Gönderen Konu: İYİ BİR ÖRDEK TÜFEĞİ NASIL OLMALI ,MARKA MODEL TERCİH SEBEBİ OLMALI MI ?  (Okunma sayısı 11544 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
Forum içerisinde çok sık karşılaştığımız konulardan bir tanesi de  Tahtalı ,ördek gibi diğer kuşlara nazaran daha güçlü olan kuş avlarında kullanılan tüfek tercihleri.
İster yerli ,ister yabancı bir marka olsun bir çok kişi bu tercihi yaparken belirli marka yada modeller üzerinde duruyor.
Peki bu konuda marka ya da  model belirleyici bir faktör mü ?
Yoksa kıramadığımız bir ön yargı mı ?
Remington lar Benelli ler gibi  su kuşu avında çok gözde olan tüfeklerin bu  kadar tercih edilmesi bir gerçek mi yoksa şehir efsanesi mi ?

Aynı şekilde yerli üreticierden STOEGER.
Kullanan herkes çok memnun olduğunu söylüyor.Gerçekten bu kadar farklı bir tüfek mi ?

Ben kendi adıma fikrimi beyan etmeden önce yorumları görmek istediğimden dolayı konuyu açıp bırakıyorum.

Bu vesileyle belki yeni tüfek almak üzere olan arkadaşlara da bir nebze faydamız olabilir.

• HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Enes Malik TEPE

• *
Bence belirli markaların öne çıkmasında bir kaç unsur rol oynuyor.Birincisi inkar edilemez kalite duygusu.Eyvallah bazı markalar hakikaten işin hakkını veriyor.Bu her insanın hoşuna gider.Fakat bundan sonraki nedenler biraz ön yargı ve gösterişe kayıyor.Sırf birileri "bak şunun berettası var" desin diye tüfek alanlar var ve ya Şu da benelli kullanıyor bende alacağım diyip tüfek alanlar var.Benim fikrimce tüfek değil arkasında duran kişi önemlidir.Benim adı sanı bilinmeyen tüfeklerle muazzam avlar yapan büyüklerim var.Bence Öncelikle tüfek atıcıya uygun olmalı.Fişekte havaya ve silaha uygun olmalı.Deneme yanılmayla havaya göre güzel fişek seçtikten sonra geriye ava atış mesafenize göre namlu seçimi yapmak kalıyor.Bunlar tamamlandığı takdirde avdan keyif alınıyor.Bunlar benim düşüncelerim.Herkes aynı düşünecek diye bir şey yok.Hiç bir markayı da kötülemiyorum yanlış anlaşılmasın.Herkese rastgele ...
  • Armsan Phenoma Carbo 76 cm
  • Huğlu Koop. 103FE 71 cm
  • P. Beretta S56E 76cm

1997
Tekirdağ/Van

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN, Halit YILDIRIM, Hüseyin İŞCEN

Çevrimdışı Bilal AYDIN

• Müdavim Üyemiz
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Suat Hocam güzel bir konu olmuş elinize sağlık.Bence diğer avlar içinde geçerli olmak kaydı ile tabi domuz içinde kullanılan slug namluyu dışarda tutuyorum bir çember içinde değerlendirmek lazım şahsi fikrimdir.Ben şahsen stoeger m2000 kullanıcısıyım inanırmısınız bugüne kadar ben çalışmayacağım demedi ilk zamanlar dipçikle problem yaşadım ama çözülen şeyler.siz daha iyi bilirsiniz ben sizin çırağınız olamam ama baktığın yere atan tüfek bence en iyi ördek keklik ve diğer avların tüfeğidir tabi atıcı nereye attığını biliyorsa  :)Bek avını çok severim ha istememmi ördekte tahtalıda bir remington şöyle en oturaklısından isterim ama şartlar  :)kısaca kendi şahsi fikrimi özetlersem en iyi av yapabileceğim şokları düzgün olan uygun fişekle gösterdiği yeri vuran tüfek benim için en iyisidir sağlıcakla
1988-Denizli

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN

Çevrimdışı Alp BALABAN

• *
Avcının iyisi keklik avında, tüfeğin iyisi ördek avında belli olurmuş.

Güzel konu  ördek avcısı olarak yakından takip edeceğim.

Bana göre fişek tercihi önemli ama bazı tüfeklerde marka ayırmadan doğru gramda koyduğun her fişekte güzel sonuç alınıyor. Marka ve modeldeki tüfeğinde iyisine de denk gelmek önemli.

Bana göre ördek avı  tüfeği birazda ördek avının yapıldığı meraya göre seçilmeli. Ne kadar soğukta avlanıldığı suda mı karada mı avlanılıyor. Ağır gramda şaşırmamalı. Çamurda suda kirde düzgün çalışmalı.

Yerli veya yabancı tüfek kullanmak birazda bütçe ve zevkle alakalı yani kim istemez ki benelli beretta browning kullanmayı ama fiyatları çok fazla yani haddinden fazla yerli tüfekler 2 bin civarı yabancılar 8 arada 6 bin  var az paramı?
Ama aralarındaki kalite tartışılmaz.

