Gönderen Konu: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme  (Okunma sayısı 16023 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatih YAZICI

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1158
  • Thanked: 2161 times
  • Çocukluğunda şahit olduğu avlarla avunan bir adam



Merhabalar.
Akus marka yan yana çifte tüfekler ile muhatap olduğum sorular üzerine genel olarak bir değerlendirme yapma ihtiyacı hissettim.
Aşağıda yazacaklarım kullanıcısı olduğum bu tüfek ile ilgili tamamen şahsi olan tecrübe ve fikirlerimdir.
Bu fikirlerin önemli kısmı bir olgu değil görüştür. Dolayısıyla alternatif fikirlerin olabileceği kaçınılmazdır.

İlk olarak model seçeneklerinden başlayalım.
Akus Firması yan yana çifteler reyonunda Prestige, Estate Lux ve Estate seçenekleri ile karşımıza çıkıyor.
Bu seçeneklerin her üçünde de kullanılan malzeme bir birinin aynısı. Örneğin hepsi de platform Lump namlu, üçünün de çeliği aynı çelik, her üçü de V yay.
Estate başlangıç ve Prestige en üst modeli.
Estateye başlangıç modeli demek ne kadar doğru bilmiyorum ama Akus yan yana çifte almak isteyenlerin rahatlıkla seçebileceği bir seçenek. Oldukça kibar,
kaliteli ve fiyatı açısından da çok uçuk olduğu söylenemez.

Prestige ise bütün çakmak ve Türkiye'de yapılabilen kendi sınıfındaki en prestijli tüfek. (Tüfeklerden biri değil, en prestijli tüfek.) Ancak bu fiyata ne kadar gerekli olduğu tamamen tartışılabilir bir konu. Çünkü avlanmaktan ziyade üst sınıf bir tüfeğe sahip olma isteği ile ilgili. Eğer benzeri bir Avrupa tüfek almak isterseniz en ucuzuna iki katı para ödemek zorundasınız.
Estate Lux modeli ise bütün çakmakmış gibi görünen bir ara seçenek ve ne işe yaradığı konusunda bir fikre sahip olmamakla birlikte gereksiz olduğunu düşündüğümü de belirtmek zorundayım. Estate ile arasındaki fiyat farkı hiç de lafı edilecek bir fark değil. (650 Tl) Ancak diğerinden ne gibi bir farkı var diye sorduğumuzda verilecek cevap sanırım "Bir özellik farkı yok, sadece görüntü. Ama bu tüfeklerdeki çok kibar ve ince yapılı boy kundağını gereksiz yere zayıflatan bir ayrıntı." şeklinde olacaktır. Bununla birlikte alıcısının göz zevki ile ilgili olduğu için kesinlikle alınmaz diye bir şey söyleyemem.

Bu tüfekler eğer ikinci el alınmadı ise genellikle kişiye özel üretilen tüfekler ve öyle olmasını da tavsiye ederim. Yani ölçülerinize göre yaptırmalısınız.
Ama hemen belirtmeliyim ki Türkiye'de ölçü demek boy kundağının tetik çekme mesafesi ve sağ ya da sol avans miktarı demek.
Oysa ki ölçü hem boy kundağı, hem namlu boyu hem de kişinin el yapısına uygun el kundağıdır.
Yeni moda ve şimdilerde bayi veya üreticinin çoğunlukla tavsiyesi 66 cm. Dünya standardı ise (bu standart her an değişebilir hatta belki de değişmeye başladı.) 71 cm.
Ve daha uzak hedefe atış yaparım kaygısı ile 76 cm. Oysa bütün bunlardan daha önemli olanı sizin fiziksel yapınızın toplam kaç cm bir tüfeğe uygun olduğu.
Bu konuyu önemle değerlendirmenizi tavsiye ederim.
Arkadaşlarınız veya ölçü alacak kişi ile bu konuyu konuşurken "Yok böyle bir şey, nereden uyduruyor, kim yapmış ta nerede görmüş?) gibi lafların söyleneceğini bilerek
ve bunu göze alarak yeniden önemle tavsiye ediyorum.

