Farklı tüfeklerde kıyaslama yapınca, her namlu şahsına münhasır olduğu için, şartlar nekadar eşitlenmeye çalışılsa da birebir sağlıklı kıyas olmuyor.
Bu konuda, benim elimdeki örneklerden belki en net sonuç veren, yeğenimin nitro modeliydi.
Namluya iki adet gaz tahliyesi açılıp tüfek gazlı sisteme çevirildi. Hal böyle olunca öncesi ve sonrasını birebir kıyaslama şansım oldu.
Aynı şartlarda tenekeye arka taraftan 12 delik açan tüfek, gazlı olunca 2 delik açtı. Ön yüzeydeki isabet sayıları ve delme gücünde değişiklik yok.
Fakat arkadan çift taraflı delip geçen saçma sayısı 10 tane eksilmiş..
Burda paylaşmıştım, sonrasında farklı testler de yaptım sonuç hep aynı doğrultuda oldu..
Yüzdelik olarak gaz kaybı tam olarak nekadardır bilmiyorum ama sonuçta az da olsa belli bir güç kaybı varmı ? Evet var.
Ama bu, avda hiç farketmiyor.. Namlu, iki gaz deliğiyle yine güzel avlara ve uzak mesafeli harika atışlara imza atıyor.
Ben şahsen kinetik sistemden memnunum. Evet belki gazlı sistem dünyaca kabul edilen ve güven veren bir seçenek ama tüfeğin iyisi denk gelirse sistemin bence pek önemi yok.
Pompalı ile birkaç kez denedim av yapamadım. Keyif alarak av yapan arkadaşlarım var.
Diğer taraftan, gazlıdan başka tüfek almam diyen de var, döner başlık candır gerisi hikaye diyen de..
Velhasıl, gönül kimi severse güzel O'dur demişler
Oyüzden, çalışma sistemini kişisel tercih olarak görmek lazım..
Tesir menzil çok da kafaya takmaya gerek yok bence..