Fatih Bey merhaba,
Çok özet haliyle şu şekilde sayabiliriz temel farklılıkları;
SUPERPOSED modeller, B25 ve B125
CITORI modeller, B325, B425, B525, B625 (sadece Amerika'da satıldı), B725
SUPERPOSED modellere ait tüm parçalar Belçika FN fabrikasında üretildi, B125'lerin montajı Portekiz'de yapıldı. B25'lerde ise, parça üretimi ve montajları tamamen Belçika FN. Günümüzde B125 üretimi yok. B25'ler ise günümüzde sadece siparişe istinaden özel üretiliyor.
CITORI modellerin tamamı, Japonya'da üretildi ve montajları da Japonya'da yapıldı. Halen de, (B725'ler) bu şekilde Japonya'da üretilmeye devam ediliyor.
SUPERPOSED modellerin üretim maliyetleri , CITORI'lere göre çok yüksek. Zaten SUPERPOSED'ların üretiminin durdurulması ve CITORI'lere geçişin temelinde bu sebep yatıyor.
SUPERPOSED'da, el işçiliği daha çok, CITORI'lerde makine üretimi daha çok.
SUPERPOSED'un John Moses Browning tarafından yapılan ilk tasarımı çift tetikti. Tek tetik uyarlamasını, oğlu Val Browning tamamladı. Tetik mekanizması Inertia (geri tepme esasına göre ikinci namlunun kurulduğu) bir sistem.
CITORI'ler sadece tek tetik ve tetik mekanizmaları mekanik tetik esaslıdır. (Eski modellerinde Inertia denemeleri olsa da, günümüzde sadece mekanik tetik üretiliyor.) Yani, en basit ifadesiyle; ikinci namlunun tetiğinin düşürülmesi için ilkinde fişeğin patlamasına yani dolayısıyla bir geri tepme hareketine gerek yok.
SUPERPOSED'un hem çakmak hem de el kundağı tasarımı daha karmaşıktır. Örneğin, namluyu tüfekten ayırmak için el kundağının mandalını çektiğinizde, kundak sadece ileri doğru kayar, kundağı tüfekten tornavida yardımı olmadan çıkaramazsınız.
CITORI'nin çakmak mekanizması da kundak tasarımı da daha basittir.
SUPERPOSED'un namlusu delinir (drilling), raybalanır (grinding), yatayda el marifetiyle ve ciddi zaman alan bir işçilik gerektiren "lapping" sürecine tabii tutulur, müşteri özellikle istemediyse de namlu içinde krom kaplama olmaz.
CITORI'nin namlusu delinir (drilling), raybalanır (grinding), dikeyde makine marifetiyle "honning" sürecine tabii tutulur, namlu içi krom kaplanır.
SUPERPOSED'un namlusu, fişek yatağıyla bütündür, "demiblock"tur yani. (Geçme fişek yataklı (monoblock) örnekler de var ama sayısı çok az. )
CITORI'nin namlusu, fişek yatağı geçmedir, "monoblock"tur yani. (CITORI B325 istisnadır, B325'in namlusu da fişek yatağıyla bütün, demiblock'tur ancak maliyetlerden dolayı B425'ten itibaren tamamen geçme fişek yatağı metoduna, yani monoblock yapıya geçildi)
@İbrahim AYSU Bey SUPERPOSED serisi ile CITORI serisi arasında teknolojik veya sistemsel bir fark olup olmadığı konusunda bilgi verebilir misiniz?