Gönderen Konu: Gazlı mı kinetik mi...  (Okunma sayısı 5473 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

• Müdavim Üyemiz
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
Gazlı mı kinetik mi...
« : 18 Aralık 2017, 21:25:36 »
Arkadaşlar uğraşmış emek vermiş..
Ölçersen değerlendirir ve sınıflandırılmasını
 yapar kıyaslarsın... O0 O0

Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Ynt: Gazlı mı kinetik mi...
« Yanıtla #1 : 19 Aralık 2017, 00:36:03 »
Farklı tüfeklerde kıyaslama yapınca, her namlu şahsına münhasır olduğu için, şartlar nekadar eşitlenmeye çalışılsa da birebir sağlıklı kıyas olmuyor.
Bu konuda, benim elimdeki örneklerden belki en net sonuç veren, yeğenimin nitro modeliydi.
Namluya iki adet gaz tahliyesi açılıp tüfek gazlı sisteme çevirildi. Hal böyle olunca öncesi ve sonrasını birebir kıyaslama şansım oldu.
Aynı şartlarda tenekeye arka taraftan 12 delik açan tüfek, gazlı olunca 2 delik açtı. Ön yüzeydeki isabet sayıları ve delme gücünde değişiklik yok.
Fakat arkadan çift taraflı delip geçen saçma sayısı 10 tane eksilmiş..
Burda paylaşmıştım, sonrasında farklı testler de yaptım sonuç hep aynı doğrultuda oldu..
Yüzdelik olarak gaz kaybı tam olarak nekadardır bilmiyorum ama sonuçta az da olsa belli bir güç kaybı varmı ? Evet var.
Ama bu, avda hiç farketmiyor.. Namlu, iki gaz deliğiyle yine güzel avlara ve uzak mesafeli harika atışlara imza atıyor.

Ben şahsen kinetik sistemden memnunum. Evet belki gazlı sistem dünyaca kabul edilen ve güven veren bir seçenek ama tüfeğin iyisi denk gelirse sistemin bence pek önemi yok.
Pompalı ile birkaç kez denedim av yapamadım. Keyif alarak av yapan arkadaşlarım var.
Diğer taraftan, gazlıdan başka tüfek almam diyen de var, döner başlık candır gerisi hikaye diyen de..

Velhasıl, gönül kimi severse güzel O'dur demişler :) Oyüzden, çalışma sistemini kişisel tercih olarak görmek lazım..
Tesir menzil çok da kafaya takmaya gerek yok bence..
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Özgür UYAR

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 19 Aralık 2017, 03:24:54 »
Güzel çalışma kabaca bilgi edinme ve merak giderme amaçlı kullanılabilir.
Kendi çalışmalarımdada gördümki namlu ağzı daraldıkça basınç artıyor lakinbuna karşılık  hız düşüyor basıncın artması normalde hızın düşmesi normalmi acaba? İnternetteki bir kaç paylaşımdada gördüm aynı durumu sanırım tapa dar namlu ağzından çıkarken zorlanıyor ve buda hızın düşmesine sebep oluyor.
1978 Eğirdir-Isparta

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #3 : 19 Aralık 2017, 10:50:07 »
Güzel çalışma kabaca bilgi edinme ve merak giderme amaçlı kullanılabilir.
Kendi çalışmalarımdada gördümki namlu ağzı daraldıkça basınç artıyor lakinbuna karşılık  hız düşüyor basıncın artması normalde hızın düşmesi normalmi acaba? İnternetteki bir kaç paylaşımdada gördüm aynı durumu sanırım tapa dar namlu ağzından çıkarken zorlanıyor ve buda hızın düşmesine sebep oluyor.
Bu olay benim de dikkatimi çekti. Birkaç örnek izledim bununla ilgili. Tuncay hocam şok daraldıkça hız ve basınç artar onların kronografı tutarsız demişti. Aslında su borusu gibi düşünsek borunun azğı daraldıkça suyun çıkış hızı da şiddeti de artıyor. Düz mantık  ::)
Browning backbore namluyu pazarlarken saçmanın daha hızlı çıkış yaptığını iddia etmişti. Acaba onlar da hız ölçümlerinde böyle bir sonuçla mı karşılaştılar  ???