Mobil şok seçeneği
Yan yana (klasik) çiftelerde kendinden şoklu tüfeklerin daha uygun olacağını düşünüyorum. Yalnız siz yine de mobil şok tercih ederseniz incelemeniz gereken iki nokta var.
Birincisi tam da değişebilir şokun takıldığı kısımda, namlu yüzeyinde bir genişleme var mı yok mu? Var sa çirkin bir görüntü.Bunu gözle görebilirsiniz
İkincisi ise yukarıda bahsedilen genişlemeden eğer genişleme yoksa tam oradaki et kalınlığı incelmesinden dolayı bir namlu birleştirme hatası var mı? Bu durumu ise ancak usta birisi belki de bir ölçüm aleti kullanmak zorunda kalarak tespit edebilir. (RİSK)
Peki kendinden şoklu bir namlu tercih edecek olursanız nasıl bir tercihte bulunacaksınız? Bu duruma ben müdahil olmayacağım. Sadece benim yaptırdığım tüfekte tercihimi 4*3 şok seçeneğinden yana kullandığımı belirtmekle yetineceğim. Bu konuda İbrahim Aysu Beyin bir tavsiyesini almıştım. Sözlü mü yazılı mı olduğunu hatırlayamadım. Eğer yazılı ise ve bulursam kopyalayıp buraya eklerim.

Evet, benim tercihim de 4-3 olmuştu. Daha önce de bahsettiğimi hatırlıyorum. Fişek teknolojisi o kadar gelişti ki... Grupman yoğunluğunu, istediğiniz gibi ve/veya ihtiyaca göre, sadece fişek kombinasyonunu yöneterek, kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Örnek: 4-3 olan bir tüfeği, 5-4, 5-3, 4-4, 4-3, 4-2, 3-3, 3-2 gibi kullanabilirsiniz.


Bu tüfeklerde kubuz bölümü ile ilgili olarak bildiğim iki seçenek var. Ben her ne kadar kemik meneviş dedikleri seçeneği tercih etti isem de güçlü bir şekilde
tavsiye edemiyorum. Sadece görüntü olarak bana göre kemik menevişin daha güzel ve yakışıklı olduğunu söyleyebilirim.
Beyaz olanların (Krom yada boya olmadığını çeliğin kendisinin (mat ya da parlak) parlatılarak elde edildiğini söylüyorlar.) daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum.
Ben henüz bir sorun yaşamadım ama kemik meneviş olan tüfeklerden bu menevişin silindiğine ve oldukça eski bir görüntü verdiğine şahit oldum.
Uzun süre kullanılan beyaz kubuzlarda ise böyle bir deforme görmedim. 

Akus tüfeklerinin kullandıkları fişek özellikleri.
Bu tüfeklerin toplu bir saçma dağılımı verdikleri gibi bir bilgiyi tamamen yayılmış bir iddia olarak kabul ediyorum. Böyle iddialar başka tüfekler için de yapılmıştı.
28-32 gr aralığında konforlu atışları olduğunu söyleyebilirim. En konforlu atışları ise 28 ve 30 gramlarla yaptım. 32 gram seçeneğini zorunlu olmadıkça kullanmamayı düşünüyorum. 28 gramın daha altında bir fişek ise denemedim.
İri ya da ince saçmalarda bir ayrım yaptığını söyleyemem. Bütün av tüfeklerinde bunun böyle olduğunu düşünüyorum. İnce ve kalın saçmalar arasında meydana gelen farkın
tüfekten değil saçmanın kendisinden kaynaklandığını iddia edebilirim.
Şimdiye kadar bu sınıftaki tüfeklerle deneme için bile olsa tek kurşun hiç kullanmadım, kullanılmasını da tavsiye etmiyorum.
Yerli fişek mi Avrupa fişek mi diye soracak olursanız kullandığım tek yerli dolu kendi hazırladığım dolular. Fabrikasyon olarak da bu tüfekte sadece B&P ve RC kullandım.
Yerli fişek kullanılmasına karşı değilim bu sadece benim bir alışkanlığım. Hatta yakın zamana kadar Avrupa olsa bile fabrikasyon kullanmazdım. Yanlış bir anlama olmasın isterim.
Ancak şunu da hemen belirtmek isterim ki hem Avrupa hem de Türkiye'li fişek markalarından bazılarına karşı güçlü ön yargılarım var. İkinci el olarak almak istediğim ve çok hoşuma giden bir tüfeği sahibinin fişekliğinde gördüğüm bir fişekten (yerli bir marka) dolayı almaktan vazgeçtim.


