Beraber av yaptığım bir abimde, Fabarm H4 var 68 namlu. Gümrükten kaçak giriyor, yakalanıyor ihale yoluyla av bayiine oradan da bu abim alıyor.. Türkiyede başka bir H4 varmı bilmiyorum ne gördüm ne duydum.
Adamın yaklaşık 15 senedir kullandığı bir tüfek.. Atmadığı fişek kalmadı kaç koli yaktığını o bile unutmuş.
Geçen akşam tüfeği söktü temizlerken ben de yanındaydım. Nazarım değmesin diye maşallah çektim. Ne mekanizmada, ne horozda ne iğnede bir aşınma yıpranma yamulma olsun ya, inanın göremedim.. Adamlar nasıl bir çelik kullanmışsa.. Ve, bizimkilerin daha bir kaç sene öncesi övünerek çıkardığı aktif valf gaz sistemini adamlar seneler önce yapmışlar
Fabarmların hepsi de böyle mi bilmiyorum ama bu tüfek gerçekten tüfek gibi tüfek olmuş...
Marka takıntısına girmeden, günümüz şartlarında bana göre, iyi tüfek = av yaptıran tüfektir..
Ben tüfekte 2 temel şeyi ararım..
1, dikme tıkanma yapmadan sorunsuz çalışsın
2, baktığın yeri vursun..
Bunların ikisi de malzeme ve işçilik kalitesiyle alakalı..
Avrupa veya yerli olmasından ziyade bence asıl mesele, iyi bir tüfeğe denk geldiğinde onun kıymetini ve huyunu suyunu bilmek..
Yukarıda anlattığım örnekte 10 larca müşteri çıkmasına rağmen bu abi o tüfeği satmıyor satmazda..
Gittiği yere kadar kullanır. Çünkü iyi denk gelmiş ve kıymetini biliyor..!
İyi tüfeğe denk gelmek de biraz şans işi. DENEMEDEN ALMAYIN diye boşuna demiyorlar
Ama işin ironik kısmı, ilk başta denediğin tüfeğin, sezonda 150-200 atım sonrası olmadık sorunlar çıkartması.. İşte bu kötü bir sürpriz oluyor.
Ben ünlü yerli markalarımızda gördüm mesela 1500-2000 atımlarda kilit kıran iğne kıran tırnak kıran tüfekleri.. 2 bin atım yine iyi dayanmış
Bir de 15-20 yıldır neredeyse sıfır hata ile çalışan otomatiklerimiz de var. Ne olurdu şu 4140 çeliğin ayarını iyi tutturabilselerdi..
Firma ismi vermeye gerek yok siz de biliyorsunuz bugün 1700-1800 liraya satılan yerli x marka model tüfeğin fabrika çıkış maliyeti taş çatlasın 200 tl
Avrupa tüfek x marka 9 bin lira.. yarısı vergi yurt dışı fiyat 4 bin lira.. Onun da fabrika maliyeti çok çok 500-600 tl hadi abartayım bin tl olsun, olmaz ya hani olduğunu kabul edelim
Bu da biraz çelik farkı, işçilik farkı vs vs..
Yani ben şukadar para saydım böyle tüfek aldım diye kimse böbürlenmesin hiç gerek yok, ederleri ortada çünkü.
mesele iyisine denk gelmek..
Otomatik tüfeğin asla %100 sorunsuz çalışma garantisi yok.. Markası ne olursa olsun her an sürpriz yapmaya açıktır.
Poze çiftenin en azından teknik çalışma hata ihtimali çok daha düşük..
Otomatik hevesim geçsin, ilerde imkan dahilinde, farklı namlu özelliklerine sahip bir çifte bir de poze yaptırma hayalim var. Otomatikten hep vazgeçmeyi bile düşünüyorum.
Ördek avında elinde pahalı tüfek olsa hata yapsa saçını başını yolarsın.. Yerlisi için de aynı durum geçerli. En net pozisyonda çıt eder patlamaz veya dikme yapar kafayı yersin.
İyi tüfek denk gelsin de, yeterki tüfek sana uyumlu olsun fişek de tüfeğe uyumlu olsun gerisi hallediliyor zaten..
Aklıma gelenleri doğru düzgün toparlayamadan doğaçlama yazdım inşallah düzgün anlatabilmişimdir
Avcılık zevk işidir deyip paraya kıyan da var, zaten av yok kasmaya gerek de yok deyip eldekiyle yetinen de var..
Ne diyelim, Allah herkese gönlüne göre nasip etsin.