Emrah kardeşim ben 30gr altını bıldırcına bile atmam,keklikte 32 Gr la başlayıp sezonu 34 le kapatıyorum.bu av hayvanlarından keklikle yeşilde ilahi bir şey var bence bu hayvanları avlarken çok şeylere şahit oldum. Bi ara keklik avında limit 4 tü bir taşın başında tek tek kalkan kekliklere attım,4.keklik düşerken bende o taşın başından aşağı düştüm vs. Vs..
Hiç bir hayvana kutsallık veya buna benzer şeyler atfetmemek lazım. Bazılarından duyarım şu avı vurmak iyi değil, bunu avlamak günah gibi cümleleri.. Allah korusun farkında olmadan insanı şirk'e kadar götürür..
Bana da tahtalı avladığım için çevremde birkaç kişi bazı laflar söyledi. Güvercin vurmak günahtır, iyi değil avlama falan gibi.
Onların söyleyiş tarzına göre ya açıklama yaptım, ya da gerektiği şekilde tıkayıp susturdum..
Bazı tanıdık aradaşların, tahtalı avı yaptıkları için ( o sebepten zannedip ) başına bazı kazalar gelenler oldu. Biri, av dönüşü motorsikletten düştü. Diğeri arabayla kaza yaptı. Bir başkasının tüfeği tahtalıya doğrulttuğunda patlamadı veya sürekli arıza çıkardı, bunun gibi şeyler..
Şimdi yazacaklarım geneldir, sözüm meclisten dışarı. Bazı arkadaşların özeleştiri yapıp bir nebze faydalanmasını sağlayabilir. Kimseye akıl vermek haddim değil, ama bazı şeylere dikkat etmekte mutlak surette fayda var..! Tabi bunlar inanç dahilinde olan şeyler. İnanmayan kişiler zaten kendi bildiği gibi devam ediyor..
Kendimden örnek vereyim. Uzun zamandır aktif şekilde tahtalı avına gidiyorum. İster ördek avı ister tahtalı avı için olsun, sabah ezanında veya daha erken imsak vaktinde kalktığım zaman, mutlaka sabah namazını eda ederim. Evden dışarı çıkarken kesinlikle besmelesiz ve duasız çıkmam. Avdayken de aklıma geldikçe bu süreç devam eder. İnanan için en iyi zırh, en iyi silah besmeledir, ayet el kürsi dir. Bunları muhakkak okumak gerek. Yukarıda başına kaza geldi diye anlattığım kişiler, ava girerken avda gezerken kuş vuramayınca ve/veya avdan çıkarken amk ve buna benzer cümlelerini sarf eden kişiler. Ayrıca çok hırslılar..
Şimdi insan olarak kainattaki tüm canlılar bizim hizmetimize verilmiş.. Ama, Kuranda bir çok yerde şu ayet geçer ''Haddi aşmayın, azgınlaşmayın'' der.. Bu, hayatımızın her anında tatbik ve dikkat etmemiz gereken bir durum.
Ava gidiyorsan yasalara uyar suç işlemezsin, dinin kurallarına uyar günah işlemezsin olay bukadar basittir.
Anlatmak istediğim şeyleri nekadar toparlayabildim bilmiyorum ama inşallah anlatabilmişimdir.. Bunlara çok dikkat etmek lazım.
Bir de tabi ilahi adaletin tecelli ettiği durumlar da var, hayvanlara eziyet edenlerin çok beter durumlara düştüğüne de şahit olmuştum..
Canlılara merhamet etmek lazım. Onlara merhametle yaklaşacağız ki Allah da bize merhamet etsin. Bu av yapmayacağız demek değil.
Her şeyi usulüne uygun yapınca, Allahın izniyle hiç bir sorun çıkmıyor, çıkmaz da...