Son olarak Akus yan yana tüfeklerde teslim almadan önce neleri kontrol etmeliyiz.
Genel görüntüsünün sorunsuz olduğunu varsaydığım bir tüfeğin ilk kontrol yeri iğnelerin ortalıklı bir vuruş yapıp yapmadığı. Bunu kapsüllü ve boş iki kovanın kapsüllerini patlatarak yapabilirsiniz. Her iki gözdeki kapsüllerin ortalıklı ve aynı deforme özelliklerinde patlatılmış olması gerekir.
İğnelerin gücünün kapsülü patlatıp patlatamadığını bu tüfeklerin yapısından dolayı söz konu bile etmiyorum. Patlatamadıysa ya iğne yoktur ya da kapsül bozuktur.

İkinci olarak tüfek eğer ejektörlü ise boş kovanların ikisini aynı anda tahliye edip edemediği kontrol edilir. Aynı anda tahliye gerçekleşmez ise hatalıdır.

Üçüncü kontrol tüfek dolu ve tetikler kurulu iken yeniden kırıldığında ekstraktörün dolu fişekleri elinizle (parmak uçları ile) almak için yeteri kadar dışarı itip itmediği kontrol edilir. (Bu hatayı bir kaç tüfekte gördüm.)

Son olarak namlu kubuzdan ayrılır ve el kundağı namluya takıldıktan sonra el kundağının sağa sola doğru oynayıp oynamadığı kontrol edilir. Oynuyor olması doğru değildir.
Zira bu tüfeklerin el kundağı kilit sisteminin uygun yapılmadığını ve genel bir hata taşıdıklarını düşünüyorum.

Şimdilik bu kadar.
Avcı ve silah sever arkadaşlarıma neşeli günler ve sezon açılışına kadar sabırlar dilerim. Sevgi ve muhabbetle.




 

 
« Son Düzenleme: 28 Mart 2018, 18:11:41 Gönderen: Fatih YAZICI »
  • Prestige Custom Sidelock E. S&S
  • Sauer Beretta S56 E. O/U
  • Beretta Xplor Action Semi Auto
Fatih YAZICI 1964 
Bursa
 

Çevrimdışı Hüseyin İŞCEN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1983
  • Thanked: 1908 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #1 : 09 Mart 2018, 19:18:34 »
Hocam  elinize sağlık  tüfeği  çok güzel anlatmissiniz  bu marka  ile ilgili  tüfek  hakkında  konu açıp bilgi almak isteyen Avcılar icin cok güzel  bir makale olmuş    kimse  birebir  yazmak anlatmak zorunda deil ama   böyle faydali bilgileri  istemeden yazmak  güzel davranış kendi adıma  teşekkür ediyorum 
 Sizi tüfeği almaktan vazgeciren fişek  şu meşhur çelik saçmali fişek  yapan  markamiz mi?☺
Saygilar
  • huğlu kooperatif 12 calibre 76 namlu süperpoze
  • Üzümlü kooperatif 16 calibre 71 namlu çifte
  • Akdaş ah 212 w hybrit 71namlu yarıotomatık
Gerçek avcı doğayı  koruyan nefsini dizginleyebilendir.

1986 sivas
 
The following users thanked this post: Hasan BAŞKARA, Ümit DOLU, Hilmi TAŞKIN, Osman KALPAKLIOĞLU, Fatih YAZICI

