Tevfik Kardeşim,
Araştırmalarınızdan ben de yararlanıyorum. Bufferlı şevrotin ile yaptığınız güzel gurupman üzerine balistik anlamda bazı yorumlar yapmak istedim.
Küre (Gülle) şeklindeki cisimlerin balistiği (Misket, şevrotin, saçma) karşılaştıkları hava direncine gösterdikleri performans kötüdür. Güllenin arkasındaki hava akımı ayrışması, oluşan girdap (vortex akımları) sonuca oluşan yüksek çekme kısa mesafede sürat kaybetmelerine ve hatta yön değiştirmelerine neden olur
Bu nedenle şevrotin ve saçma, mesafe arttıkça araları açılarak dağılır. Bir de buna saçmaların atım esnasında basınçla birirbirini ezmesi, şekillerinin bozulması balistik ve aerodinamik özelliklerini bozarak daha fazla dağılmalarına neden olur. Aşağıda Ed Lowry'nin vurduğu ördeklerden çıkarttığı saçmaları göreceksiniz. Kurşun saçmalar ezilip şekilleri bozulmuş ama çelik saçmalar bozulmamış:
Bu ezilmeyi azaltmak için kurşun saçmalar kurşuna antimon ilavesi ile sertleştirilir. Veya şevrotinler bakır veya nikel kaplanarak bu ezilmeler engellenebilir. Ya da sizin yaptığınız gibi araya ezilmeye engel olan tamponlayıcı (buffer) şeklinde tozlar konulur.
Sterling Nikel kaplayıp şevrotin tanelerini sertleştirerek, siz de araya tampon koyarak bu soruna çözüm getirmiş oldunuz.
Saçmaların düzgün gitmesinde diğer bir etken tapadır. Bildiğiniz gibi şevrotin ve saçmalar namludan tapası ile çıkar, daha sonra tapa kanatçıkları hava direnci ile açılarak tapa hızla yavaşlar ve eylemsizlik nedeniyle saçma hareketine devam ederken tapa geride kalır. Keçe veya bior tapalarda durum farklı. Power tipi tapalar namludan saçmaların daha toplu çıkmasını sağlarken, diğerlerinde namludam çıkarken dağılma başlıyor.
Bunu yüksek hızlı fotoğraflarla belgelemişler:
Tapanın kanatçıkları ayni anda ve eşit açılmaz ise saçmalarda (veya şevrotin) yine dağılma artar.
saçma (veya şevrotin) düzgün çıkışını sağlayan yeni bir tapa modeli Federal'in Flitecontrol (uçuş kontrollü) tapasıdır. Bu tapada tapa gerisi ve kenarlarında açılan kanatçıklar tapanın süratle yavaşlamasına, saçmaları sarsalamadan eylemsizlik ile düzgün seyretmelerine imkan tanımaktadır:
Bu tapa ile geniş şoklarla bile çok iyi gurup yapmak mümkün olmaktadır (aşağıdaki resimde 21 metreden yapılan atışta 5 cm lik iç daire ve 25 cm lik dış dairedeki gurubu inceleyin):
Ama maalesef ülkemizde malzeme sorunları, üreticilerin araştırma (AR-GE) çalışmalarını gözardı etmesi, ne bulursak onunla yetinmemize neden oluyor. Dilerim üreticiler de bu forum sayfalarını izliyordur, biraz sizden de feyz alırlar
Saygılar