Bazen dikkat etmişimdir teneke atışlarımda, geniş şokla atış yaparken saçmanın hedefe vuruşunu duymuyorum. Tetik kesmemle hedef nesnenin devrilmesi aynı anda oluyor. Full şokla atış yapınca da sanki arada yarım saniye fark oluyor gibi. Tetik kesiyorum patlama sesinden sonra saçmanın hedefe vuruşu "şıkırt" diye bir ses ve teneke devriliyor.
Yani bu ölçü değil tabi ama kendimce basit bir gözlem..
Elimde kronograf olsaydı denemesini yapardım..
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2017, 10:52:18 Gönderen: Emrah AKDENİZ »
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Kamil SELCİK

Çevrimdışı Kamil SELCİK

• *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
« Yanıtla #4 : 19 Aralık 2017, 11:47:45 »
Emrah bey aynen dediğiniz gibi şok daraldıkça saçma sesini hedefte bende duyuyorum kendi kendime dedim ki acaba saçmanın hızımı düşüyor  diye sanırım  saçmalar yoğun olarak gittiğinden birbirine çarptığı düşünüyorum naçizane düşüncem .
  • Stoeger md2000
  • Akdaş AH212 hybrit
1982-Konya

Çevrimdışı Gökay KARADUMAN

• *
« Yanıtla #5 : 19 Aralık 2017, 12:24:31 »
Her iki sistemi de kullanmış biri olarak arasında ava etki edecek fark olduğunu düşünmüyorum.Birinin diğerine avantajı olsaydı üretim sadece birine yoğunlaşırdı.
  • Akdaş 312 SE
  • Benelli Premium Plus
  • Ata Neo
  • Fabarm XLR 5
  • Beretta A400 Xplor Unico
  • Akdaş AK-212
1987
SAKARYA

The following users thanked this post: Naim ZENGİN

Çevrimdışı Hakan ÖZDEN

• *
« Yanıtla #6 : 19 Aralık 2017, 13:01:13 »
Bu konu zamanında benim de ilgimi çok çekmişti. Beretta gazlı otomatiklerde gaz kaybı konusunun saçma hızı üzerine anlamlı bir etkisi var mı onu ölçmüşler . Deney materyeli her iki durum, her faktör için standart , otomatiklerin gaz delikleri açık ve tıkanmış olarak atış yapılıyor, saçma hızlarında anlamlı bir fark bulunmamış. Zaten bu bir sorun ise saçmayı bir no büyüterek farkı kapatabilirsiniz. Farklı sistemlerdeki seçim konusu bence vuruş güçleri ile ilgili değil , ölçülebilir böyle bir fark yok da zaten. Ne zaman hangisi tercih edilir başka bir tartışma konusu ama her zaman attığın tek kurşunu ilk kez benelli ile attığınızda, kendi yumruğunuzu suratınıza yediğinizde farkı anlıyorsunuz :)
  • Epagneul Breton
Be cool, stay cool, then shot.
Hakan Özden 1964 ANKARA

Çevrimdışı Hakan HAS

• *
« Yanıtla #7 : 23 Aralık 2017, 21:18:10 »
?
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2017, 21:54:15 Gönderen: Hakan HAS »
  • Sarsılmaz sax-700
1988-Osmaniye

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #9 : 24 Aralık 2017, 01:49:34 »
Kötü kronograf, tutarsız fişek kombinasyonları kötü sonuçlar verir.
Benelli yıllardır masallarına devam ediyor. Powerbore bu masalın en janjanlısı.
Her test edilen tüfeğin sonuçları sadece o tüfek tekilini bağlar, genelleme yapılamaz.
Tüfeğin kırma, pompalı, gaz yada kinetik operasyonlu yarıotomatik olmasının Penetrasyonuna,Öldürme gücüne,Kinetik Enerjisine etkisi "SIFIRDIR".
Şok daraldıkça namlu çıkış hızı artar , aynı oranda Saçma hüzmesinin boyu da (Shot string) artar.

Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: Özgür UYAR

• Expert Üye
« Yanıtla #10 : 24 Aralık 2017, 01:58:42 »
Bunu derken İyi ve Doğru yapılmış örnekleri kastediyorum, zaten farklı olan iki tüfeğin kıyaslanması yapılarak elde edilen sonuçların değerlendirilmesi sistem üzerinden olamaz.
Burada tek bilimsel örnek Sn.Aysu ' nun uyguladığı gaz operasyonlu tüfeğin gaz deliklerinin tıkanması örneğidir ki onunda sonucu bellidir.
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

• Expert Üye
« Yanıtla #11 : 24 Aralık 2017, 02:10:58 »
İlk söyleyeceğim şeyi unutmuşum kronografların pekçoğu dar şok kullanılan ölçümleri doğru ölçemez bu yüzden açık şok kullanımı önerilir.
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı Mehmet ALTINDAL

• *
« Yanıtla #12 : 24 Aralık 2017, 11:14:58 »
Slm çift sistemi de unutmayalım.
  • Vursan92-A.
1979 - Almanya 68-Aksaray

• Expert Üye
« Yanıtla #13 : 24 Aralık 2017, 17:52:42 »
Farketmez Sn.Altındal.Hibrit sistem içinde aynı kurallar geçerli.
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı Mehmet ALTINDAL

• *
« Yanıtla #14 : 25 Aralık 2017, 09:34:12 »
Teşekkürler Tuncay Bey
  • Vursan92-A.
1979 - Almanya 68-Aksaray

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

• Müdavim Üyemiz
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
« Yanıtla #15 : 30 Aralık 2017, 11:41:57 »
Kulaktan dolma bilgi ve iki tane yabancı forum okuyup bilgili olduğunu düşünüp burda çok bilmişlik ile ukalalık arasında gidip gelmektense alınır bir tane hız ölçer gerken testler yapılır öyle değil böyle olur denir.  Adamlar çalışmış ölçülmüş
nihayetinde ellerinde bir veri var ölçülen bir değer ve mukayese var hazımsızlığa gerek yok bence tebrik etmek yeterli olurdu.
Dip not aynı hız ölçer ile ben 12.7 Browning m2 ve 338 lapua mühimmat kullanan baya tüfeğin hızını ölçtüm gayette başarılı ölçüm veriyor..  Derseniz ki saçma yı doğru ölçmez yaklaşık değer verir eyvalh.. Ama Usta adam atıp tutmaz doğrusu neyse yapar ortaya koyar budur der..
Saygılar...
« Son Düzenleme: 30 Aralık 2017, 11:43:02 Gönderen: Serkan ÇİMEN »
Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır

• Expert Üye
« Yanıtla #16 : 30 Aralık 2017, 12:28:13 »
Serkan bey,
Çok daha iyi bir kronografla, hız tutarlılığı çok daha iyi bir fişekle, üstelik aynı namlu iç çapı,aynı birleştirme konisi ve aynı şok ile yani aynı sabitelerle İbrahim Aysu hocam bu testi zaten yapmıştı, insanların önyargılarını yıkmak deveye hendek atmaktan daha zordur maalesef...Verdiğim linkte 3 profesyonel kronograf kullanılmış doğrulamak için..
Bir de İbrahim Hocam daha iyisini açıklayacaktır,ama 10 adet ten az yapılan atış sonuçları ortalaması alınmaz ise yine de yanlış ölçümler çıkmakta.
Kastettiğiniz şahıs bensem hiç USTA'lık gibi bir iddiam yok ama İç çap,birleştirme konisi uzunluğu ve bunlara göre şok daralması ölçülmemiş farklı farklı silahların karşılaştırıldığı üstelik fişek tutarlılıklarının sabitlenmeyip 10 ar adet atışın yapılmadığı  bir teste ''BİLİMSEL DEĞİL '' deme hakkım var..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: Bahri TUĞRULTEKİN, Hüseyin ÜNLÜ

Çevrimdışı Özgür UYAR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #17 : 30 Aralık 2017, 13:02:36 »
Farklı tüfeklerde kıyaslama yapınca, her namlu şahsına münhasır olduğu için, şartlar nekadar eşitlenmeye çalışılsa da birebir sağlıklı kıyas olmuyor.

