1-Emrah kardeşim teşekkür ederim, benim aklıma bir şey takıldı. Şimdi ülkemizde bildiğim 15-20 tane yerli-yabanci fişek üreticisi var, acaba bu üreticilerin bünyesinde bulunan mühendis veya teknik ekip bu kadar bilgiye sahip mı? (Küçümseme bağdamında değilim)
2-Eğer üreticiler bu kadar bilgiye sahip ise neden yıldan yıla ürettikleri fişeklerin barutlarini iç çamaşırı değiştirir gibi değiştiriyorlar?
3- Acaba firmanın (tüm firmaları kastetmiyorum) teknik ekibi bu bilgileri biliyor fakat patronları mı izin vermiyor kaliteli ürün ürettirmeye ? Anlamış değilim.
Emin olun her şeye hakimler. Benimkisi kaynaklardan toparlayıp nakil yapmak, nacizane yorum eklemek.
Eğer ben o tarz bir yetkiye sahip olsam avcı gibi düşünür ona göre hareket ederdim. Öyle tek tip değil, ihtiyaca ve iklime göre seçenekler oluştururdum..
Fuarda ve sonrasında Samsun ziyatetinde Sterling üretim müdürüyle epey sohbet ettik. Son derece donanımlı bir insan. Ben merak edilen ne varsa aklıma geldiği kadar sordum. Bir sürü fişek deneyip en standart olarak RC yi gördüğümüz için gramaj bazında basınç ve hız değerlerini ona göre ayarlıyoruz dedi. Kendi malzeme imkanlarıyla gayet standart dolum yapıyorlar. Sorun şu ki barut ithal bir ürün olduğu için gerek temin zorluğu gerekse anlaşma durumlarına göre mecburi değişebiliyormuş.
Bize yansıyan tarafı şu, konu içeriğinde yer yer bahsettim her barut her iklimde aynı işi yapmıyor.. Firma barut değiştirir, yine aynı hız ve basınçta dolum yapar ama iklim faktörü işin içine girerse olay değişiyor..
Dolum konusunda belli standartların dışına çıkamıyorlar. Her fişek türünde basınç ve hız için izin verilen bir aralık varmış. Ona uymak zorundalar.
Diğer yandan, barut miktarı konusunda da tek tip dolum yapınca herkesi memnun edemiyorsun işte demişti. 1,55 barutlu 32 gr, Egede Akdenizde iyi av yaparken karadenizde veya doğuda daha serin/soğuk havada işe yaramayan bir fişek haline dönüşebiliyor.. Öbür türlü yapsak bu defa sıcak iklim avcısı isyan ediyor diye cevap aldım.. Yani olayın özü standartlar standartlar..