Akşama doğru birkaç adet grupman testi yaptım. Malum av yokluğundan hep bu işler..
Renovanın 61 namlusunu ve 76 namlusu ile Tepe Mod ve Tepe Full şokları denedim.
Uzatma şoklarda en iyi sonucu Tepe Mod verdi. Şokun adı "Mod" ama namlu çapına oranla Full şok ayarında oluyor çünkü. Tepe Full şok ise 18,8 namlu için extra extra Full sayıldığından, yani aşırı daralma gösterdiği için grupmanı biraz bozabiliyor. Ama yine de fena değil. Basıncı da hissedilir şekilde artırıyor tabi. Uzaklarda belki olmadık sürprizler yapabilir
18,25 sabit çıkışlı 61 namlu ise, boyundan büyük işlere kalkışıp 36 metrede %70 üstünde grupmanlar yapıyor. İyi yapılmış bir sabit şoklu namlu örneğine denk geldik çokşükür.
Avda kullanacağım için testleri sadece sterling fişeklerle yaptım. Yüzdelik oranları da yazacağım ama öncelikli amacım genel dağılım durumunu görmek. Testleri kendim için yapıyorum, paylaşmak ise işin diğer bir güzel tarafı.. Değişik fişeklerle farklı sonuçlar çıkacaktır mutlaka..
Fişek fiyatlarının gözü çıksın..
İlk atış 61 namlu. A6SP barutlu Sterling 34 gr 6 numara.
36 metrede sonuç beklentimin üstünde. Geçit avına 61 ile mi gitsem acaba diye aklımdan geçmedi desem yalan olur. Ama kısa namlu çok ses yapıyor. Kulak sağlığı için biraz sıkıntılı..
Yine 61 namlu bu defa 34 gr 2 numara. İsabet 120/90
36 metrede %75 grupman 61 namluya hiç yakışmadı. Ayıp..
76 namlunun boyu yetmedi bir de Tepe Mod takıyorum 80 cm oluyor.
Daha önce 34 gr 5 numara ile çok toplu atıp %88 yapmıştı yine aynısı oldu.
34 gr 6 numara ile 76 cm daireye 265 isabet. Çok toplu olması marifet değil belki ama bu dağılımı görünce daha da yükseğe atasım geliyor.. Geçit avcısının gönlünü hoş eden bir tablo bu..
Aynı 34 gr 6 numara fişeği Tepe Full şokla denedim. Fazla daralınca iyi gelmiyor demekki. İsabet yine güzel ama sayı biraz düşmüş..
Bu arada, dün aynı fişek ve şokla tahtalıya yaklaşık 30-35 metre civarı atış yaptım. Alışkanlık edindim atarken besmele çekerim. Kuş paket oldu indi. Yanına gittim baktım ki kafa yok. Kelleyi havada bıçak gibi kesmiş. İlk defa denk geldi böyle bir durum. Fotoğrafını daha sonra paylaşacağım.
Serkan ustamın şokları gerçekten çok gaddar..
En son da 30 gr 5 numara ile Tepe Full ve Tepe Mod dağılımlarına baktım. Sonuç aynı çıktı. İnce saçmada ve hafif gramajlarda da çok iyi sonuç veriyorlar. Yafın 28 gr 7 numarasını denedim çok fena toplu gönderdi. Üveyikte kullanacak olsam mesafe tanımaz galiba.
Ayrıca bu tüfek Gt1 gibi hantal değil. 28 ve 30 gibi hafif gramaj kullanımı daha keyifli. Geniş namlu düşük gramajda pek iş yapmaz diyorlar ama gerçekten iyi av yaptırıyor..
Av olmayınca eğer durum müsaitse barut koklamak bahanesiyle bu işlerle uğraşıyorum. Veri tabanına yeni bilgiler eklenmiş oluyor. Eldeki malzemeyi tanımak ve huyunu suyunu bilmek güzeldir. Nerede ne kullanacağını daha iyi kestiriyorsun en azından.
Rabbim herkese gönlüne göre nasip etsin.
Hayırlı ve güzel avlarınız olsun. Rast gele..