. NOKTA .
Özgür UYAR
1984-Çanakkale/Ezine
Del Zagnis Setter (NEO)

Çevrimdışı Özgür UYAR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #18 : 30 Aralık 2017, 13:07:14 »
Kulaktan dolma bilgi ve iki tane yabancı forum okuyup bilgili olduğunu düşünüp burda çok bilmişlik ile ukalalık arasında gidip gelmektense alınır bir tane hız ölçer gerken testler yapılır öyle değil böyle olur denir.

Abi öyle olmaz böyle olur denildi zaten :)

http://avlakforum.com/frm/index.php?topic=181519.msg1293354#msg1293354

Hatta bu yaptığınız açıklama kibarca verilen ve iyi kaynaklardan alınıp verilen bir cevaba fazla kaba olmuş yakışmadı bence kusura bakmayın.
« Son Düzenleme: 30 Aralık 2017, 13:10:49 Gönderen: Özgür UYAR »
Özgür UYAR
1984-Çanakkale/Ezine
Del Zagnis Setter (NEO)

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #19 : 30 Aralık 2017, 13:14:02 »
Kulaktan dolma bilgi ve iki tane yabancı forum okuyup bilgili olduğunu düşünüp burda çok bilmişlik ile ukalalık arasında gidip gelmektense alınır bir tane hız ölçer gerken testler yapılır öyle değil böyle olur denir.  Adamlar çalışmış ölçülmüş
nihayetinde ellerinde bir veri var ölçülen bir değer ve mukayese var hazımsızlığa gerek yok bence tebrik etmek yeterli olurdu.
Dip not aynı hız ölçer ile ben 12.7 Browning m2 ve 338 lapua mühimmat kullanan baya tüfeğin hızını ölçtüm gayette başarılı ölçüm veriyor..  Derseniz ki saçma yı doğru ölçmez yaklaşık değer verir eyvalh.. Ama Usta adam atıp tutmaz doğrusu neyse yapar ortaya koyar budur der..
Saygılar...
Yukarıdaki  yazılanları tekrar okudum.Acaba Serkan bey neden bu kadar tepki verdi  diye ?
Her bilimsel testin geçerlilik kuralları ,kabul görmüş  belirli başlı kriterleri vardır.
 Ve bu kurallar uygulanmadan  bir yada iki denemeyle  fikir yürütmek pek doğru olmaz.
Yukarıdaki video da arkadaşlar ellerinden geldiği kadar imkanlar dahilinde bir test yapmışlar.
Amatörcede olsa teşekkür ediyoruz kendilerine.Zaman ayırmışlar ,emek sarfetmişler.
Buraya kadar her şey normal.
Ancak Serkan bey in tutumu ve mesajı rahatsız edici.Burası bir forum sitesi tartışmalar ,iddialar,beyanatlar elbette olacaktır.
Karşılıklı sevgi, saygı kuralları içerisinde.
Karşımızda itham ettiğimiz yada zan altında bıraktığımız kişilerin kimler olduğunu bilmeden yorum yapmak bence objektif değil.

Bu yüzden hitaplarımıza  dikkat etmemiz  gerekir.
Belkide o zan altında bıraktığınız kişi haftanın 3 av günü faal olarak avlanan,kullanmadığı tüfek neredeyse kalmamış,iyi derece yabancı dili olan  ve bir kaç tane sizin ölçüm yaptığınız cihazlardan parçalamış birisi de olabilir.
O yüzden  hitaplarımızda biraz daha saygı ve sevgi kurallarını gözetmemiz  gerekir.
Bu ve buna benzer ölçümler ve testlerde sitemizde mevcut.
En yetkili kişi tarafından ve profesyonel cihazlarla yapılmış testler mevcuttur.
Sizde bu testlerin nasıl ve hangi kurallara göre yapıldığını Pattern ve Penetrasyon denemeleri kısmında görebilir,merak ve eksikliklerinizi giderebilirsiniz...

• HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Hasan AKSU, Fatih YAZICI, Bahri TUĞRULTEKİN, İbrahim TUTKUN