Ben artık sırf ördek avı yapıyorum vede çok gidiyorum berettayla şov yapanda gördüm browning lede gördüm benelli ilede gördüm hepsi çatır çatır vuruyordu. Size uyumlu tüfeği, tüfeğe uyumlu fişeği bulmanız yeterli bence. Ama bana göre ördek avı tüfeği Maxus :) koy lambroyu yapıştır bidaha bidaha amerikayı keşfetme :)

Alp BALABAN
1984-Manisa

Çevrimdışı Rıza BOZOKLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Stoegeri sırf yakıcı-yıkıcılığından  dolayı alanlar, stoeger varken başka  tüfek almayanlar  bile  var.
Ama  yerli malı olduğu için stoeger  hakkında  "sol alt vuruyor"  şeklinde  şikayetler de var.
Hangi tüfeği alırsanız alın deneyerek almaya bakın.
Stoegerle  destekli olarak  50 metreye  atacağınız 1 tane  BP  kurşun tüfeğin  ne  olduğunu  size söyleyiverir.
Sonra  fabrikaya git gel  olayı  olmasın.
1974 İnebolu/KASTAMONU

Çevrimdışı Alp BALABAN

• *
Ben bir türlü  sevemedim stoegeri sebebi bir arkadaşım aldı 2.  fişek patlamıyordu fabrikaya gitti geldi gene patlamıyor kullanıcıdan dolayı dediler gittik browning aldık şimdi çatır çatır atıyor bu olaydan sonra ön yargı oluştu bende stoger e karşı.
Alp BALABAN
1984-Manisa

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
3 yıldır stoeger model 2000 kullanıyorum, ilk otomatiğim, ağır tüfeği sevmem ama yorumlarda  çok yakıcı dedikleri için aldım. İlk aldığımda tüfek sol üst vuruyordu,  namluyu değiştirdiler şu an saçma dağılımı güzel. Geçtiğimiz yaz döneminde 61 namluda aldım.Çoğunlukla tahtalı ve tavşan avı yapıyorum.Sonuç olarak memnunum
  • Stoeger 2000
1973
memleket fethiye-iş burdur

Çevrimdışı M.Ali AKDAĞCIK

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
 merhabalar arkadaşlar naçizane fikrimdir yazacaklarım,..

en önemlişi şuki;

oto, çifte s.poze farketmez sadece elindeki tüfeğin nereyi hangi fişekle hangi şokla hangi avı vurduğunu iyi bileceksin.

ben bu yaşıma geldim ve bunu öğrendim.

üklem coorafyası şartlarında normal avı yapılabilecek durumlar için,

çifsan neredeyse cesa veya diğer markalar gibi evladiyelik fiyatlar 500-1100 arası

huğlu ata torun sarsılmaz veya diğer markalar 600-1750 arası

yani 500-2000 tl arası tüfek av yapalıbilecek bir skala para olarak bu parametrede şahsen ben avrupa dediğimiz üst fiyatları zaten yok olan av için daha üst rakamlara şahsım adına karşıyım fişek bile fellik fellik aranır hale geldi bakın şimdiden, özkursan 33 gr. bior tapa 5 nodan ördektede tavşandada kekliktede memnunum ama yorumlara bakın özkursan yerlerde şikayetlerin bini bir para neye göre kime göre, iyi dolum 32-35 tl arası nette ama göndermiyorlar bayilerde özkursan satılmayınca yok 33 gr bior başarılı ama yok bu örnektir yaşanışlılığımdan ötürü tüfektede aynı  yerli firmam 1000 -25000 arası tüfek üretiyor binliralık tüfek av vurmuyormuki yirmibeşbinliralık örneğin huğlu slx k1 poze yıldızdanmı av vuruyor neden bukadar pahallı sonuçta fiasta dövme çekil gövde niçin buna ihtiyaç duydular  yaptılar içine meşe talaşımı koydular pırlanta tozumu tom havk füze sistemimi sonuçta nette okuyoruz tüfek fabrikaya gitti kasıyor sıkıştırıyor alt vurdu üst vurdu ya allahaşkına doğru bir adettir ikincilik olamaz neden öyleyse hep yanlışta ısrar ederiz koca fabrikalar neden bu kadar dikkatsiz soba borusumu bu ateşli silah bu allah muhafaza, ben buna karşıyım arz talep birazda bu iş.

hani derlerya kalite tesadüf değildir  ;)

ben 42 yaşındaki çifte robust 222 ile yerli jet 32 gr. 5 no fişeklede vurdum ördeği, tavşanı, kekliği,tahtalıyı hulu eagal poze ilede yerli turquaz otoylada, mühimmat aynı şoklar 1-2-3 mesafe ve şartlara göre adım attım.

umarım faydası olur suat hocam sakın yanlış anlaşılmaya ben kendi açımdan fiyat konusunda ketum sözler sarfettim başkasına sözüm yok olmazda saygısızlık olarak anlaşılmaya.

enderin sevgi saygı ve selamlarımla.

