Geniş namlu tüfeği ilk aldığımda namlu iç çapının şoklarla ilişkisi hakkında pek bilgim yoktu. Onun 1 şoku da 17,4 mm geliyordu
Namlu genişletilmiş 18,65 olmuş ama 18,4 namlulara yaptıkları şokla aynı ölçüyü kullanmışlar. Zannettim ki 1 şok bu haliyle çok toplu atacak.. Ama durum hiç de öyle değilmiş.
Yerli firmaların geneli zaten 1 mm daralma ile 1 şok kullanıyorlar. Yukarıda verdiğim örnek gibi 1 şoku daha dar yapanlar da var. Venzanın 1 şoku 17,15 gelmişti mesela.
Amatör denemeler yaparak gördüm ki namlu çapına oranla ortalama 0,80 mm daralmaya sahip şok çıkışı, 1 şok adına ortalama en ideal sonuçları veriyor. Mesela namlu 18,40 mı ? Olması gereken 1 şok 17,60 mm..
Tüfeğin toplu atmasının, "iyi" sayılması için ölçü olmadığını da sonradan öğrendik
Ama ben mesela geçit avcısı olarak yine de tüfeğimin toplu atmasını isterim tabiki. Toplu atması, kalite ölçüsü olmasa da, bazı av şartları için gerekli olabiliyor.. Nihayetinde geçitte ekseri 45-55 metrelere belki bazen daha da yükseğe tetik kesmek durumunda kalıyoruz..