Gökhan Kardeşim Merhaba
Ferma eğitimi aksatılamaz, boş geçilemez. Avda öğnenir derseniz. Yanılırsınız.
Fakat fermadan önce silah sesi eğitimi vermelisiniz. Burada fazla anlatamayacağım ama bu konuyu üşenmeden biraz araştırın derim. Çünkü sesten ürken hayvan ile fermalı av yapamazsınız.
Silah sesinden sonra ferma eğitimi başlamalı. Bu arada silah sesi eğitimine de devam edilmeli. Zaman zaman fırsat buldukça su eğitimine başlanmalı.
Ferma eğitimini köpeğiniz aç iken onu yorana kadar devam etmelisiniz. Yorulmaya başlayınca yavaş yavaş fermaya gelmeye başlayacaktır.
Ferma ipi görülmeyecek şekilde olta misinasından (mümkünse fluoracarbon) seçmelisiniz. Ferma sopası (ben kısa olta kamışı kullanıyorum) kol vücut ölçünüze göre 1-2,5 metre olabilir.
Ferma materyali, köpeği hangi avda kullanacaksanız o hayvanın tüyleri, kanatları, ayakları gibi o av hayvanına özgü kokuları içeren kendi yaptığınız bir materyal olmalı. Ferma çalışmasında köpeğin ağızlaması pek istenmese de az da olsa köpeği hırslandırmak için zaman zaman tutmasına izin vermelisiniz. (bir çalışma setinde 1-2 kez)
Vaktiniz varsa sabah ve akşam 2 kez, yok ise günde bir defa maksimimum 20 dakika çalıştırın. Köpeğiniz aktif ve kolay yorulmayan bir yavru ise yorulana kadar devam edin.
bu eğitimleri her gün yaparak yumuşak bir şekilde aport eğitimine yavaş yavaş geçiş yapmanız gerekiyor.
Köpeğinizle ne kadar ilgilenebilirseniz o da o kadar size yardımcı olacaktır. Ama eğitimde en önemli yaklaşım (bence) köpeğinizin psikolojisini iyi anlamak. Her insan gibi her köpeğinde farklı bir davranışsal yapısı vardır. Örneğin dişi pointer yavsununa daha yumuşak yaklaşarak daha iyi sonuç almak mümkün iken erkek kurzhaar a daha baskıcı, zaman zaman eğitim tasması kullanarak eğitim vermek faydalı oluyor.
Mesela bendeki pointer ne kadar yumuşak itaat ferma aport eğitimi verirsem o kadar iyi sonuç aldığımı gördüm. Ancak dişi kurzhaar yavrumda eğitim tasması ile komutları daha iyi kabul ettirebildim.
Ancak köpek eğitimi minimum 2 yıl süren zorlu bir süreç. Avcı eğer bu sürede sıkılmaz ve eğitimin hakkını verebilirse köpeğimiz de aynı ölçüde karşılık verecektir.
Saygılar/Sevgiler