Emrah Bey merhaba.
Benim bu konuda bildiklerim biraz farklı. İzahını yaparken had aşımı olursa usta atıcılarımızdan peşinen özür dileyerek başlayayım.
İlk olarak heyecanlanma konusunu es geçiyorum. Uzunca bir süre ve sıklıkla ava giden bir avcı heyecandan dolayı iyi atış yapamamaktan ziyade heyecanla iyi atış yapar. (Tabiki genel geçer değildir kişiye göre farklılıklar gösterir.)
Kaynak bozulması diye tanımladığınız durum ise sanırım ki teknik bir konu. Av tüfeklerini genellikle her yüzlemede tek atış olarak kullanmak doğru olanıdır.
Yani bir kere yüzleyip iki veya üç atış yapmak av tüfeklerinin kullanılışı açısından doğru olmayabilir. İstisnai durumları belirteceğim.
Bir trap atıcısı tüfeği yüzledikten sonra nişan hattını bozmadan (birinci atışta hedef vurulamadı ise) iki atış yapar. Ancak onun hedefi ilk atıştaki istikameti koruyan ve namlu ucu ile hiç kesintiye uğramadan takip edilebilen bir hedeftir. En önemlisi alternatifi olmayan tek hedeftir.
Bir skeet atıcısı ise sağ ve sol kulelerden aynı anda çıkan hedeflere sıra ile ve her defasında yeniden nişan hattı kurarak atış yapar. İlk hedefe atış yaptıktan sonra ikinci hedefe nişan hattını yenilemeden atış yaparsa vuramaz. (Her zaman mı? Hayır. Elbette nadiren vurduğu da olur.)
Şimdi canlı hedef üzerinde konuşabiliriz sanırım.
Eğer avınız bir tek bıldırcın veya bir tek keklik veya ne ise aynı trap atıcısı gibi hedefi takip ederek iki atış yapabilirsiniz ve ikinci atışta da vurma şansınız vardır.
Ama iki ayrı hedef ise (Bir birine açılı iki bıldırcın veya keklik gibi) birinci hedefi vurduğunuz nişan hattı ile ikinci hedefe yönelmeniz büyük olasılıkla başarısız atış yapmanızı sağlar. Çünkü anlık sürede ters swing hareketi yapmış olursunuz ki oldukça zor bir iştir. (Böyle bir durumda da hedefin vurulduğu görülebilir ancak sınırlıdır.)
Eğer her değişik hedef için yeniden nişan hattı oluşturursanız peş peşe üç başarılı atış da yapabilirsiniz.
Aynı nişan hattı ile iki yada üç atış yapılabilecek bir istisnai durum daha var. Tahtalı gibi yüksek geçit yapan avlarda tüfek boy çizgisi avcıya dik olarak nişan alındığı için, avcının kafasının tüfekten ayrılarak daha geriye gidebilme şansı çok zayıftır. Bu tür avlarda eğer avcı belden esneyerek geriye doğru yay çizip (Tüfeği, kolları yada kafayı sabit tutarak) atış yapıyorsa tek nişan hattı ile iki ya da daha fazla hedefe iki yada daha fazla başarılı atış yapabilir.
Kıymetli ustalarımızdan tekrar özür diliyorum.
İyi akşamlar efendim.
Bir süredir sormak istediğim bir konuydu bu.
Kendi ölçülerime uygun dipçiği olan tüfekle av yapmama rağmen avda 2. ve 3. atışlarda kaynak genelde bozuluyor. İstem dışı olan bir durum. Hatta, ördeklerle yakın pozisyona girince o anki heyecanla yanağı dipçiğe dayamadan atış yaptığım bile oldu
Normalde, İlk atışlarda sorun yok ama peşinden gelen atışlarda genelde bu sıkıntıyı yaşıyorum ve halen daha aşamadım. Avı %90 ilk atışta alıyorum veya almam gerekiyor. Eğer alamazsam vurulacak pozisyonda olsa bile iki ve üçüncü atışlar %99 karavana..
Bunu nasıl çözebilirim ne tür bir antrenman gerekir ? Atıcılık konusunda tecrübe sahibi olanların fikirlerini bekliyorum.