Çevrimdışı Ziyaettin AYHAN

  • *
  • İleti: 403
  • Thanked: 393 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #2 : 09 Mart 2018, 20:03:31 »
Fatih abi ellerine sağlık,iyi bir bilgilendirme olmuş,akustan yana gönlü olanlar için okuyacakları bir yazı dizisi ve tecrübelerinizi katmışsınız.
1970
Kartepe/KOCAELİ
0531 257 3434
Dost, zor zamanında bulur seni.
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 5004
  • Thanked: 7589 times
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #3 : 09 Mart 2018, 20:29:04 »
Bence herkesin, forumda buna benzer paylaşımlar yapması gerektiğini düşünüyorum.
İster marka ister model bazında ne kullanıyorsa onunla ilgili yapılacak olan bilgi paylaşımı, bir çok kişinin istifade etmesini sağlar.
Fatih hocam, gayet aydınlatıcı, detaylı ve güzel bir bilgilendirme olmuş. Elinize sağlık.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimdışı Murat PAKEL

  • *
  • İleti: 174
  • Thanked: 105 times
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #4 : 09 Mart 2018, 20:58:23 »
çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık. bu sene gidip kendi ölçülerimde bir çifte yaptırmayı düşünüyorum benim için cok yararlı oldu.
  • Saint etienne darne çifte
  • Simson Suhl
  • Huğlu 104a/ Seçkin S3 superpoze
  • Özkanlar FX015
  • Akdaş AG 212
  • English Pointer
Murat PAKEL
1975 İZMİR
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimiçi Fatih S.M.YAPAR

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1329
  • Thanked: 1027 times
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #5 : 09 Mart 2018, 21:26:57 »
Fatih bey sizin naifliğinize bu tüfek yakışıyor doğrusu,gustom candır.
  • Benelli Bellmonte 1 12 çap 71 cm namlu
  • Mossberg 500A pompalı 12 çap 71 namlu
  • Kral Cara Cara süperpoze 12 çap 71 cm namlu
  • Özhuğlu Alesta çifte 36 çap 71 namlu
  • İngiliz Seter; Şanslı
Tarsus Avcılar Kulübü
Fatih S.M.YAPAR
1976 Tarsus/Mersin
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimdışı Tevfik GÜN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1021
  • Thanked: 2192 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #6 : 09 Mart 2018, 21:47:35 »
Paylaşım için teşekkürler Fatih Bey.
Aktif bir forum takipçisi olarak aslında beklediğimiz paylaşımlar bunlar ,konusuna hakim usta ve abilerimizden aynı paylaşımları görmek dileğiyle,hayırlı geceler efendim.
1978 Eğirdir-Isparta
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimdışı Cengiz OKÇU

  • *
  • İleti: 196
  • Thanked: 101 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #7 : 10 Mart 2018, 00:25:13 »
Fatih bey yeni akus hunter lüx poze aldım avda kullanmadım deneyip kaldırdım inşallah sezonda


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
« Son Düzenleme: 10 Mart 2018, 21:46:37 Gönderen: Cengiz OKÇU »
1983
Yozgat
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI, Ziyaettin AYHAN

Çevrimdışı Fatih YAZICI

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1158
  • Thanked: 2161 times
  • Çocukluğunda şahit olduğu avlarla avunan bir adam
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #8 : 10 Mart 2018, 12:28:35 »
Nazik takdirlerinizden dolayı hepinize çok teşekkür ederim efendim.
Eğer ki bir fayda katabildiysem çok mutlu olurum.
  • Prestige Custom Sidelock E. S&S
  • Sauer Beretta S56 E. O/U
  • Beretta Xplor Action Semi Auto
Fatih YAZICI 1964 
Bursa
 
The following users thanked this post: Murat PAKEL

Çevrimdışı Ziyaettin AYHAN

  • *
  • İleti: 403
  • Thanked: 393 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #9 : 10 Mart 2018, 12:53:50 »
Fatih AĞABEY ne zaman büyüklerle oturduysam hep bereketle kalktım,muhakkaki yaşanmışlıklar ve zamanın vermiş olduğu tecrübeler bu tecrübelerdende pay almak lazım,AĞABEY binlerce kez teşekkür ediyorum.
1970
Kartepe/KOCAELİ
0531 257 3434
Dost, zor zamanında bulur seni.
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimdışı Fatih YAZICI

