Bu gün incelediğimiz bir yan yana çiftede yine aynı sorunla karşılaştık.
Arkadaşımız bu tüfeği alalı üç yıldan fazla olmuş. Ama yeni farkına vardı.
Atış yaptığında el kundağı kilidi bazen açılıyormuş. Önemsememiş.
Tüfek alacak arkadaşlar şu aşağıda kırmızı ile belirtilmiş olan hususları dikkatli kontrol ederlerse faydalarına olur.
Giderilmesi çok basit olabilir ama fabrikadan çıkmadan çözümlenmiş olması daha rahatlatıcıdır.
Son olarak Akus yan yana tüfeklerde teslim almadan önce neleri kontrol etmeliyiz.
Genel görüntüsünün sorunsuz olduğunu varsaydığım bir tüfeğin ilk kontrol yeri iğnelerin ortalıklı bir vuruş yapıp yapmadığı. Bunu kapsüllü ve boş iki kovanın kapsüllerini patlatarak yapabilirsiniz. Her iki gözdeki kapsüllerin ortalıklı ve aynı deforme özelliklerinde patlatılmış olması gerekir.
İğnelerin gücünün kapsülü patlatıp patlatamadığını bu tüfeklerin yapısından dolayı söz konu bile etmiyorum. Patlatamadıysa ya iğne yoktur ya da kapsül bozuktur.
İkinci olarak tüfek eğer ejektörlü ise boş kovanların ikisini aynı anda tahliye edip edemediği kontrol edilir. Aynı anda tahliye gerçekleşmez ise hatalıdır.
Üçüncü kontrol tüfek dolu ve tetikler kurulu iken yeniden kırıldığında ekstraktörün dolu fişekleri elinizle (parmak uçları ile) almak için yeteri kadar dışarı itip itmediği kontrol edilir. (Bu hatayı bir kaç tüfekte gördüm.)
Son olarak namlu kubuzdan ayrılır ve el kundağı namluya takıldıktan sonra el kundağının sağa sola doğru oynayıp oynamadığı kontrol edilir. Oynuyor olması doğru değildir. Zira bu tüfeklerin el kundağı kilit sisteminin uygun yapılmadığını ve genel bir hata taşıdıklarını düşünüyorum.
Şimdilik bu kadar.
Avcı ve silah sever arkadaşlarıma neşeli günler ve sezon açılışına kadar sabırlar dilerim. Sevgi ve muhabbetle.