Çulluk çok enteresan bir kuştur. Diğer avlara pek benzemez. Tam çözdüm dersin yılların avcısını bile ters köşe yapabilir.
Köpek konusunda fazla konuşup haddimi aşmak istemem fakat, çullukta iyi bir köpek şart ( bende köpek yok
)
Bana kızmasınlar ama, köpeğin seceresi soy ağacı vs çok da önemli değil, ruhunda avcılık olacak, av kanı olacak. Çulluğa gittiği zaman ne avlaması gerektiğini bilecek. Çulluk avında başka bir kuş vurduysan köpeğin dengesini bozarsın ve çulluk aramaktan vazgeçer.
Çulluk, lodos esince çok tedirgin olur ve kendine yaklaştırmaz. Köpek ferma verir vermez kalkar, bazen fermayı bile beklemez.. Yürüyüp öyle bir yer değiştirir ki köpeği bile çileden çıkartır. Hatta bazıları çok uyanık olur, fermadan kalkar gibi yapıp 5-10 metre alçak uçuşla tekrar konar ve kuytuya girer. Eğer köpek profesyonel değilse geçmiş olsun..
Ben, kendime göre sebeplerim olduğundan köpeksiz av yapıyorum. Çok zor diyorlar, evet ama zoru zaten başarıyorum imkansızın peşindeyim
Lodoslu havada gezdiğim zaman kuş daha kolay kalkar, bu benim işime gelir. Biraz mesafeli kalkar tabi ama olsun.
Çulluk avı en güzel karayel havasında olur. Hafif puslu veya parçalı bulutlu havada, hele de yerde ala bula kar varsa çok keyifli bir av haline gelir. Köpekle av yapacaksan karayelde yapacaksın. Dibine kadar girersin. Bazen böyle havada ayağımın dibinden kalktığı olur. Kaç defa yerde göz göze geldik
Öğleden önce gezmek daha iyidir. Ayaz havalarda gün doğumuna bakan güneş gören yerlerde olur. Burnunu sokup rahat karıştırabileceği yerlerde dolaşır. Pörsümüş ağaç dipleri, yapraklı zeminler tiken çalı kenarları.. İster lodos ister karayel olsun rüzgardan pek haz etmez. Rüzgarlı havada kuytuya girer. Öğleden sonra biraz daha açığa çıkabilir. Orman içindeyse mesela orman kenarında bulabilirsin akşama doğru. Ben karadenizde av yapıyorum. Uzun zamandır orman içinde çulluğa denk gelmedim. %90 fındık bahçelerinde veya çaltı tiken olan yerlerde görüyorum.
Eğer av yaptığın merayı iyi tanıyorsan, az biraz tecrübeyle elinle koymuş gibi bulursun. Çünkü olabileceği yerler az çok bellidir.
Ama tabi kesin kural diye bir şey yok. Sürpriz bir hayvandır. Nezaman nerede çıkacağı hiç belli olmaz..
Aklıma gelenleri yazdım inşallah faydası olur.
Rast gele..