Fırsat buldukça yeni şeyler denemeye çalışıyorum tek kurşunda son noktaları zorlayınca long range fişek denemeleri yapmaya karar verdim baya bir kaynak taramasından sonra saçmaları 36,6 metreden sonra bir arada tutmanın çok güç olduğunu farkettim çünkü saçmalar 36,6 metreden sonra parabolik hareket etmekteydiler(yanlış bilgi ise ustalarım düzeltebilirler) denemelerin 36,6 metrede yapılmasının bir espiriside bu sanırım diğeride namlu birleştirmeyle alakalıydı sanırım.
Long range fişek denince sadece dağılımı değil hızıda basıncı artırmadan yüksek tutmak gerekiyordu.
Özellikle ilk patlama anında yüksek basınçtan arkadaki saçmalar öndekilerin düzenini bozup gereksiz çarpışmalara neden olmaktaydı buda özellikle homojen olmayan dağılıma sebep oluyordu.
İşte bu iki sorunu çözmek için çabalarken tam yaptım oldu derken yaptığım kaynak taramasında gördümki meğerse yunanlı bir hobidaşımız 2 sene önce bu işi bitirmiş bitirmekle kalmamış hızı basıncı artırmadan 500-800 m/s aralığına çıkarmış ,kendisine burdan selam olsun,ben biraz geç kalmışım.
Eldeki malzemeleri kullanarak saçmaları bir arada tutmayı ve hızı basıncı artırmadan 450 m/s lere kadar çıkarmayı başardım.
Sonuçlar aşağıdaki gibi detayları daha sonra yazarım öyleki bior tapa bile %75 ler civarında grupman yaptı.
Bu arada en yüksek yüzdeli 50 metre dağılımını cedit bior tapa verdi fotoğrafı en altta ama en hoşuma giden 50 metre dağılımını 38 gram dolumum verdi.
Namlu boyu ve şok ölçüsü göz önüne alındığında sonuçların tatminkar olduğunu düşünüyorum
Lakin bu fişeklerle 36 metrelere kadar çok iyi atıcı değilseniz av vurmak çok güç yüksek geçit avı için her tüfekte iş yapar.
Tüfek:Hatsan pompalı av tüfeği 66 cm namlu açılı bant.
şok:2 no 17,96 mm çıkış(eski bilgi ölçüp tekrar yazarım)
barut:hızı artırılmış tecna n
fişekler şeffaf mika kapak ile ağız kıvırma yöntemi ile kapatılmıştır
saçma:5 no ve 4 no
mesafe:36 ve 50 metre
Hedef kağıdı: 90x90 ebadlarında 12,7-51 ve 76 cm çapında bilgisayar ortamında (A0 denemesi hariç)çizilmiş daireler.
Atış şekli oturarak dizden destekli
34 gram cedit Bior
Normal dolum bior 36,6 metre
Modifiye dolum bior 36,6 metre
34 Gram 5 no Giovani Tapa Modifiye Dolum
32 Gram 4 no Giovani tapa modifiye dolum
38 gram 5 no giovani tapa modifiye dolum
36.6 Metre Penetrasyon denemeleri
free image hostingBunlarda cedit bior tapanın atıştan sonra aldığı şekil(50 metrede bile atış kağıdına çarptı)
Barıtun üstüne gelen kısımları katlanmış.(garip bir durum)