« Son Düzenleme: 30 Ocak 2018, 10:42:24 Gönderen: M.Ali AKDAĞCIK »
  • TURKUAZ HK 11, OTOMATİK, 4+1, 12 CAL. 65 CM.
  • LAZER TEK KIRMA, 36 CAL. 65 CM.
İnsanlara hoşgörülü tavrım , bildiklerimin yanılgılarıma yetmeyişindendir,..

Murat Ali Akdağcık
1970 MERSİN

The following users thanked this post: Alp BALABAN, Suat ÇALIŞKAN, Hüseyin İŞCEN

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Çok güzel bir konu olmuş Suat Bey.
Lakin konunun geleceği nokta yıllar itibari ile baktığımızda,
1-Ustalar yorumlarını yapacaklar
2-Her kullanıcı kendi tüfeğini tavsiye edecek.
3-Yıkma,yakma ve sarısu
4-Kuyu,taş ve kapanış
Hepimize kolay gelsin.
1978 Eğirdir-Isparta

Çevrimdışı Fehmi TAŞKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Tam da tüfek aradığım zamanda açılmış çok önemli bir konu  :D
Kim ne derse desin benim yenemediğim ön yargım, ördek tüfeğinin yarı otomatik ise kinetik olması gerektiği. Gazlı tüfeklerle de çok iyi avlar yapılıyor elbette ancak daha önce başıma geldiği için yine ördek yağarken saz kırıp harbi yapıp tüfek temizlemek zorunda kalmamak için kinetik diyorum. Ayrıca kinetik tüfeklerin penetrasyonunun gazlıya göre daha iyi olduğunu gösteren birçok video vs var. Öte yandan Tuncay Kahraman ın da belirttiği gibi pattern ve penetrasyon bireyseldir noktasından yola çıkarsak marka model farketmeksizin farklı sonuçlar elde etmemiz mümkün görünüyor. Şu an Özellikle ördek avı için 2 tüfeğim var ikisini de severek aldım. Ancak yaptığım testlerde örneğin Benelli supernova 71 namlu tüfeğim Franchi Affinity 71 namlu tüfeğimden 2.5 kat daha fazla saçmayı aynı hedefe sokabiliyor fakat ne gramaj ne hava durumu farketmeksizin affinity her koşulda çalışıyor. Yerlilerde o kadar kötü örnekler görüp bezdikten sonra Affinity alıp rahat ettim . Geçen hafta SBE2 almaya kalkıp son anda tüfekteki bir kusur yüzünden vazgeçtim. Yıllardır gönlümde yatan arslan Benellidir. Hatta super vinci de çok hoşuma giden farklı bir tüfek. Ancak insan ister istemez bu kadar parayı verdiğinde tutukluk yapmaması dışında bazı özellikler de istiyor. Zaten tutukluk yapmamak ile iyi tüfek olunmuyor tutukluk yapmamak aslında bir silahın standardı olmalı.  İyi denilecek bir yerlinin 2000 2500 olduğu yerde bir avcı yarı otomatik tüfeğe 10 15 bin tl vermeyi düşünüyorsa o tüfek her koşulda çalışan daha uzağa daha iyi grupmanla atan göze de hoş gelen bir tüfek olmalı diye düşünüyorum. Dolayısıyla marka model farketmeksizin denemeden alınmaması gerektiğini düşünüyorum.
NOT: Bu başlığın yakkını ,yıkkını , zehir saçanı eksik olmaz :D
Takipteyim
Rastgele
« Son Düzenleme: 30 Ocak 2018, 10:42:32 Gönderen: Fehmi TAŞKIN »
  • MAUSER M03 300 Win. Mag.
  • Beretta A400 Xtreme Plus 76
  • Akus Custom Deluxe 71-76
  • Glock 19 Gen 5
  • Sig Sauer P 229 ALSO 9mm
  • Smith Wesson 686 4'' 357 Mag.
1977-İZMİR

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Beraber av yaptığım bir abimde, Fabarm H4 var 68 namlu. Gümrükten kaçak giriyor, yakalanıyor ihale yoluyla av bayiine oradan da bu abim alıyor.. Türkiyede başka bir H4 varmı bilmiyorum ne gördüm ne duydum.
Adamın yaklaşık 15 senedir kullandığı bir tüfek.. Atmadığı fişek kalmadı kaç koli yaktığını o bile unutmuş.
Geçen akşam tüfeği söktü temizlerken ben de yanındaydım. Nazarım değmesin diye maşallah çektim. Ne mekanizmada, ne horozda ne iğnede bir aşınma yıpranma yamulma olsun ya, inanın göremedim.. Adamlar nasıl bir çelik kullanmışsa.. Ve, bizimkilerin daha bir kaç sene öncesi övünerek çıkardığı aktif valf gaz sistemini adamlar seneler önce yapmışlar :)
Fabarmların hepsi de böyle mi bilmiyorum ama bu tüfek gerçekten tüfek gibi tüfek olmuş...

Marka takıntısına girmeden, günümüz şartlarında bana göre, iyi tüfek = av yaptıran tüfektir..

