Sıcaklık farkı ciddi seviyede evet. Bukadar olmasa da, 10 derecede tenekeye atılan 34 gr ile -5 derecede aynı atışı yapınca neredeyse yarı yarıya delme farkı ortaya çıktı. Gözümle görmesem inanmazdım.
Arada tutarsızlık olması, bence de barut cins farkından kaynaklı. Erdem abinin, anatomi konusunda paylaştığı bir link var galiba yunan sitesi. Biraz inceledim barutlar hakkında şimdiye dek görmediğim kadar detaylı bilgiler vermişler. Orada M92S ve Tecna hariç nerdeyse diğer bütün barutlar hakkında, eksi derecelerde balistik kayıplar yaşandığından bahsetmişler. Yani her barutu soğuk havalarda tavsiye etmiyorlar.
Yine de bu paylaşım benim için ölçüsel anlamda geçerlidir. Şöyle ki, uzun süre kullandığım ve harika avlar yaptığım hatta 50 metrelere kadar avını aldığım Bp 34 gramın, -7 -8 kar ayazlarında nasıl çaresiz kaldığına bizzat şahit oldum.
Öyle ya da böyle soğukta performans kaybı var mı ? Var. Ben buna bakarım.
İronik bir örnek;
Şehirde gezerken binek araba, ava giderken güçlü bir jip veya pikap, tarla sürerken de işin hakkını verecek bir traktor gerekir.. Her araç, amacına uygun olursa işini yapar. Birinin işini öbürüne yaptırmaya kalkınca sonuç hüsran oluyor..