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1158
  • Thanked: 2161 times
  • Çocukluğunda şahit olduğu avlarla avunan bir adam
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #10 : 10 Mart 2018, 13:49:02 »
İbrahim Aysu Beyin şok seçenekleri ile ilgili tavsiyesi alıntı yapılarak ilgili bölüme eklenmiştir.
  • Prestige Custom Sidelock E. S&S
  • Sauer Beretta S56 E. O/U
  • Beretta Xplor Action Semi Auto
Fatih YAZICI 1964 
Bursa
 

Çevrimdışı Süreyya AYAN

  • *
  • İleti: 188
  • Thanked: 131 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #11 : 10 Mart 2018, 14:04:09 »
Fatih bey’ gerçek tam çakmak olmayıp süs kapaklı modeller e olan bakışınıza sonuna kadar katılıyorum,estate çok yeterli, bütçe uygunsa tam çakmak çok prestijli ama süs kapaklı model bencede tercih olmaz...
  • Akus 20/66 çifte
BURSA-1982
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimiçi Fatih S.M.YAPAR

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1329
  • Thanked: 1027 times
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #12 : 10 Mart 2018, 14:38:57 »
fatih bey konu mankenide görselliğiyle podyumu renklendirseydi güzel olurdu  8)
en azından gıyabına değil yüzüne iltifat ederdik,belki bir kuzeni kardeşi vardır,birimize nasip olur  :)
  • Benelli Bellmonte 1 12 çap 71 cm namlu
  • Mossberg 500A pompalı 12 çap 71 namlu
  • Kral Cara Cara süperpoze 12 çap 71 cm namlu
  • Özhuğlu Alesta çifte 36 çap 71 namlu
  • İngiliz Seter; Şanslı
Tarsus Avcılar Kulübü
Fatih S.M.YAPAR
1976 Tarsus/Mersin
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimdışı Enes Malik TEPE

  • *
  • İleti: 513
  • Thanked: 414 times
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #13 : 10 Mart 2018, 15:26:13 »
Yararlı bir paylaşım olmuş.Teşekkürler Fatih Abi
  • Armsan Phenoma Carbo 76 cm
  • Huğlu Koop. 103FE 71 cm



1997
Tekirdağ/Van
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimdışı Fatih YAZICI

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1158
  • Thanked: 2161 times
  • Çocukluğunda şahit olduğu avlarla avunan bir adam
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #14 : 10 Mart 2018, 17:45:39 »

Eksik olmayın arkadaşlar.

Fatih bey’ gerçek tam çakmak olmayıp süs kapaklı modeller e olan bakışınıza sonuna kadar katılıyorum,estate çok yeterli, bütçe uygunsa tam çakmak çok prestijli ama süs kapaklı model bencede tercih olmaz...


Yararlı bir paylaşım olmuş.Teşekkürler Fatih Abi
  • Prestige Custom Sidelock E. S&S
  • Sauer Beretta S56 E. O/U
  • Beretta Xplor Action Semi Auto
Fatih YAZICI 1964 
Bursa
 

Çevrimdışı Fatih YAZICI

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1158
  • Thanked: 2161 times
  • Çocukluğunda şahit olduğu avlarla avunan bir adam
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #15 : 10 Mart 2018, 17:48:20 »
Haklısınız. Gençler için flört, orta yaşlı delikanlılar için izdivaç mevsimi geldi.
Kızlar da vitrine çıksa iyi olur. :)

fatih bey konu mankenide görselliğiyle podyumu renklendirseydi güzel olurdu  8)
en azından gıyabına değil yüzüne iltifat ederdik,belki bir kuzeni kardeşi vardır,birimize nasip olur  :)
  • Prestige Custom Sidelock E. S&S
  • Sauer Beretta S56 E. O/U
  • Beretta Xplor Action Semi Auto
Fatih YAZICI 1964 
Bursa
 
The following users thanked this post: Fatih S.M.YAPAR

Çevrimdışı Fatih YAZICI

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1158
  • Thanked: 2161 times
  • Çocukluğunda şahit olduğu avlarla avunan bir adam
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #16 : 10 Mart 2018, 18:00:20 »
 

 

 
 
  • Prestige Custom Sidelock E. S&S
  • Sauer Beretta S56 E. O/U
  • Beretta Xplor Action Semi Auto
Fatih YAZICI 1964 
Bursa
 