Ben tüfekte 2 temel şeyi ararım..

1, dikme tıkanma yapmadan sorunsuz çalışsın
2, baktığın yeri vursun.. 
Bunların ikisi de malzeme ve işçilik kalitesiyle alakalı..

Avrupa veya yerli olmasından ziyade bence asıl mesele, iyi bir tüfeğe denk geldiğinde onun kıymetini ve huyunu suyunu bilmek..
Yukarıda anlattığım örnekte 10 larca müşteri çıkmasına rağmen bu abi o tüfeği satmıyor satmazda..
Gittiği yere kadar kullanır. Çünkü iyi denk gelmiş ve kıymetini biliyor..!

İyi tüfeğe denk gelmek de biraz şans işi. DENEMEDEN ALMAYIN diye boşuna demiyorlar :) Ama işin ironik kısmı, ilk başta denediğin tüfeğin, sezonda 150-200 atım sonrası olmadık sorunlar çıkartması.. İşte bu kötü bir sürpriz oluyor.
Ben ünlü yerli markalarımızda gördüm mesela 1500-2000 atımlarda kilit kıran iğne kıran tırnak kıran tüfekleri.. 2 bin atım yine iyi dayanmış :)
Bir de 15-20 yıldır neredeyse sıfır hata ile çalışan otomatiklerimiz de var. Ne olurdu şu 4140 çeliğin ayarını iyi tutturabilselerdi..

Firma ismi vermeye gerek yok siz de biliyorsunuz bugün 1700-1800 liraya satılan yerli x marka model tüfeğin fabrika çıkış maliyeti taş çatlasın 200 tl :)
Avrupa tüfek x marka 9 bin lira.. yarısı vergi yurt dışı fiyat 4 bin lira.. Onun da fabrika maliyeti çok çok 500-600 tl hadi abartayım bin tl olsun, olmaz ya hani olduğunu kabul edelim  ::)
Bu da biraz çelik farkı, işçilik farkı vs vs..
Yani ben şukadar para saydım böyle tüfek aldım diye kimse böbürlenmesin hiç gerek yok, ederleri ortada çünkü.
mesele iyisine denk gelmek..

Otomatik tüfeğin asla %100 sorunsuz çalışma garantisi yok.. Markası ne olursa olsun her an sürpriz yapmaya açıktır.
Poze çiftenin en azından teknik çalışma hata ihtimali çok daha düşük..
Otomatik hevesim geçsin, ilerde imkan dahilinde, farklı namlu özelliklerine sahip bir çifte bir de poze yaptırma hayalim var. Otomatikten hep vazgeçmeyi bile düşünüyorum.

Ördek avında elinde pahalı tüfek olsa hata yapsa saçını başını yolarsın.. Yerlisi için de aynı durum geçerli. En net pozisyonda çıt eder patlamaz veya dikme yapar kafayı yersin.
İyi tüfek denk gelsin de, yeterki tüfek sana uyumlu olsun fişek de tüfeğe uyumlu olsun gerisi hallediliyor zaten..

Aklıma gelenleri doğru düzgün toparlayamadan doğaçlama yazdım inşallah düzgün anlatabilmişimdir :D
Avcılık zevk işidir deyip paraya kıyan da var, zaten av yok kasmaya gerek de yok deyip eldekiyle yetinen de var..
Ne diyelim, Allah herkese gönlüne göre nasip etsin.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN, Osman KÜÇÜKMUMCULAR

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Çok güzel bir konu olmuş Suat Bey.
Lakin konunun geleceği nokta yıllar itibari ile baktığımızda,
1-Ustalar yorumlarını yapacaklar
2-Her kullanıcı kendi tüfeğini tavsiye edecek.
3-Yıkma,yakma ve sarısu
4-Kuyu,taş ve kapanış
Hepimize kolay gelsin.
Buna sesli güldüm :D
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Doğan İLGÜN

Çevrimdışı Mustafa ÇAY

• *
  • Avına Saygı Duymayan Avcı Olamaz
« Son Düzenleme: 30 Ocak 2018, 11:40:59 Gönderen: Mustafa ÇAY »
  • Stoeger M3000 Pregrine Max5
  • Huğlu 601 GB
  • Kral Superpoze
  • Hatsan Mod 135
Mustafa ÇAY
1980 İSTANBUL

Çevrimdışı Mustafa ÇAY

• *
Beraber av yaptığım bir abimde, Fabarm H4 var 68 namlu. Gümrükten kaçak giriyor, yakalanıyor ihale yoluyla av bayiine oradan da bu abim alıyor.. Türkiyede başka bir H4 varmı bilmiyorum ne gördüm ne duydum.
Adamın yaklaşık 15 senedir kullandığı bir tüfek.. Atmadığı fişek kalmadı kaç koli yaktığını o bile unutmuş.
Geçen akşam tüfeği söktü temizlerken ben de yanındaydım. Nazarım değmesin diye maşallah çektim. Ne mekanizmada, ne horozda ne iğnede bir aşınma yıpranma yamulma olsun ya, inanın göremedim.. Adamlar nasıl bir çelik kullanmışsa.. Ve, bizimkilerin daha bir kaç sene öncesi övünerek çıkardığı aktif valf gaz sistemini adamlar seneler önce yapmışlar :)
Fabarmların hepsi de böyle mi bilmiyorum ama bu tüfek gerçekten tüfek gibi tüfek olmuş...

