Gönderen Konu: İnertia mı????? Döner başlık mı?????  (Okunma sayısı 3670 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi Abdullah GÜLTEPE

• Müdavim Üyemiz
İnertia mı????? Döner başlık mı?????
« : 27 Mart 2018, 22:26:06 »
Benelli tüfeklerde kullanılan inertia sistem kilidin kilitlenme sorununu ortadan kaldırıyor diye bir söylem var bu sadece marketing mi benellinin M2 modeli inertia sistem ile M1 deki sistem arasında fark ne eski modellerdeki döner başlık sistemiyle inertia arasında fark varmı ben bir fark göremedim ustalardan yardımcı olabilecek varmı
« Son Düzenleme: 27 Mart 2018, 23:52:59 Gönderen: Abdullah GÜLTEPE »
  • baikal mp 153 0tomatik
  • yıldız p71 otomatik
  • turkuaz sn12 otomatik
  • akdaş ah 212
Abdullah GÜLTEPE 1984 KARABÜK-İSKENDERUN/HATAY
 Tel: 05354083156

Çevrimdışı Alp BALABAN

• *
Ynt: İnertia mı????? Döner başlık mı?????
« Yanıtla #1 : 28 Mart 2018, 11:18:02 »
Benelli click denen problemden bahsediyorsunuz sanırım. Sbe3 lerde düzeltmişler diğer model tüfeklerinde bilmiyorum ama illaki yeni modellerde düzeltmeye gitmişlerdir sistemi değiştirerek yaptıklarını zannetmiyorum. Zaten hiç benelli gibi bir firmaya yakışmayan bir sorun. Düşünsenize düdükle döndürmüşsün ördekler üstünüze doğru sarkılmış kırmış kanatları geliyor bir kalkıyorusun  benelli click  haydeee   hemen motorun deposundan benzin dök üstüne tüfeğin bir ateş   yansın bırak elleme.
« Son Düzenleme: 28 Mart 2018, 11:20:37 Gönderen: Alp BALABAN »
Alp BALABAN
1984-Manisa

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 30 Mart 2018, 01:54:05 »
Zaten ben bu döner başlık sistemine bir türlü guvenemedim mekanizma yavaş bırakınız kilitlenmesi elinizle kurma kolundan itseniz bile kilitlenmiyor ama benellinin inertia dediği sistemdeki incelik fark ne onu çözemedim aynı sistemi kullanıyorda sade reklam için isimmi değiştirdi diyorum yada ben ayrintiyi yakalayamiyorum simülasyonları falan izledim bildiğimiz döner başlık çalışması yada bana öyle geldi
  • baikal mp 153 0tomatik
  • yıldız p71 otomatik
  • turkuaz sn12 otomatik
  • akdaş ah 212

Çevrimdışı Mahmut ÖZTÜZÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK = DÜRÜSTLÜK
    • http://img199.imageshack.us/img199/690/6094299.jpg
« Yanıtla #3 : 30 Mart 2018, 12:34:00 »
tüfek gazlı olacak bi kere aklında takıntı kalmayacak, bu dediğiniz işi yerli bir firma çözmüş yavaşta bırakılsa mekanizma yerine oturuyor, ama bu işin piri benelli ise onda bile bu sıkıntı varsa daha ne diyeyim
  • fabarm xlr compozit
Mahmut ÖZTÜZÜN
0 Rh + 1981 KONYA
Avcilik  bir yaşam tarzidir babadan oğula kalan mirastır

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #4 : 30 Mart 2018, 14:00:37 »
Sn.Gültepe ne kastettiğinizi biraz daha açarsanız belki daha çok yardım alabilirsiniz.M1 ile M2 mekanizmaları arasında bir fark yok.
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: Orçun ELDEMİR

Çevrimdışı Orçun ELDEMİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 30 Mart 2018, 16:10:49 »
Kemal Elitemiz'in 2011 de bir yazısından alıntıdır, belki soruya bir açıklama olur diye paylaşıyorum:

Benelli’nin yarı otomatik av tüfekleri için tasarlayıp Inertia Driven System olarak adlandırdığı mekanizmadır. Benelli bu mekanizmanın dünyanın en hızlı en basit ve en güvenilir yarı otomatik av tüfeği mekanizması olduğunda iddialıdır.
Newton’un ‘’ her etki bir tepki oluşturur’’ fizik kanunundan uyarlanmıştır.