Çevrimdışı Fehmi TAŞKIN

  • *
  • İleti: 381
  • Thanked: 226 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #17 : 10 Mart 2018, 18:21:42 »
Maşallah tam bir sanat eseri
  • MAUSER M03 300 Win. Mag.
  • Beretta A400 Xtreme Plus 76
  • Akus Custom Deluxe 71-76
  • Glock 19 Gen 5
  • Sig Sauer P 229 ALSO 9mm
  • Smith Wesson 686 4'' 357 Mag.
1977-İZMİR
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimdışı Hüseyin İŞCEN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1983
  • Thanked: 1908 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #18 : 10 Mart 2018, 19:27:44 »
Hocam tüfeğinizin maşallahi var  resmen  ateş ediyor☺ sağlıklı ve  keyifli  günlerde uzun yıllar kullanın   saygilar
  • huğlu kooperatif 12 calibre 76 namlu süperpoze
  • Üzümlü kooperatif 16 calibre 71 namlu çifte
  • Akdaş ah 212 w hybrit 71namlu yarıotomatık
Gerçek avcı doğayı  koruyan nefsini dizginleyebilendir.

1986 sivas
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimdışı Ziyaettin AYHAN

  • *
  • İleti: 403
  • Thanked: 393 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #19 : 10 Mart 2018, 19:39:47 »
Fatih AĞABEY malzemeyi gösteren , malzemeye yapılan işçiliktir,ortaya böyle içaçıcı mükemmel bir sanat eseri meydana gelmiştir.                Bu eseri yapan ustaların ellerine sağlık.
1970
Kartepe/KOCAELİ
0531 257 3434
Dost, zor zamanında bulur seni.
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimdışı M.Burak METİLLİ

  • *
  • İleti: 196
  • Thanked: 164 times
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #20 : 10 Mart 2018, 19:41:33 »
Fatih abi masallah cok guzel gorunuyor, B&P lerde gozumden kacmadi sezonda denicem insallah abi :)
Mehmet Burak METİLLİ
1985 / SERİK / KOCAELİ
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimdışı Mesut KARATAŞ

  • *
  • İleti: 411
  • Thanked: 282 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #21 : 10 Mart 2018, 20:24:52 »
Aydınlatıcı bilgilerinizden dolayı öncelikle teşekkür ederim @Fatih YAZICI bey. Akus u  analiz etmenin dışında dikkatimi çeken bir diğer konunun kundak ölçülerinin kişinin boy ve kilosu ile olan orantısı veya uyumu oldu. Mevcut kullandığım silahların biri dışında hepsi 71 cm namlu ölçüsüne sahip, şuan bu silahlardan poze olana kendi kundak ölçülerim doğrultusunda kundak yapılmakta. Burda sormak istediğim şu; 1.68 boy, 68-69 kiloya sahip biriyim ve tetik çekme mesafem ise  35 cm. 71 cm namlulu y.otomatik ve poze silahlar bana ne kadar uygundur? Veya Fiziki ölçüler ile alınacak olan kundak ölçüleri kişiye belirlenirken dikkat edilmesi gereken kriterler ne olmalıdır? Bu konuda baz alınması gereken profesyonel Ar-Ge çalışmaları varmıdır? Açıklamanın ve vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar...

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

1976-Elazığ/Palu (Malatya da ikamet eder)
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI

