Arkadaşlar maksadım dilekçemize ne kadar yalan-yanlış, ne kadar saçma-sapan bir cevap verdiklerini göstermekti. İşin içine ayılarda girince biraz konu değişti. Şimdi konuya dönüyorum.
Yaban hayatı konusunda en yetkili kurum verdiği cevapta yazmışlar ki ''Bitlis sınırları içerisinde belirttiğiniz hayvan türleri bulunmamakla birlikte..'' Yani kızıl geyik, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban koyunu, boz ayı, pars, vaşak, çizgili sırtlan, hazar kaplanı gibi büyük memeliler ve toy, mezgeldek, telli turna, kara akbaba, kızıl akbaba, urkeklik bulunmuyormuş. Sadece ''kaya kartalı kınalı keklik vb. türler bulunmaktaymış.'' Vb.nin içinde ne var tam olarak bilmiyoruz, fakat yukarıda adı geçenler yok.
Biz bu konuları elbette konunun uzmanı olan ve yaban hayvanları konusunda her şeyi bilen (ya da bildiklerini zanneden) DKMP görevlilerinden daha iyi bilecek değiliz. Fakat bunu yazanlar il sınırlarını şehir içi olarak değerlendirmişler galiba. Ya da hiç araziye çıkmamışlar. Kimseye sorma zahmetine de girmemişler.
Ben burada Bitlis'te yaşadığını bildiklerimi yazacağım. Yanlış ya da eksik olursa konuyu bilenler düzeltsin lütfen!
Kızıl Geyik:Savni HUŞ'un1974 baskı Av Hayvanları ve Avcılık adlı kitabında Bitlis ormanlarında yaşadığı yazıyor. Ama şimdi ne gezer.. Yok diyerek doğru söylemiş ormancılar.
Yaban Koyunu:Doğu türü 1950-60'lara kadar yaşamış.
Hazar Kaplanı: 1970'te Siirt'te vurulmuş en son kaydı bilinen. Bitlis'in güneylerinde yaşıyormuş.
Pars: 2010 yılında Gabar civarında vurulmuş. Kimse kesinlikle yok diyemez. İnşallah hala vardır.
Çizgili Sırtlan: Siirt sınırına yakın vadilerde nadirde olsa rastlandığı biliniyor. Güroymak civarında görüldüğü ve Nemrut Dağı çevresinde 4-5 yıl önce görülen 3 bireyden birinin vurulduğunu söyleyenler var.
Vaşak: Güneyler yaşaması için uygun. Fakat var mı, yok mu bilmiyorum.
Yaban Keçisi: Hizan, Mutki, Bitlis-Merkez'in bazı yerlerinde hala yaşadığı biliniyor.
Hadi bunları geçtim de ayıları nasıl yok saydınız? Bütün arıcılar ayılardan şikayetçi iken, herkesçe de Bitlis'in bir çok yerinde yaşadığı ve vurulduğu-öldürüldüğü biliniyorken nasıl yok saydınız??? İşte ben en çok buna gücendim...
Şimdilik kuşlara hiç girmiyorum. Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi konusundaki garabeti sonra yazayım.