Bilindiği gibi yarı otomatik av tüfeklerinin mekanizma sistemi iki ayrı sisteme göre tasarlanmıştır. A- (uzun ve kısa) geri tepme gücü ile çalışan mekanizma B – Gaz operasyonu ile çalışan mekanizma. Her iki mekanizma da yay sistemine sahiptir, ateşleme sonrası oluşan geri tepme gücü ya da barutun yanması ile oluşan gaz basıncının mekanizmayı harekete geçirmesi ile çalışır.
Tasarımını John Browning’in yaptığı sistemi 1897 yılına ilk uygulayan Winchester beşli otomatik av tüfeği olan mod.97 Winchester olmuştur. Daha sonra aynı sistemi Browning verimli üretimleri ile (long recoil-uzun geri tepmeli namlu ve mekanizma birlikte geri hareketi ile çalışan) A–5 modelde uygulamıştır
1963 yılı gaz operasyonlu tüfeklerin ortaya çıktığı dönüm noktasıdır. Her iki mekanizmanın da avantaj ve dezavantajları vardır. Geri tepme ile çalışan mekanizmalı tüfeklerin hissedilen geri tepme gücü gaz operasyonlulara göre daha fazladır. Bunu telafi etmek için önde gelen tüfek üreticileri dipçik ve art yastıklarda önemli değişiklikler yaparak bunu telafi etmeye çalışmışlardır. Gaz operasyonlu tüfeklerdeki dezavantaj ise mekanizmanın gaz artıkları ile kirlenmesidir
1960 yılında Benelli için Bruno Civolani’nin tasarladığı mekanizmayı 1967 de Benelli motosikletleri firması bu tasarımı değiştirerek Inertia Driven System adını verdi.
Bu tasarım geri tepme esasına göre çalışan önceki tasarımların tersine olan ani bir değişimdi. Bu uygulamada kurma mekanizması iki parçalıdır kurma mekanizmasının ucu gaz tepmelilerde olduğu gibi kilitlemeli döner başlıklıdır.
Ateşlemeden önce ateşleme ile oluşan geri tepme oluşuncaya kadar, kurma mekanizması gövdesi kilitli başlıktan bir yay ile ayrılmış durumdadır. Kilitleme başlığındaki pim, kavisli bir yuvada hareket edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu hareket sonucu namluya kilitlenir. Ateşleme ile oluşan geri tepme gücü ile kurma mekanizması geriye doğru hareket ederken kavisli yuva, kilitleme başlığında dönme hareketi oluşturur kilitleme pimi ve başlık dönerek namludan ayrılır. Geri tepme gücü, yay vasıtası ile kurma mekanizmasına aktarılır. Yayın esneme kapasitesi en hafif doludan en güçlü doluya uyacak şekilde tasarlanmıştır hareketin sonucu boş fişek atılır. Geri tepme gücü ile geriye doğru sıkışan yay öne doğru hareket oluşturur, bu hareketle yeni fişek namluya sürülür.
Inertia Driven System
Reliable ( güvenilir) : Inertia Driven System en hafif 3–1/2’’ dolularda bile ilave halkalara gerek duymaz, keza magnumlarda bile yıllarca sabit bir tutarlılık arz eder.
500.000 fişek atılarak mükemmel fonksiyonu görülmüştür.
Simple (Sade): Inertia Driven System üç ana parçadan oluşmuştur.
Mekanizma gövdesi, iç yay, döner başlık
Cleaner ( temizdir) : Gaz, duman ve yanmış barut namlunun içinde kalır.
Mekanik aksam bu kirleticilerden uzaktır namlu içi temizliği yeterlidir.
Strong (güçlüdür) :Güçlü bir çelikten yapılmış Locking lugs ( Kapak takımı kilit setleri ) ateşli silahlarda kapak (bolt) üzerinde bulunan madeni çıkıntılar. Bu çıkıntılar; ateş etmeden önce silahı emniyete almak için sandık veya mekanizma yatağının (receiver) iki tarafından açılmış olan girintilere geçer.
Faster (daha hızlı): çalışan parçaların kütleleri yeterince hafifletilmiş olduğundan mekanizma oldukça hızlı çalışır.

In-Line Inertia Driven®

Benelli yeni modeli olan Vinci de Inertia sistemi bir adım ileri taşımış, bütün mekanizmayı tek bir eksende birleştirmiştir. Bu yeni tasarım sayesinde ateşleme anındaki geri tepme ve namlu ucu şahlanması azaltılmıştır. Vinci deki bu sistem
2–3/4’’ üveyik dolularından 3’’ magnum yabani hindi fişeğine kadar mükemmel verim sağlamıştır. Bu sistem önceden tasarlanmamış tamamen yeni en özel en güçlü en temiz ve en güvenilir bir sistemdir. Geçmiş yıllarda var olan sıcak ve çürütücü gazların mekanizmaya girişini önleyen bir sistemdir. bu sayede tüfek bakımına kolaylık sağlamıştır. Sistem tüfeğe hafiflik ve mükemmel denge sağlamıştır.
  • Browning B5.25 hunter light 66cm
  • Browning B80 71cm +68+rifled slug
  • Benelli super black eagle II 71cm
  • Winchester 1200 stainless police
  • Armsan phenoma argentum combo ,Akdaş hybrid solak 71+61 Kariyer bullpup fd12 solak,Ruger P85
  • Redandes Tarçın
Orçun ELDEMİR
1972 çanakkale

The following users thanked this post: Alkan YOKSUL

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #6 : 30 Mart 2018, 16:28:11 »
Arkadaşlar döner başlık (rotating bolt), inertia (geri tepme esaslı) sistemlerde de, gaz operasyonlu sistemlerde de kullanılabilir, kullanılan örnekleri var.

