2017-2018 Av sezonunda sezon boyu bu tüfeği kullandım, merak edenler için faydalı olur düşüncesiyle izlenimlerimi paylaşmak istedim.
Tüfeğin özellikleri;
Kullandığım Lite 28 inch namlu boyunda yani yaklaşık 71 cm, dipçik uzatmaları takılı halde 3120 g, benim gibi 36 cm LOP ile kullanıyorsanız 3080 g ağırlığında, 3 inch 76 mm fişek yataklı , ölçmece 18.62 mm namlu iç çapına sahip son 10 cm'de çok az kademeli daralarak 18.58 mm ye düşüyor.Birleştirme konisi uzunluğu fabrika verilerine göre yaklaşık 6.5 cm, endüstride UZATILMIŞ birleştirme konisi olarak geçiyor.
B-link pistonun biraz daha geliştirilmiş olgunlaştırılmış hali biraz daha büyük bir gaz odası yapısıyla gaz operasyonunun kalbi.Tüfek 24 g dan 57 g ' a kadar tüm fişeklerle sorunsuz istekli ve oldukça hızlı çalışıyor.Tüfekte Kick off geri tepme önleyici sistemin Xtreme'de uygulanan Kick off plus şekli mevcut, bu yapı dipçiği zayıflatmadığı gibi kick off hareketini ilk versiyona göre hiç hissettirmiyor.Sentetik modelleri herzaman severim, çizilme ,kırılma vb. derdi olmadan ıslak kar çamur vb. olumsuz durumlarda tam hizmet edebilirler.Sentetik materyal ne yazıkki Xtreme'deki kadar kaliteli değil oldukça sert, özellikle el kundağı ve kabzada bulunan tüfeğin kaymaması için uygulanmış desenler elinize batma hissi veriyor.Namlu finishi blued tip, bu malzeme tüfeği hem ucuz gösteriyor hem de tüfek Paslanmaya çok yatkın hale geliyor.Dipçik pad yapısı Micro Core tip ve gerek darbe sönümlemesi gerekse kıyafete tutunmaması konusunda oldukça başarılı.
Kasa anodized mat finish e sahip ben bu yapıyı parlamadığı için tercih ederim.Optik konulması için kasa üzerinde ayak girintleri var ben sevmiyorum bu uygulamayı enazından SLUG olmayan versiyonlarda..
Tüfek doğal olarak dengeli bir yapıya sahip , 3 fişek yüklediğinizde bile denge noktası dramatik değişmediğinden tüfeğin taşınması rahat.
Beretta'ların pekçoğunda kullanılan Şarjör kilidi adı verilen Magazine Cut Off sistemi bu modelde de mevcut ve kullanımda çok faydası var.
Tüfek ucunda kırmızı fiber optik arpacık geliyor, bence bu arpacık büyük hemen değiştirdim.Truglo Long Bead favorimdir merak edenlere belirteyim.
Tüfeğin Namlu kodu Steelium, şok kodları Optima Bore High Performance (ObHP) , 7 cm lik ince 1-3 ve 5 nolu Full,Modified ve Cylinder şok tüpleri ile geliyor fabrikadan, bu şok tüpleri kanımca standart şok tüplerinin iyi olan örneklerinden.Ben herzamanki gibi farklı şok tüplerini daha çok tercih ettim.
Beretta tetikleri tüm yarıotolar içinde en beğendiğim tetik ağırlık ve hislerine sahiplerdir, bu tüfekte aynı yumuşaklık ve hisleri taşıyor.Fişekler fişek yatağına çok rahat şekilde basılıyor takozu hiç çıkarmadım ama çıkartılırsa 4+1 şekline dönüşür bilgisini de vereyim.
Bu tüfekte hiç açmadığım GUN POD 2 adlı cep telefonunuza uygulama yükleyerek bağlandığınız bir sistem var, buradan avlandığınız konum,attığınız fişek sayısı ve sanırım basıncı gibi pekçok bilgiye ulaşmak mümkün.
Gelelim pattern ve penetrasyona; Sanırım en merak edilen konuların başında bu geliyor maalesef bu konuda sizi tatmin edebileceğimi sanmıyorum.Ben pattern ve penetrasyon kavramlarının BİREYSELLİĞİNE İNANIYORUM..Namlu iç çapı ,birleştirme konisi uzunluğu gibi kavramlarla ya da KİNETİK -GAZLI-POMPALI-ÇİFTE gibi operasyon şekilleriyle LİNEER BİR İLİŞKİ OLDUĞUNA HİÇ İNANMADIM İNANMIYORUM.Yaptığımız onlarca karşılaştırmalı test sonucu içerisinde bizi yanıltan bir sonuca ulaşmamak mutluluk verici..
