Yaf firması artık Sarsılmaz bünyesine girdi. Bu saatten sonra tedarikçileri ve buna bağlı olarak malzemesi değişebilir.
Markanın, kronik olarak bozuk saçma sorunu vardı ama yine de iyi serisini bulduk mu memnun ediyordu. Şimdiki durumu bilemiyorum.
Zuber, takip ettiğim kadarıyla barut miktarından hiç ödün vermedi. Özellikle 32-36 gr arası fişeklerde, A1 ve CSB1 barutları hakkıyla kullanıyor.
Saçmaları da oldukça iyi kalitede.. Tek sıkıntısı ise, paraşüt tipi 2 kanatlı tapa.
Eğer bu tapayı değiştirip normal 4 kanatlı bir power piston tapa seçerlerse bence çok daha iyi olur.
Sterling firmasının, saçma kalitesinden taviz verdiğini görmedim. Hatta son 2 yıldır 32-34 gramlarında özkütlesi ağır saçmalar kullanıyor ki bu geçit avında işime yaradı.
Turaç, bildiğim kadarıyla NobelSport firmasının resmi barut ithalatçısı. NobelSportun kötü barutu yok. Uygun şekilde kullanıldığında hepsi iş görüyor.
Sadece 34 gramlarında, daha önce dediğim gibi 206S barutu eksi derecelerde zayıf kalabiliyor. Onun haricinde 0 derece üstünde yine iyi..
Bu firma hep X-wad model tapalar kullanıyor. Mecanın da kullandığı bu tapa, dar iç çap tüfeklerde biraz sert patlama ve grupman bozukluğuna yol açabiliyor. Ama geniş namlu için %90 uyumlu ve sonuçlar çok iyi..
Düşük gramlarında kullandığı tapa çapları 18,50 civarında olduğundan onlarda pek sorun yok..
Bu yıl, bazı 32 ve 34 gr modellerde B&P Z2M tapa kullanmışlar, öncekine göre sonuçlar çok daha iyi..
Firmanın 28-30 gr fişekleri, kendi sınıfında çok başarılı. Sadece yerine göre kullanmak gerek. 34 gramlarında ise A1 veya A6 barut kullanıldığında, kış avlarında sonuçlar gözle görülür şekilde olumlu yönde fark ediyor..
Meca, son zamanlara kadar bütün dolularında CSB barut kullandı, memnun olan da vardı olmayanda. Ben memnundum. Tüm fişeklerinde x-wad model tapa kullanır. Kullandığı Maxam kovanlar biraz serttir oyüzden sıkıntı yaşayanlar olmuş. Ama genel olarak yerli fişek sınıfında kaliteli bir ürün. 28-30 gr speed serisi fişekleri, 18,50 mm x-wad model tapa ve uygun miktarda CSB3 barut ile en beğendiğim serileri. 32 gr Master hunting fişeğinin çok tahtalısını yedim. Halen daha ara sıra kullanırım, başarılıdır.
34 gr serisinde bir ara barut eksilttiler ama bu yıl inceledim tekrar 1,7 gr olarak kullanmışlar. Sert ve kırıcı fişektir, tüfekle uyum sağlarsa güzel av yaptırır..
En çok tecrübe ettiğim fişekler bunlar olduğu için bir şeyler yazmaya çalıştım. Bizim markalarımızda, Basciheri Pellagri gibi uzun yılların standartları yok maalesef.. Ama isteyince iyi bir şeyler yapabiliyorlar.
Bu sezon BP 34 gr fiyatını 45 tl görünce, çok sevdiğim halde fişekten soğudum. Denedikçe gördükçe av yaptıkça insan bazı şeyleri daha iyi kavrıyor. Evet kalite kalitedir ama bir fişeğin ederi kaç liradır bunu da anlıyoruz artık..
Bu yüzden eskisi gibi ''marka fişek'' takıntım yok.. Sterlingi bu sezon iyi yakaladım, kullandım ve gerçekten memnun etti, avrupa fişeği aratmadı.
Kenarda 1 koli tecnalı 34 gr bps vardı yanına da bu sezon ki sterlinglerden 3 koli bıraktım.
Yerli fişekte, iyisini bulunca stok yapıp seri bozulunca almamak en mantıklısı.. Benim düşüncem bu yönde.
Saygılar..