Döner başlık (rotating bolt), ne inertia (geri tepme esaslı) sistemlere ne de gaz operasyonlu sistemlere alternatiftir. Bu iki sistemden tamamen bağımsız kullanılabilen ve 'bolt'u namluya kilitlemek için kullanılan metodlardan bir tanesidir.
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Alp BALABAN, Mesut ÖZKAN

Çevrimdışı Alp BALABAN

• *
« Yanıtla #7 : 30 Mart 2018, 16:42:05 »
A400 ler gibi
Alp BALABAN
1984-Manisa

The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Kamil SELCİK

• *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
« Yanıtla #8 : 30 Mart 2018, 20:00:03 »
Huğlu 501 g hem döner başlık hem gazlı  akdaş ah212 hibrit hhem döner başlık hem gazlı yalnız akdaşta namluda tek gaz deliği var huğlu da iki gaz deliği var
  • Stoeger md2000
  • Akdaş AH212 hybrit
1982-Konya

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #9 : 30 Mart 2018, 20:22:38 »
Zaten ben bu döner başlık sistemine bir türlü guvenemedim mekanizma yavaş bırakınız kilitlenmesi elinizle kurma kolundan itseniz bile kilitlenmiyor ama benellinin inertia dediği sistemdeki incelik fark ne onu çözemedim aynı sistemi kullanıyorda sade reklam için isimmi değiştirdi diyorum yada ben ayrintiyi yakalayamiyorum simülasyonları falan izledim bildiğimiz döner başlık çalışması yada bana öyle geldi

Yahu aşırı tepiyor kilit problemi mevcut düşük gramajda problem yaşatıyor birçok örnekleri var silahı söküp 2 parça daha az temizleyecem diye bu eziyete değer mi gazlı kullanılması en ideali bide şehir efsanelerini çıkardılar millet huylandı neymiş efendim kinetik gazlı dan tesirliymiş yok gaz kaçağı varmış bilmem ne 😀 ula millet kinetik bilmezken çatır çatır gazlı kullanıyordu herkes hiçmi av yapamadınız bunlar hep avın azlığından kaynaklanıyor adam vuramayınca deliriyor zaten av az ya tüfeğe ya fişeğe bişeye bahane bulması lazım dimi
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul

The following users thanked this post: Doğan ATEŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 31 Mart 2018, 11:06:02 »
Yahu aşırı tepiyor kilit problemi mevcut düşük gramajda problem yaşatıyor birçok örnekleri var silahı söküp 2 parça daha az temizleyecem diye bu eziyete değer mi gazlı kullanılması en ideali bide şehir efsanelerini çıkardılar millet huylandı neymiş efendim kinetik gazlı dan tesirliymiş yok gaz kaçağı varmış bilmem ne 😀 ula millet kinetik bilmezken çatır çatır gazlı kullanıyordu herkes hiçmi av yapamadınız bunlar hep avın azlığından kaynaklanıyor adam vuramayınca deliriyor zaten av az ya tüfeğe ya fişeğe bişeye bahane bulması lazım dimi

Ben zaten sık atış yapmadığım için temizliği çok dert etmiyorum😁  sadece merak ettim bilgi edinmek için soruyorum M1 de mekanizmanın üstünde Armine sistem yazıyor M2 SBE vb başka modellerde inertia sistem yazıyor fark varmı varsa nedir öğrenmek istedim ..
« Son Düzenleme: 31 Mart 2018, 11:07:24 Gönderen: Abdullah GÜLTEPE »
  • baikal mp 153 0tomatik
  • yıldız p71 otomatik
  • turkuaz sn12 otomatik
  • akdaş ah 212

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #11 : 31 Mart 2018, 11:49:32 »
Ben zaten sık atış yapmadığım için temizliği çok dert etmiyorum  sadece merak ettim bilgi edinmek için soruyorum M1 de mekanizmanın üstünde Armine sistem yazıyor M2 SBE vb başka modellerde inertia sistem yazıyor fark varmı varsa nedir öğrenmek istedim ..

Çalışma prensibi aynı ama sanırım şu kilitlenme olayı yeni serilerde mevcut m1 de aynı sistemine sahip diye biliyorum :)

« Son Düzenleme: 31 Mart 2018, 13:01:25 Gönderen: Samet BİRİCİK »
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul