Ava ve Avcılığa Veda!...
80’li yılların başıydı, ilk kez köye gitmiş ve ilk kez tüfekle tanışmıştım. Rahmetli dedem Çakır Efe’nin tek kırma tüfeğini elime vermiş hadi aslanım demişti…
Şehirde, yaşadığım yerde, çevremde avcı yoktu. Rahmetli dedemin tüfeğini 12 Eylül 1980 darbesinden hemen sonra mevcut fişekleri ile parçalayıp çamura gömdüğümüzü ve Dedemin yüzündeki hüznü dün gibi hatırlıyorum.
Hemen hemen her erkek çocuğu gibi sapanla kuş avladım, kapanlar kurdum, babamın hiç ilgisi olmamasına rağmen sanırım dedemden dinlediğim hikayeler neticesinde çocuk avcı olmuştum.15 – 16’lı yaşlara geldiğimde Sağdan soldan elime geçen misinaların ucuna kanca bağlayıp yakın sulara gider balık avlardım. Mutfağımızda çalışan Ustam Mehmet Ali’nin tek kırmasını vererek ava gidelim kaptan dediğinde 17 yaşıma gelmiştim ve gerçek anlamda ilk tüfek avımdı. O güne kadar sapanla vurmuştum kuşları,
İlk tüfeğimi , param yetmediği için her gün vitrinini ziyaret ettiğim bayinin haftalıklarımla ödememi kabul etmesi ile almıştım. O kadar mutlu olmuştum ki.
Ekibin en genç üyesiydim, dağların en dikine gönderirlerdi hep. Nurlar içinde yatsınlar pek çoğu rahmetli oldu. O günlerde şimdinin imkanları yoktu tabi anılarımızı belgeleyemedik ama hafızamın en müstesna yerindeler .
Yıllar geçtikçe hobi olarak başlayan bu sevda yaşam tarzına döndü, Giyim tarzım, kullandığım araçlar , Evimin dekoru vs …. her şeyim doğa üzerine. O kadar içime işlemiş hayatın tüm olumsuzluklarına göğüs gerebileceğim mücadele edebileceğim tutkum haline gelmiş ki 1 gün ava çıksam 1 hafta dimdik ayakta durabiliyordum.
Çok da güzel dostluklar edindim sayesinde. Yiğit, Mert adamlar tanıdım. Aramızda olmayanlarına rahmet , sağ olanlarına şükranlarımı sunar ve çok uzun sağlıklı ömürler dilerim. İyi ki tanımışım Haklarını helal etsinler.
Son yıllarda ava ve avcılığa dair her şey o kadar çok değişti, sevimsizleşti ki bu tutku eziyete dönmeye başladı. Avlaklar elimizden alındı zengin sporu haline getirildi. Köylü, şehirli avcıyı sevmez hor görür aşağılar hale geldi, saygınlığı bitti. Bu hale getirenler UTANSINLAR.
Ben hep asi birisi oldum, düzene hep isyan ettim, adil olmak için gayret ettim, başkaldırdım. Bu da bir isyan ve baş kaldırıdır. Kendimi cezalandırıyor gibi olsam da.
Bu ay içinde belgemi iptal ettirip Avcılığı bırakma kararı aldım.
Başta Ustalarıma ve Avcı dostlarıma sevgi ve saygılarımı sunarım. Hepinizi çok seviyorum Sağlıcakla kalın.
Rasgele.