Marka takıntısına girmeden, günümüz şartlarında bana göre, iyi tüfek = av yaptıran tüfektir..

Ben tüfekte 2 temel şeyi ararım..

1, dikme tıkanma yapmadan sorunsuz çalışsın
2, baktığın yeri vursun.. 
Bunların ikisi de malzeme ve işçilik kalitesiyle alakalı..

Avrupa veya yerli olmasından ziyade bence asıl mesele, iyi bir tüfeğe denk geldiğinde onun kıymetini ve huyunu suyunu bilmek..
Yukarıda anlattığım örnekte 10 larca müşteri çıkmasına rağmen bu abi o tüfeği satmıyor satmazda..
Gittiği yere kadar kullanır. Çünkü iyi denk gelmiş ve kıymetini biliyor..!

İyi tüfeğe denk gelmek de biraz şans işi. DENEMEDEN ALMAYIN diye boşuna demiyorlar :) Ama işin ironik kısmı, ilk başta denediğin tüfeğin, sezonda 150-200 atım sonrası olmadık sorunlar çıkartması.. İşte bu kötü bir sürpriz oluyor.
Ben ünlü yerli markalarımızda gördüm mesela 1500-2000 atımlarda kilit kıran iğne kıran tırnak kıran tüfekleri.. 2 bin atım yine iyi dayanmış :)
Bir de 15-20 yıldır neredeyse sıfır hata ile çalışan otomatiklerimiz de var. Ne olurdu şu 4140 çeliğin ayarını iyi tutturabilselerdi..

Firma ismi vermeye gerek yok siz de biliyorsunuz bugün 1700-1800 liraya satılan yerli x marka model tüfeğin fabrika çıkış maliyeti taş çatlasın 200 tl :)
Avrupa tüfek x marka 9 bin lira.. yarısı vergi yurt dışı fiyat 4 bin lira.. Onun da fabrika maliyeti çok çok 500-600 tl hadi abartayım bin tl olsun, olmaz ya hani olduğunu kabul edelim  ::)
Yani ben şukadar para saydım böyle tüfek aldım diye kimse böbürlenmesin hiç gerek yok, ederleri ortada çünkü.
mesele iyisine denk gelmek..

Otomatik tüfeğin asla %100 sorunsuz çalışma garantisi yok.. Markası ne olursa olsun her an sürpriz yapmaya açıktır.
Poze çiftenin en azından teknik çalışma hata ihtimali çok daha düşük..
Otomatik hevesim geçsin, ilerde imkan dahilinde, farklı namlu özelliklerine sahip bir çifte bir de poze yaptırma hayalim var. Otomatikten hep vazgeçmeyi bile düşünüyorum.

Ördek avında elinde pahalı tüfek olsa hata yapsa saçını başını yolarsın.. Yerlisi için de aynı durum geçerli. En net pozisyonda çıt eder patlamaz veya dikme yapar kafayı yersin.
İyi tüfek denk gelsin de, yeterki tüfek sana uyumlu olsun fişek de tüfeğe uyumlu olsun gerisi hallediliyor zaten..

Aklıma gelenleri doğru düzgün toparlayamadan doğaçlama yazdım inşallah düzgün anlatabilmişimdir :D
Avcılık zevk işidir deyip paraya kıyan da var, zaten av yok kasmaya gerek de yok deyip eldekiyle yetinen de var..
Ne diyelim, Allah herkese gönlüne göre nasip etsin.

Emrah bey yazınızı sıkılmadan okudum çünki gerçekten doğaçlama bir yazı olmuş, marka, model takıntısı olmadan geçmiş ve günümüze vurgu yaparak fiyat-performans denklemini tutturabilmenin çabası içinde olan yurdum avcısının anlayacağı türden bir yazı olmuş bu yüzden sizi tebrik ederim, bende sözü fazla uzatmadan nacizane görüşümü belirtmek isterim, malum av tüfeği demek sizinde yazınızın bir bölümünde belirttiğiniz kaliteli çelikten üretilirse kaliteli dandik çelikten veya alaşımdan üretilirse dandik sopalardır aslında yoksa uzay mekiği değil yani teknolojik olarak basit sistemlerdir olay mekanik olarak çeliğin güzel çalışacağı bir sistemi üretmektir.gerçi günümüzde uydurulmuş ( sertleştirilmiş alüminyumdan)  ! (ne haltsa) üretilmiş tüfekler var, yani olay çelik kalitesi ve metalurji ile alakalı aslında namlu, kasa ve mekanik çalışan her aksam (gerçekten kaliteli) çelikten ve gerçekten kaliteli olarak işlenirse o tüfek evladiyelik oluyor, tabii ki üretim kalitesi de çok önemli günde 100 tüfek üretmekle 1000 tüfek üretmek aynı şey değil fabrikasyon üretim kalitesini düşüren bir etkendir bence, nedense aynı şey her sektörde var ne olduysa bu çelik ve metal aksam kalitesi yıllara yaygın olarak bilinçli bir şekilde düşürülmüş o nedenle hala bazı araba markalarının 30-40 senelik arabaları yollarda sapasağlam giderken bir dünya para verip aldığımız yeni model araçlar 3-5 senede dökülüyor.yani neden bahsettiğiniz Fabarm tüfek hala cillop gibi çünki kaliteli çeliği kaliteli işçilikle mekanik açıdan sorunsuz çalışacak şekilde üretmeyi adamlar 15-20 sene önce başarmış binlerce değil onbinlerce fişek atabilecek şekilde imal edilmiş metal yorgunluğu olana kadar artık kaç senede olur bilmem çalışmaya devam edecektir.Bunu başaran imalatçı yerli veya yabancı farketmez oayı çözmüş demektir.Ben yerlide denk gelmedim nedense o da nedendir forumdaki silah imalatçısı arkadaşlar cevap verebilir belki, herkese rastgelsin
  • Huğlu 601 GB
  • Kral Superpoze
  • Hatsan Mod 135
Mustafa ÇAY
1980 İSTANBUL

Çevrimdışı M.Ali AKDAĞCIK

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI

işte benim kıl olduğum detay bu, fişektede aynı konu var 40-100 tl fişeğe para vermem arkadaş. :)

diline sağlık emrah bey kardeşim.

saygılarımla.
  • TURKUAZ HK 11, OTOMATİK, 4+1, 12 CAL. 65 CM.
  • LAZER TEK KIRMA, 36 CAL. 65 CM.
İnsanlara hoşgörülü tavrım , bildiklerimin yanılgılarıma yetmeyişindendir,..

Murat Ali Akdağcık
1970 MERSİN

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
1-Penetrasyonu sisteme entegre edenler Dayak yerler, bazıları için zevkli olabilir 15 yıl +1 ben de yedim :)
2-Standart kurşun materyal ile 40 metrenin üzeri, hevi shot türden materyal ile 50 metrenin üzeri Şinanay da yavrum şina şina nay :)
3-Şoklara yatırım yapabilen babayiğitler (Bir şok 300-500 lira olunca maalesef)  daha fazla vurabilirler,saygımız sonsuz efendim..
4-POI,POI,POI dedik demekten dilimiz Amazona döndü, pekçok iyi marka ve model attığınız yeri vuramıyoooo!!!
5-Tüfek,şok ve fişek avda denenmez,VEBAL be kardeşim...Ya da ETİK değil..
6-İyi gözlem,iyi kamuflaj,iyi mühre kullanımı,iyi düdük kullanımı ve yakın atış av budur, niye hep uzaktan vurmayı konuşuyoruz.Danimarka'da 30 m nin üzerine tüfek atmak yasakmış avlanan bir arkadaş söyledi!
« Son Düzenleme: 30 Ocak 2018, 12:35:03 Gönderen: Tuncay KAHRAMAN »
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: Özgür UYAR, Suat ÇALIŞKAN, İlhan GÜNEN, Fehmi TAŞKIN, Bilal AYDIN

Çevrimdışı Mustafa ÇAY

• *
1-Penetrasyonu sisteme entegre edenler Dayak yerler, bazıları için zevkli olabilir 15 yıl +1 ben de yedim :)
2-Standart kurşun materyal ile 40 metrenin üzeri, hevi shot türden materyal ile 50 metrenin üzeri Şinanay da yavrum şina şina nay :)
3-Şoklara yatırım yapabilen babayiğitler (Bir şok 300-500 lira olunca maalesef)  daha fazla vurabilirler,saygımız sonsuz efendim..
4-POI,POI,POI dedik demekten dilimiz Amazona döndü, pekçok iyi marka ve model attığınız yeri vuramıyoooo!!!
5-Tüfek,şok ve fişek avda denenmez,VEBAL be kardeşim...Ya da ETİK değil..
6-İyi gözlem,iyi kamuflaj,iyi mühre kullanımı,iyi düdük kullanımı ve yakın atış av budur, niye hep uzaktan vurmayı konuşuyoruz.Danimarka'da 30 m nin üzerine tüfek atmak yasakmış avlanan bir arkadaş söyledi!

