22 yıldır çantamdan hiç çıkarmadığım, aralıksız kullandığım eski makinem bozuldu, çalışmıyor. Ben de yeni makine aldım. (Aslında iki tane aldım ; TI-Nspire CX CAS ve HP Prime. Bu videodaki TI-Nspire CX CAS. Bu amaçla (mühendislik segmentinde) satılan dünyada üç tane makine var; 1.TI-Nspire CX CAS, 2.HP Prime, 3.Casio FX-CP400 (ve CG500) ). Kullanımı ve özellikleri için yardım alabilmek amacıyla, internette incelemelerini ararken çok ilginç bir şey dikkatimi çekti. Bu mühendislik makinalarının
Türk'ler tarafından çekilmiş tek bir tane dahi videosu yok koca internette. Birçok dilde var ama evet, bir tane dahi yok Türkçe... Türk'ler bol bol cep telefonu ve otomobil değerlendirme videoları çekmiş. İşin tüketim tarafındayız yani... Ağırlıklı... Yani "Türkiye'de ilk kez" dersem başım ağrımaz.
Hiç aklımda yoktu videosunu çekmek ama bu söylediğim manzarayla karşılaşınca, çekeyim de Türkçe ve bir Türk tarafından çekilmiş en azından bir tane videosu olsun koca internette diye düşündüm.
Ha bu arada, makinenin incelemesini yaparken, bir tane "namlu çapının da" geçtiği (namlu çapı, ortam sıcaklığı, patlama basıncı, mühimmat kütlesi, namlu çıkış hızı gibi parametreler arasında ilişki kuran) bir balistik hesap örneği de ekledim, belki ilginizi çeker diye...
Her durumda, her şartta tüfeğin namlu iç çapının virgülden sonraki değeriyle bizim kadar ilgilenen ve soran başka avcı-atıcı grubu yok... Sorunca ve öğrenince kafalardan neler neler geçiyor acaba, çok merak ediyorum, dışa yansıyanları görünce...
Neyse bunları da araya sıkıştırayım ki bari video izlensin, yoksa ilk bir kaç saniyeden sonra kapatır bizim milletin çoğu...
Şakası bir tarafa da, aramızda mühendis ya da mühendislik okuyan avcı-atıcılar var, faydalananlar olur diye ümit ediyorum.
Bir de uyarayım, makine ekranının okunabilmesi için Full HD ve tam ekran izlemeniz gerekiyor.