Bir şeyi nekadar sıkıştırırsan, geri dönüşü de o oranda sert olur. O yüzden, full şok ile 5 şok arasında, atış esnasında kesinlikle basınç farkı oluşuyor. Hız durumu da bundan etkileniyor haliyle. Aşırı daralma da iyi değil ama, makul ölçüler için konuşuyorum..
Namlu çıkış hızından ziyade, saçmaların yapısal yumuşaklığı ve çıkışta dar şokla sıkışması deformasyona sebep olur. Bakır veya nikel kaplı saçmaları 4-5 şokla at, isterse çıkış hızı 500 ms olsun, kolay kolay deforme olmazlar. Ama eski mke saçmasından fişek doldur, 1-2 şokla atış yap, basınç ve sıkışma sebebiyle saçmalar eciş bücüş hale gelir.. Kızıştı eridi muhabbeti
Hava yoğunluğu tesbiti de çok doğru. Nemli iklimde yaşadığım için o farkı daha belirgin şekilde hissedebiliyorum.. Mesela, kuzenimle ava gidiyoruz, yerde kar var hava eksilerde, benden 30-40 metre ilerde havadan geçen ava tüfek atıyor. Çok kısa bir patlama sesi, yankı yok.. Saçmalar, soğuk ve nemli yani ağır havayı yararak sanki ıslık çalar gibi pısss diye yukarı doğru gidiyor, bunu çok net duyabiliyorsun.
Bu tip havaların mühimmata karşı mukavemeti daha fazla.. Bana da geçitte bu tip havalarda sert fişek attıran asıl sebep bu işte.
Bilimsel kısmını bilmeden, deneme yanılma yapa yapa öğrendim..
Anatomi konusunda Erdem abi barutlar hakkında detaylı bilgiler veren bir yunan sitesi paylaştı.. Orda gördük ki barut cinsi de bu işte çok ciddi rol oynuyor. Yukarıda bahsettiğim havada 28-30 gr iş yapmaz diyorum mesela. Baktım ki, 28-30 gr fişeklerde kullanılan barutar için, eksi havalarda hele de nemli ve soğuk havalarda balistik performans düşüklüğü yaşanır diyor.. Tek başına soğuk değil, nem olayına özellikle vurgu yapmışlar. m92s, tecna, sıpe s4 hariç neredeyse diğer tüm barutlar nemli ve soğuk iklim konusunda hassas ve dayanıksız diye geçiyor.. Biz hep fişeğin ismine göre bakıyoruz 28 gr 30 gr, mesele ağırlık değil ki sadece, asıl iş barutta bitiyor..
Bunlar teferruat konular, bazen kendime gülüyorum ne işin var bukadar detayla uğraşıyorsun diye
Fakat, bilmeden kullanmakla, farkında olup kullanmanın farkını görünce de bilmek lazımmış diyorum...
Emrah Bey bazı şeyleri bilmeden doğru yapıyoruz evet 😊ama dünyada herşeyin içinde kurallar ve bilim var.bilerek yapmak en iyisi 😊
Şok olayına gelirsek okuduğum kaynaklarda genelde şoku tarif ederken bahçe hortumu örneğiyle anlatıyorlar.suyu uzak bi yere göndermek için hortumu ucundan sıkıyoruz tutup da ortasından baskı uygulamıyoruz.hortumun musluğa bağlı bölümünü iyi sıkmazsak ucundan yoğun baskı uyguladığımızda borunun iç basıncı artıyor ve musluktan çıkıyor.sonuçta namlu da bir boru 😊
Fişekler konusuna gelirsek;sert ve özgül ağırliğı yüksek saçmalar havada küresel şeklini korumayı başarabiliyor.nikel saçmalar bu yüzden daha yoğun grupman daha uzaklarda etkili olabiliyor.çelik saçma da sert ama özgül ağırlığı yeterli değil
Nemli hava aslında saçmaların havada gidişine pek etki etmiyor ancak barut ve kapsülün yanmasını yavaşlatıyor.bu da fişeğin gücünü etkliyor haliyle.
Soğuk hava yoğunlaşıp çöker.bu yoğunlaşma kıyı bölgelerde daha fazladır.olay rakım ile ilgili biraz da...düşük rakımlarda gaz molekülleri birbirine daha yakındır.
Kışları fişekleri bile vücudumuza daha yakın biryerlerde müdafaa etmemiz gerkiyomuş yeni öğrendim :)soğuk havalarda plastik tapalar çok sertleşiği için havada kanatlarının erken kopma ihtimali yükseliyomuş.
Konuya dönersek bence full şok kalın saçma sevmez diye bir şey yok.full şok hızlı ve yumuşak saçma sevmez