Tuncay bey 6- maddeye cevabım şudur, yurdum avcısı uzak atış yapıyor çünkü heyecanlanıyor :) Türkiyede ördek kaz iyice azaldı, aksine avcı da çoğaldı adam merada ördeği havada görünce sanki eve giderken cumhuriyet altını bulmuş gibi seviniyor ne yapsın :) bence bütün nedeni budur, bu av popülasyonu böyle azalış eğilimi ile devam ederse 10-15 seneye ördeği kazı anca resimlerde göreceğiz
  • Huğlu 601 GB
  • Kral Superpoze
  • Hatsan Mod 135
Mustafa ÇAY
1980 İSTANBUL

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN, Zeki YILDIRIM

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
Sn.Çay,
Hep ciddi, hep ciddi nereye kadar dedim böyle yazdım..:)
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN, Fehmi TAŞKIN

Çevrimdışı Doğan ATEŞ

• *
Çok güzel bir konu seçmişsiniz Suat Bey,
Tüm ustaların yazılarını teknik bir makale okur gibi okuyorum paylaştığınız bilgiler için kendi adıma tüm ustalarıma çok teşekkür ederim.Foruma dahil olduğumdan bu yana sadece 1 sene geçti ama edindiğim bilgiler çok fazla.İyi ki bu forum var iyi ki sizler varsınız .. sahada gereksiz maceralara atılmıyoruz.

Teşekkürler
Saygılarımla
  • Beretta 686 Silver Pigeon 1
  • Beratta A400 Lite Sentetik
  • İmpala Plus 66
1977 İzmir

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN, Fehmi TAŞKIN

Çevrimdışı Doğan ATEŞ

• *
Selamlar Fehmi Bey,
SBE IÌ deki problem tek bir tüfeğe mi aittir yoksa genelleme yapılacak şekilde bir kusurmu
Tam da tüfek aradığım zamanda açılmış çok önemli bir konu  :D
Kim ne derse desin benim yenemediğim ön yargım, ördek tüfeğinin yarı otomatik ise kinetik olması gerektiği. Gazlı tüfeklerle de çok iyi avlar yapılıyor elbette ancak daha önce başıma geldiği için yine ördek yağarken saz kırıp harbi yapıp tüfek temizlemek zorunda kalmamak için kinetik diyorum. Ayrıca kinetik tüfeklerin penetrasyonunun gazlıya göre daha iyi olduğunu gösteren birçok video vs var. Öte yandan Tuncay Kahraman ın da belirttiği gibi pattern ve penetrasyon bireyseldir noktasından yola çıkarsak marka model farketmeksizin farklı sonuçlar elde etmemiz mümkün görünüyor. Şu an Özellikle ördek avı için 2 tüfeğim var ikisini de severek aldım. Ancak yaptığım testlerde örneğin Benelli supernova 71 namlu tüfeğim Franchi Affinity 71 namlu tüfeğimden 2.5 kat daha fazla saçmayı aynı hedefe sokabiliyor fakat ne gramaj ne hava durumu farketmeksizin affinity her koşulda çalışıyor. Yerlilerde o kadar kötü örnekler görüp bezdikten sonra Affinity alıp rahat ettim . Geçen hafta SBE2 almaya kalkıp son anda tüfekteki bir kusur yüzünden vazgeçtim. Yıllardır gönlümde yatan arslan Benellidir. Hatta super vinci de çok hoşuma giden farklı bir tüfek. Ancak insan ister istemez bu kadar parayı verdiğinde tutukluk yapmaması dışında bazı özellikler de istiyor. Zaten tutukluk yapmamak ile iyi tüfek olunmuyor tutukluk yapmamak aslında bir silahın standardı olmalı.  İyi denilecek bir yerlinin 2000 2500 olduğu yerde bir avcı yarı otomatik tüfeğe 10 15 bin tl vermeyi düşünüyorsa o tüfek her koşulda çalışan daha uzağa daha iyi grupmanla atan göze de hoş gelen bir tüfek olmalı diye düşünüyorum. Dolayısıyla marka model farketmeksizin denemeden alınmaması gerektiğini düşünüyorum.
NOT: Bu başlığın yakkını ,yıkkını , zehir saçanı eksik olmaz :D
Takipteyim
Rastgele
buldunuz ??

Saygılarımla
  • İmpala Plus 66
1977 İzmir

The following users thanked this post: Fehmi TAŞKIN

Çevrimdışı Fehmi TAŞKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Selamlar Fehmi Bey,
SBE IÌ deki problem tek bir tüfeğe mi aittir yoksa genelleme yapılacak şekilde bir kusurmu buldunuz ??

Saygılarımla

Umarım tek bir tüfeğe aittir. Başka SBE 2 leri o şekilde incelemediğim için bir yorum yapamam. Ancak Hem yurt içi hem de yurtdışında Bazı Benellilerin aşırı üst atması veya atış noktasının dışında vuruşlar şeklinde şikayetler var. En güzeli Tuncay Kahraman ın da dediği gibi deneyerek almak. Ben de şu sıralar Super Vinci veya SBE 2 peşinde olduğum için kafama yatan ve deneyebileceğim Sıfır veya 2. el tüfek arıyorum. İnsan almayı düşündüğü tüfeğe tabiki daha detaylı bakıyor. Hayırlısı bakalım avsızlıktan tüfeğe fişeğe sardık iyice :D
  • MAUSER M03 300 Win. Mag.
  • Beretta A400 Xtreme Plus 76
  • Akus Custom Deluxe 71-76
  • Glock 19 Gen 5
  • Sig Sauer P 229 ALSO 9mm
  • Smith Wesson 686 4'' 357 Mag.
1977-İZMİR