Tüfeği deneyerek almıyorsak ne çıkarsa bahtımıza olduğunu kendi payıma kulağıma küpe yaptım.
Namlu iç çaplarının cidden iyi ve profesyonel aletlerle ölçülmediği, şok ölçülerinin ölçülmeyip namluya göre daralma miktarının sabitlenmediği, aynı kutu içerisinde bulunan fişeklerin 90 FPS hız farklarının tescil edildiği bir dünyada , güvenilmez kronograflarla her bir şok ve fişekle 10 ar adet atış yapmadan ulaşılmış sonuçlar ANCAK KENDİMİZİ KANDIRMAYA
YARAR! Bu konuda kıymetli dostum Sn.İbrahim Aysu'nun çalışmaları benim için ülkemizdeki tek referans çalışmalardır.
Sizden en büyük ricam kendi adınıza bir iyilik yapmanız ve enazından TÜFEĞİNİZİN NİŞAN ALDIĞINIZ YERİ VURUP VURMADIĞINI test etmeden kesinlikle tüfek satın almamanızdır!
En büyük markalarla yaşadığım sorunları yazmaya kalkarsam REDHOUSE benzeri bir çalışma yapmam gerekebilir.!!!
Kısaca özetleyip madde madde yazmak daha iyi anlaşılması açısından hepimize yardımcı olabilir.
AVANTAJLAR;
1-Tüfek hafif sayılabilecek ağırlıkta , estetik ve ergonomi açısından problemsiz , denge noktası iyi ayarlanmış , taşırken omuzlarken ve savururken problemsiz.
2-Kullandığım diğer A400 Xplor Unico ve A400 Xplor Light'tan tepme olarak bariz daha iyi bunda yaklaşık 150-200 g lık ağırlık farkınında etkisi var, özellikle ağır dolularda Kick off plus işe yarıyor.Namlu ucu şahlanması da az.
3-Plağa çok miktarda 24 g. fişek attım , tahmini 15 yıllık bir Mirage Super Target fişekte besleme sorunu yaptı fişek zaten gevşek bir patlama yapmıştı, onun haricinde belden bile şakır şakır çalışıyor..
4-Dipçiği çok basit ve güvenilir şekilde uzatmak ve şim kitleriyle ölçünüze uydurmak gibi yadsınamaz bir avantajınız var.
5-Mekanizma siyah, geçit avlarında parlamıyor, mat finish olan kasanın nişan hattı güneş altında bile buğu yapmıyor.
6-Sistemsel olarak arka arkaya yüzlerce fişek atılsa bile temizlik istemiyor, sistem her tutuş açısında istikrarlı ve çok hızlı çalışıyor.
7-Emniyet kolay açılıp kapanıyor, tetik koruyucu alanı eldivenle kullanıma izin verecek şekilde büyük tasarlanmış.
DEZAVANTAJLAR;
1-Sert sentetik malzemenin avuçlarınıza verdiği his pekte iyi sayılmaz, mat namlu finishi tüfeği basit gösterirken PASA çok yatkın hale getiriyor.
2-Tüfek hafif sınıftaki diğer A400'lerden daha yumuşak geri tepmeli ama eşdeğer ağırlıktaki Maxus'a göre halen konforsuz sayılabilir.
3-İşçilik ve malzeme kalitesi olarak 390 gibi bir tüfekle tabiki kıyaslamak doğru değil ama kendinden çok daha ucuza konumlandırılmış A3OO Outlander'dan daha fazlasını hakediyor.
4-Pekçok marka ve model 5 adet standart şok ile geliyorken bu tüfek sadece 3 adet şok ile satılıyor.
5-GUN POD 2 gibi bir uygulama av tüfeği için çok yararlı değil, keşke olmayıp daha ucuza satılsaydı dedirtiyor bana..
6-Yine bu finish gerek kasada gerekse namlu üzerinde meydana gelen çarpmalarda çok çabuk dökülebiliyor.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, ben tüfeğimi sıfır ikinci el şeklinde deneyerek onlarca fişek atarak satın aldım.Hem POI hem ince saçma ve hemde kalın saçma performansından oldukça memnun kaldım, aklıma gelen yeni şeyleri eklerim İnşallah.