Çevrimdışı Fatih YAZICI

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1158
  • Thanked: 2161 times
  • Çocukluğunda şahit olduğu avlarla avunan bir adam
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #22 : 10 Mart 2018, 22:47:27 »
Teşekkürler Mesut Bey.
Boy ve kilo ile tüfeğin uyumu sanırım tarafımdan yanlış anlatıldı veya yanlış anlaşıldı. Bir soru üzerine soru sahibinin boy ve kilosunu sordum ve cevaba göre yaptığım tahmin
tesadüfen doğru çıktı. Terziye boy ve kilonuzu söyleseniz size uygun bir elbise dikilemez sanırım. Tüfek için ölçü alınması da böyle bir şey.
Boyunuz, kilonuz, kollarınızın uzunluğu, dik omuz, düşük omuz, omuzla baş arası (boyun) mesafesi, yanağın etli ya da zayıf olması gibi bir çok etken bu ölçünün içinde.
Bu konuda Türkiye'de ciddi bir çalışma var mı bilemiyorum. Ben rastlamadım. Sadece ayarlanabilir bir tüfekle boy kundağı ölçülerinizi almaya çalışıyorlar ve çoğu zaman da
yeterli gibi görünüyor. Ancak namlu boyu uzunluğunu tamamen sizin tercihinize bırakıyorlar ve insanlar namlu uzunluğunu sadece toplu atsın mı atmasın mı gibi bir yargılama
ile sonuçlandırıyorlar.
Demek ki biz kundak boy ölçülerimizi aldırdıktan sonra namlu uzunluğunu sadece değişik uzunluktaki namlulu tüfekleri deneyerek bize uygun olanını bulabileceğiz.
Sanırım Avrupa'da ölçü aldırma ile ilgili daha ciddi çalışmalar var. Ancak ben bir araştırma yapmadığım için (seyrettiğim bir iki video dışında) bu konuda haddimi aşmak istemem.
Bizatihi kendisi Avrupa'da bulunmuş ve ölçü aldırmış olan arkadaşlarımız bu konulardaki fikirlerini aktarırlarsa daha doğru ve doyurucu olur.
Benim özellikle vurgulamak istediğim tüfek ölçüsünün sadece boy kundağından ibaret olmadığı ve namlu boyunun da kullanıcının fiziksel özellikleri dikkate alınarak ayarlanması.

Öte yandan yan yana çifte, üst alt çifte ve otomatik tüfekler için ölçünün farklı olacağını düşünüyorum. Tetik çekme mesafesi belki değişmez ama hem avans hem de kundak düşme açısı büyük ihtimalle değişecektir.
Bütün bunlardan sonra yine özellikle belirtmek isterim ki bu konu fiili olarak tecrübe sahibi olan birisi tarafından irdelenmeli, anlatılmalı ve daha doğru bilgiler meraklılarına
ulaştırılmalıdır.

Selamlar.

try-guns




Aydınlatıcı bilgilerinizden dolayı öncelikle teşekkür ederim @Fatih YAZICI bey. Akus u  analiz etmenin dışında dikkatimi çeken bir diğer konunun kundak ölçülerinin kişinin boy ve kilosu ile olan orantısı veya uyumu oldu. Mevcut kullandığım silahların biri dışında hepsi 71 cm namlu ölçüsüne sahip, şuan bu silahlardan poze olana kendi kundak ölçülerim doğrultusunda kundak yapılmakta. Burda sormak istediğim şu; 1.68 boy, 68-69 kiloya sahip biriyim ve tetik çekme mesafem ise  35 cm. 71 cm namlulu y.otomatik ve poze silahlar bana ne kadar uygundur? Veya Fiziki ölçüler ile alınacak olan kundak ölçüleri kişiye belirlenirken dikkat edilmesi gereken kriterler ne olmalıdır? Bu konuda baz alınması gereken profesyonel Ar-Ge çalışmaları varmıdır? Açıklamanın ve vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar...

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
« Son Düzenleme: 10 Mart 2018, 23:12:37 Gönderen: Fatih YAZICI »
  • Prestige Custom Sidelock E. S&S
  • Sauer Beretta S56 E. O/U
  • Beretta Xplor Action Semi Auto
Fatih YAZICI 1964 
Bursa
 

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 5004
  • Thanked: 7589 times
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #23 : 10 Mart 2018, 23:27:22 »
Ölçü konusunda değerli ve güzel bilgiler bunlar.
Namlu boyu ile ilgili hususta Fatih hocama ben de hak veriyorum.
Bence de bu meseleyi, namlunun toplu atması - dağıtması açısından tek yönlü değerlendirmemek lazım.
Ben uzun namluyu swing kolaylığı için tercih ediyorum, vücut yapımdan dolayı da 81 namlu bile beni rahatsız etmiyor..
Buna karşılık kısa boylu ve/veya minyon tipli olan kişilerin, tüfeğin ölçüsü uysa bile  uzun namlu ile zorlandıklarına şahit oldum. Hatta bu sebepten 71 den 66 ya namlu değiştirenleri biliyorum.
O yüzden, uygun tüfek konusunda tüfeğin bütünlüğünü değerlendirmek daha doğru olabilir..