The following users thanked this post: Doğan ATEŞ

Çevrimdışı Alp BALABAN

• *
Ben ördek avı tüfeği denince neden en uzağa süren tüfek hemen akla geliyor onu anlamıyorum. Uzağa ateş etmek tüfek fişek avcı kombinasyonuyla alakalı sadece tüfekle alakalı değil belki birazda şans öldürücü noktaya gelmesi saçmanın gibi. Ama uzağa ateş etmek hem etik değil hemde belli bir süreden sonra tepki çeker çevre avcıları tarafından da.Bence ayrı bir başlık altında tartışılmalı.
Bana göre ördek avı tüfeği nasıl olmalı  yazdım ama daha derli toplu tekrar yazayım düşüncelerimi.
-Özellikle suyun üzerinde botta yapılıyorsa avcılık  camuflaj olması önemli tüfeğin. Yeri geliyor suyla temas edebiliyor tüfek, yağmur yağıyor vs vs Sentetik tüfeklerde bile pas sorunu oluyor ama camuflajlarda öyle bir sorun yok.
-Ördek avcısı genelde çamurda avlanır çamurdan pislikten çabuk etkilenmemesi gerekir.
-Ağrı gramlarda sizi zorlamaması lazım bunun için ağırlık olarak 3.100 ün altında olmaması gerektiğini düşünüyorum darbe emici bir sistemde varsa dipçikte artısı olur.
-Bence ördek avı tüfeğinin ayarının avda kullandığınız montunuza göre yapılması gerek bek avı olduğundan kalın giyiniyoruz maske takıyoruz.
-Sisteminin biraz hızlı çalışması gerektiğini düşünüyorum.
-Namlusunun uzağa sürmeyle alakalı değilde nişan almakla alakalı olarak 71 ve üzeri olması gerektiğini düşünüyorum (swing)
-Bana göre poze ve cifteler e göre otamatik tüfekleri tekrar doldurup ateş etmek daha hızlı ve 3. fişek gerçektende gerekiyor o yüzden otomatik olması gerektiğini düşünüyorum.
-Ördek avcısının yanında birçok gram fişek olması gerektiğine inanıyorum bazen oluyor gerçektende fişekler kesmiyor gram düşürmek veya artırmak gerekiyor. Eğer yoksa fişeğiniz bu sefer tüfeğe kabahat bulursunuz.
-Kinetik sistem tüfek olmasının tek sıkıntısı bazı markalarda benelli click dedeğimiz problemin görülmesi.Bazen can sıkıcı olabiliyor.
*Bazen avda eğer yakınınızda  avcı yoksa ördek üstünüze doğru yüksekten geldiğinde kamuflajınızda iyi ise düdükle ördeği üstünüzde döndürüp yaklaştırabilirisiniz. Bana göre uzağa tüfek atmaktan daha zevkli ve heyacanlıdır. Hemde ustalığınız belli olsun. Bana uzak atıp vuranı değilde etrafında döndürüp vuranı met etsinler. Benim görüşüm bu. Ben ilk yorumumda Maxus ördek tüfeği  dedim ama maxusta kullanmıyorum a400 kullanıyorum. Maxus u olanları yandan çok izledim ve fikrimi ona göre söyledim.

Alp BALABAN
1984-Manisa

The following users thanked this post: Yakup GÖKDEMİR, Doğan ATEŞ

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
Aslında marka ve model olarak denediğim tüfekleri buraya yazmak isterim ama doğruyu söylemenin de bazen sizi kötü olarak gösterebileceğini düşünerek çekiniyorum.
Bu yüzden uzun olabilecek bir yazıyı yazmakla yazmamak arasında kararsızım açıkçası.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Akif ARSLAN

• *
Bu konu nasıl namlu boyuna şoka yıkkınlığa yakkınlığa bağlanmadı şaşırdım bununla birlikte ustaların kaliteli yorumlarına bayıldım. Yaklaşık 20 yıldır 55 namlu tüfeğimi 4 şok ile ördek avında zevk-ül sefa ile kullandım. İster inanın ister inanmayın ne avrupa tüfek ne daha uzun namlu veya yüksek gramaj aramadım. Olaylar tamamen siz değerli ustaların bahsettiği durumlarla alakalı konular. Bilinçli avcıların yazıları her zaman keyif veriyor. Yeni avcılara kulaktan dolma değil tecrübeye dayalı doğru rehberlik yapılması açısından önemli ve değerli buluyorum yazılarınızı. Teşekkür ederim.
Akif ARSLAN
1980 KARAMAN

The following users thanked this post: İbrahim YÜZBAŞIOĞLU

Çevrimdışı Doğan ATEŞ

• *
Bence yazın Suat Bey fikirleri paylaşıp değerlendirme yapıldığında kaybeden kimse olmaz
Saygılarımla
  • İmpala Plus 66
1977 İzmir

The following users thanked this post: İbrahim YÜZBAŞIOĞLU