04.02.2018Saygıdeğer Forum Üyeleri,
Tüfeğin test atışlarını bugün gerçekleştirdim. Çok mutlu olduğumu söyleyebilirim. Çünkü tüfek çalıştı ve ne besleme, ne tahliye, tek bir tutukluk yapmadı. Takipçilerim veya farklı mecralarda sosyal medya üyeliğim yok. O yüzden sadece konuya katkı olması amacıyla kesip biçilmeden kayıt altına alınmış basit bir videodur. Daha sonra silebilirim. Normalde 25 dakika süren videoyu sıkıcı olmaması için yalnızca fişek yükleme kısımlarını hızlandırıp 16 dk.' ya düşürdüm.
Videoda da göreceğiniz üzere, ilk etapta 125 adet 34 gr. BP, ardından 125 adet 34 gr. Yaf, 25 adet 34 gr. Rottweill ve son olarak 10 adet 29 gr. Özkursan Sniper tek kurşun olmak üzere toplamda 285 adet atış yaptım. Biraz dinlendikten sonra tüfeği sökmeden kontrol edip sıfırlamasını yapmak için atışlara devam ettim.
Yaf, Meca, Özkursan, Sterling marka fişeklerle 29 ila 32 gr. arasında yapmış olduğum tek kurşun atışlarında da hiçbir tutukluk yaşamadım. Muhtelif marka ve gramajlardaki tek kurşunlarla aynı gün toplamda 400-450 arası bir atım rakamına ulaştı tüfek. Bir kaç defa mekanizma geride kalmadı ama. Atasına özeniyor olmalı... Masa üzerinde kum torbası yardımıyla destekli olarak sıfırlama atışı yaptığım sırada şarjörü çıkarmam gerekti. Şarjör desteği olmaksızın tek tek yapılan atışlarda da herhangi bir tahliye problemi yaşamadım. Videonun 10:15 ve 10:20 aralığında gördüğünüz üzere portatif sandalyenin kılıfını tüfek çizilmesin diye altına sermiştim. Bir hayli ısınan namlu naylon alaşımlı kılıfa yapıştı. Nazar ettim sanırım. Sabaha kadar namluya yapışan naylonu kozmetik kusur oluşturmadan temizlemeye çalıştım; ama başardım.
Atış keyfine ve zevkine diyecek yok gerçekten. Bu zamana kadar en çok tek kurşun attığım Benelli Supernova pompalı tüfek ile kıyaslamak gerekirse, bu tüfek bariz bir şekilde (yaklaşık %30 gibi) az tepiyor. Aradaki fark ilk defa atış yapan bir kullanıcının dahi hissedeceği oranda. Supernova ile aynı gün 100 adetten fazla kurşun atmak omzu yoruyor hatta acı vermeye başlıyor ama bu tüfekle yanımda getirdiğim fişekler bitmese hâlâ atışlara devam edecektim.
Test atışlarından sonra öncelikle tüfeğin sıfırlamasını yaptım. Geze her dokunuşumun sonuçlarını hedef kağıdında görmek çok aşırı zevkliydi. Her atışım istediğim yere gidiyor daha bir mutlu oluyordum. Bu hissiyatı ilk tüfeğim sabit gezli Supernova' da yaşayamamıştım. Bu tüfekten ayrılırsam sebebi sabit gezi olacak. Sad
Tüfeğin gez ayarı kademeli kilitli olduğu için sıfırlama işlemi kolay oldu. Kurşunları 35 metrede merkezin 1-2 cm. üzerine toplayarak toplam 3 atışta tüfeği takribi 50m. civarına sıfırlamış oldum. 4. ve 5. kurşunlarda 35 metrede aynı yerden geçince "Bu iş tamam." dedim.
Bu arada çok eleştirilmişti diye hatırlıyorum ama bu ve bunun gibi bir çok isabetli atış yaptım Özkursan Sniper tek kurşunlarla. Ürün standardizasyonundan olsa gerek, sorunlar giderilmişti; en azında ben memnun kaldım. Gayet düzgün açılmış yırtılma ezilme ve herhangi bir deformasyon yoktu boş kovanlarda.
Ve namludaki kurşun sıvaşmaları atılmış olan yüzlerce fişeğe rağmen azdı. Namlu iç çeperinin geniş olduğunu düşündüm. Çünkü bu sayıyı diğer tüfeğim Supernova ile yapmış olsam namlu içi kurşun kaplama olurdu. Merak edip ölçtüm RS S1 in namlu çıkış çapı 0.42 mm. daha genişti. Bu fark kurşun sıvaşmasında kayda değer bir fayda sağlar mı bilmiyorum. Bu arada şarjörlü bir yivsizi Supernova gibi mekanik güvenilirlik açısından kendini ispat etmiş bir platformla kıyaslamak ne benim, ne de teste konu tüfeğin haddinedir. Amacım sadece sahibi olduğum 2 farklı tüfeğin beğendiğim ve beğenmediğim yönlerini anlatabilmektir.
Kullanmadan iade ettiğim önceki tüfeğin kilit yataklarında ufak metal yığılmaları olduğu için çok az bir atım sayısında olmasına rağmen merak edip kontrol ettim. Herhangi bir problem gözükmüyordu.
Atış alanımı da her zaman olduğu gibi bulmak istediğim gibi bıraktım elbet. Fişekleri mühimmat kutusundan çöp kutusuna transfer ettik.
Toza kire karşı toleranslarını görmek için 1000' li rakamlara kadar temizlemeyeceğim tüfeği. Bakalım nelerle karşılaşacağız...
Sağlıcakla kalınız.