SAÇMA BALİSTİĞİ - 3Yivsiz fişekte her birleşen önemlidir ama Tapa'nın da kendine özgü önemli özellikleri var.

Tapanın en önemli görevi barut ile sıkıyı biri birinden ayırmasıdır. Böylece barut ateşlendiğinde genişleyen barut gazı tapayı dolayısı ile önündeki sıkıyı ittirir. Ağızdan dolma tüfek döneminde çaput ile ayrıştırılan barut, daha sonra keçe tapaların kullanımı ile daha etkin bir şekilde kullanılmaya başlandı. 60 lı yıllarda ortaya çıkan plastik tapalar olayda epeyce değişiklik yaptı.
Günümüzde çevreciler yarattığı çevre kirliliği nedeniyle plastik tapaya karşılar. Bazı ülkelerde kullanımı yasak bazı yarışmalarda sadece keçe tapaya izin veriliyor. Plastik tapaların doğada çözünüp, çevre kirliliği yapmayan türleri günümüzde imal edilmeye başlandı. Kadeh şeklindeki kanatlı (örneğin pover) tapalar ayaklarının amortisör görevi görmesi nedeniyle keçe tapaya göre hissedilen tepmeyi azaltıığı gibi sıkının düzgün çıkmasını sağlıyor. Ayrıca bu tür tapalar özellikle çelik saçma kullanımında namluyunun çizilmemesi, kurşunun namluya sürterek artık bırakıp kirletmemesi, namluya sürtünüp ezilen ve şekil değiştirdiği için dış balitiği bozulan saçma sorunlarını engelleyip, daha düzgün gurup yapmayı, saçmaların daha toplu çıkıp geç dağılmalarını sağlayarak uzak mesafede daha iyi gurup yapma gibi özellikler kazandırıyor.
İşin içine şok girince her ne kadar oyunun kuralı bozulsa da plastik tapa keçe tarapa göre az da olsa daha iyi gurup yapıyor:
KEÇE TAPA:

PLASTİK TAPA:

Şoksuz namlu ile daha 20 metre mesafede belirgin fark ortaya çıkıyor (soldaki keçe sağdaki plastik tapa) :

Şimdi olayın detaylarını balistik fotoğrafları ile ünlü
Harry Kuulapaa'nın hızlı çekim kamerası ile elde ettiği stereoskopik resimler üzerinden inceleyelim:
Test olarak 9 numara 2 mm lik saçma ve helezon ayaklı Rio Target kullanılmış. 1 numaralı resimde saçmalar tapa içinde namlu ağızından çıkıyor. 2 numaralı resimde namludan çıkmış, tapa ayakları ezilmiş barut gazları ve alev arkasından çıkıyor:

3 numaralı resimde süratle fırlayan tapa ayakları hava direnci ile geriye bükülmeye başlamış, 4 numaralı resimde 40 cm mesafede tapa ayakları geriye bükülmüş henüz saçmalar ayrılmamış. Tapa arkasında girdap tarzı hava akımları görülüyor

5 numaralı resimde 1 metre mesafede tapa kanatçıkları hava direnci ile geriye tlam bükülmüş tapa yavaşladığı için saçmalar ayrılmaya başlamış ancak henüz toplu vaziyette. 6 numaralı resim 5 metre mesafede çekişmiş, tapa biraz daha geride kalmış saçmalar tapadan ayrılmış biraz dağılmaya başlamış, okla işaretli 2 tane saçma tanesi guruptan ayrılmış geride kalmış.

Ayni olayı Harry Kuulapaa'nın kamerasından Sellier Bellot 8 numara trap fişeğinde izleyebiliriz:

Yüksek çözünürlüklü fotoğraflardan sonra olayı bu kez hızlı çekim video kameradan izleyelim:
Sellier Bellot 4,5 numara saçma ve keçe tapa ile atış farklı bir görünüm veriyor. Patlama ile birlikte keçe tapaya ait artıklar patlamanın önünde ama saçmaları göremiyoruz, büyük olasılıkla duman bulutu içinde kalmışlar ve seçilemiyor. Bu görüntü keçe tapanın etrafından da gaz kaçağı olduğunu düşündürüyor:

Değişik türdeki Bashieri & Pellagri kadeh şeklinde değişik boydaki kanatları olan tapalar, kanatsız (Bior) plastik tapa ve Keçe tapa ile çekilmiş yavaş çekim videolarını inceleyelim:
Bu videolardan aldığım fotoğraflara bir bakalım:

Videoyu tekrar izlerseniz göreceğiniz gibi kanatlı plastik tapalardan ayrılan samaların daha derli toplu çıktıkları ve pek hasar görmedikleri seçiliyor. Bior ve keçe tapalardan çıkan saçmalarda da (okla işaretli) namluya sürtünmeye bağlı dış yüzeydeki saçmaların düzleştikleri görülüyor. Bu nedenle Bior ve Keçe tapadan çıkanların hepsi 3 numaralı modifiye şok ile atılmış olmasına rağmen daha erken dağılmaya başladıkları izleniyor. (Bu ezilmeye engel olan veya azaltan Buffer kullanımını, daha sert (
Tungsten, Demir-molibden, çelik) saçmaları da hatırlamakta yarar var)
Kanatlı tapaları incelersek kanatçıklarda saçma izlerini görmemiz mümkün (Plastik nisbeten yumuşak olduğundan, bu tapalarda saçma deformasyonu haliyle az oluyor ve daha iyi gurupman sağlanıyor)

Ülkemiz maalesef malzeme yönünden sıkıntılı. Dışarıda yeni geliştirilen tapalar var. Bu tapalar Kanatçıkları hava freni görevi görerek saçmaları sarsmadan ayrılıyor. Böylece 60 yardaya kadar çok sıkı gurupman mümkün özelillikle ördek avı gibi uzun mesafeye atış durumlarında çok kesin sonuçlar veriyorlar:

Sonuç olarak tapa teknolojisi ilerlerledikçe şoktan bağımsız daha sıkı gurup yapan tapalar ortaya çıkıyor.
Tapa fişek yapısının önemli bir birleşeni olmaya devam ediyor.