Abdullah Kara ustaya ölçü aldırırken, tüfeğin otomatik mi yoksa poze-çifte mi olduğunu sorması dikkatimi çekmişti.
Bu konuda bir şey sormak o an için aklıma gelmedi, şimdi siz yazınca hatırladım. Ölçü olayı bence de tüfeğin türüne göre değişiyordur, nihayetinde poze ile otomatik arasında kasa farkı var.. Bence de buna göre bir ayarlama yapılıyor olması lazım..
« Son Düzenleme: 10 Mart 2018, 23:28:31 Gönderen: Emrah AKDENİZ »
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986
 
The following users thanked this post: Fatih YAZICI, Ziyaettin AYHAN

Çevrimdışı Mesut KARATAŞ

  • *
  • İleti: 411
  • Thanked: 282 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Akus Yan Yana Çiftelerle İlgili Genel Değerlendirme
« Yanıtla #24 : 11 Mart 2018, 10:29:27 »
Teşekkürler Mesut Bey.
Boy ve kilo ile tüfeğin uyumu sanırım tarafımdan yanlış anlatıldı veya yanlış anlaşıldı. Bir soru üzerine soru sahibinin boy ve kilosunu sordum ve cevaba göre yaptığım tahmin
tesadüfen doğru çıktı. Terziye boy ve kilonuzu söyleseniz size uygun bir elbise dikilemez sanırım. Tüfek için ölçü alınması da böyle bir şey.
Boyunuz, kilonuz, kollarınızın uzunluğu, dik omuz, düşük omuz, omuzla baş arası (boyun) mesafesi, yanağın etli ya da zayıf olması gibi bir çok etken bu ölçünün içinde.
Bu konuda Türkiye'de ciddi bir çalışma var mı bilemiyorum. Ben rastlamadım. Sadece ayarlanabilir bir tüfekle boy kundağı ölçülerinizi almaya çalışıyorlar ve çoğu zaman da
yeterli gibi görünüyor. Ancak namlu boyu uzunluğunu tamamen sizin tercihinize bırakıyorlar ve insanlar namlu uzunluğunu sadece toplu atsın mı atmasın mı gibi bir yargılama
ile sonuçlandırıyorlar.
Demek ki biz kundak boy ölçülerimizi aldırdıktan sonra namlu uzunluğunu sadece değişik uzunluktaki namlulu tüfekleri deneyerek bize uygun olanını bulabileceğiz.
Sanırım Avrupa'da ölçü aldırma ile ilgili daha ciddi çalışmalar var. Ancak ben bir araştırma yapmadığım için (seyrettiğim bir iki video dışında) bu konuda haddimi aşmak istemem.
Bizatihi kendisi Avrupa'da bulunmuş ve ölçü aldırmış olan arkadaşlarımız bu konulardaki fikirlerini aktarırlarsa daha doğru ve doyurucu olur.
Benim özellikle vurgulamak istediğim tüfek ölçüsünün sadece boy kundağından ibaret olmadığı ve namlu boyunun da kullanıcının fiziksel özellikleri dikkate alınarak ayarlanması.

Öte yandan yan yana çifte, üst alt çifte ve otomatik tüfekler için ölçünün farklı olacağını düşünüyorum. Tetik çekme mesafesi belki değişmez ama hem avans hem de kundak düşme açısı büyük ihtimalle değişecektir.
Bütün bunlardan sonra yine özellikle belirtmek isterim ki bu konu fiili olarak tecrübe sahibi olan birisi tarafından irdelenmeli, anlatılmalı ve daha doğru bilgiler meraklılarına
ulaştırılmalıdır.

Selamlar.

try-guns

Bilgi için teşekkürler @Fatih YAZICI bey. Rica etsem izlediğiniz videolar ile ilgili linkleri atarmısınız?

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

1976-Elazığ/Palu (Malatya da ikamet eder)
 
The following users thanked this post: Hilmi TAŞKIN