Arkadaşlar, yazmayayım diyorum ama konulara girip çıkıyorum, çok güzel tartışıyorsunuz
Gaza getirdiniz.
Arkadaşlar, gazlıların kinetiklere göre bir delicilik kaybı yok. Yapılan her türlü ölçümde, bazen gazlıların namlu çıkış hızı 1%'ler seviyesinde daha hızlı, bazen geri tepme esaslıların namlu çıkış hızı 1%'ler seviyesinde daha hızlı. Hiç bir durumda fark örneğin 5%'ler seviyesinde bile değil.
Dar namlunun daha delici olduğu da yüzde yüz yanlış... Binlerce kez attık denedik, öyle bir şey yok. Namluyu daralttıkça patlama basıncını artırıyorsun burası doğru. Doğru ama sanırım herkes buraya kadar düşünüyor. Attığınız şeyin ne olduğunu da hesaba katmalısınız. Ayrıca, namlu iç çapının farkından gelen etkiden dramatik oranlarda çok daha fazlasını, choke daralmasındaki yüzde bir kaçlık fazla daralma veriyor zaten. Bakın muadilini demiyorum, çok çok çok daha fazlasını...
Tek kurşun (slug) atışlarında ise, küçük çapın daha delici olduğu da tamamen yanlış. Daha dar kurşun namlusunun daha delici olduğunu kim nasıl ölçmüş de ispatlamış? İnternette bir kaç yerde paylaşılmış bir kaç video gördüm... Hiç birisi kontrollü bir deney değildi... Tamamen amatörce çaptan ziyade farklı kombinleri test ediyordu. Yani o videolardaki gibi yaptığınızda, çapı değiştirdiğinizde, namluyu da, fişekleri de değiştirmiş oluyorsunuz. Namluyu değiştirdiğinizde, tüm namlu geometrisi değişiyor, forcing cone ve ilgili çaptaki ilgili üreticinin kullandığı çap standardı varsa choke daralma miktarı vs... Bundan başka fişeklerin muadiline nasıl karar verilmiş? 12 çapta kullanılan bir fişeğin örneğin 20 çaptaki muadiline neye göre karar verilmiş?
Her çapta, çok farklı kapasite, hız ve delicilikte fişekler kullanma imkanı olduğundan, bir çapın bir diğer çapa üstünlüğünü kontrollü deney yapmadan gösteremezsiniz. Daha kolayı şu olur; şu çapta, şu üreticinin şu geometrideki şu namlusuyla ve şu fişekle yaptığımız deneydeki delicilik, bu çapta, bu üreticinin bu geometrideki bu namlusuyla bu fişekle yaptığımız deneydeki delicilikten fazla çıktı diyebilirsiniz. En fazla söylenebilecek bu olur. Bunu da söyleyebilmek için bir kaç atış yetmez. Atış örnekleminizi olabildiğince büyük tutmalısınız. En az 10'ar atış yapılmalı mesela... İlk bir kaç atışta, bir çok farklı parametrenin karşılaştırmalarında defalarca yanıltıcı sonuç aldığımızı gördük. Atış sayılarını 10'lara ve daha fazlasına çıkarınca, tutarlı sonuçlar ve değerleri yerlerine oturmaya başlıyor.
Bununla birlikte, şunu da kolaylıkla söyleyebiliriz; 12 çapta üretilen fişeklerin ekserisi, daha küçük çaplarda üretilen fişeklerin ekserisinden delicilik olarak da tahribat olarak da daha üstündür.