedenle genellikle 3-4 numara saçma kullanılıyor.
Benim subsonik fişeklerle
av deneyimim yok. Ancak ABD de sincap ve (ördek dahil) uçar avları için kullanıldığına dair çok yayın bulabilirsiniz. Özellikle metro namlu ve susturucu ile az ses çıkarttığı için hayvanların çok ürkmediği, davranışlarını değiştirmediği gibi bir iddia var.
Domuz, geyik gibi büyük hayvanlarda ise 1000 ft/lb (1355 jül) altındaki değerlerde enerji hayvanı yaralı bıraktığı için subsonik fişek tavsiye edilmiyor.