Geçenlerde Özler Av'ın Renova test videosunu izledim. Namlu çıkış hızlarına bakarken bir şey dikkatimi çekti.
Kullandıkları fişek, bildiğimiz sterling 32 gr ve 5 şokla 1490 fps (454 ms) çıkış hızı gösterdi
1 şokla ise 1380 fps civarı (420 ms) çıkış hızı verdi..
Bu sonuçlar tüfeğe ve fişeğe göre bireysel olabilir ama şok daraldıkça çıkış hızının düştüğünü ilk defa gördüm. Daralma arttıkça basınç artıyor bunu biliyorum. Dar şokun penetrasyonda biraz daha iyi sonuç verdiği de herkesçe malum.. Ozaman demekki basınç hızdan daha önemli.
Yarı magnum ve magnum fişeklerin hızları düşük ama basınçları yüksek. Mesafeli atışlarda biraz daha etkililer. Bu da durumu açıklıyor bence..
Bazı özel barutları uygun miktarda kullanınca hem hızı hem de basıncı aynı anda artırıyorlar. Ozaman da ortaya fevkalade etkili fişekler çıkıyor. En somut örneklerden biri Mg2 flash 36 gr.. Hem 740 bar hem de full şokla 430 ms çıkış hızına sahip. 5 şokla atılsa hızı kaç olur acaba..
Basınç önemli ama hızla birlikte dengelenmesi daha da önemli. Diğer taraftan, basıncı düşük ama hızı yüksek bazı fişeklerinde iyi av yaptırdığı aşikar.. Örnek: Mirage 30,5 gr
Fakat havalar soğuyunca hızdan önce basınca ihtiyaç duyabiliyoruz. Saman alevi gibi parlayıp sönen "hızlı" diye tabir ettiğimiz hafif gramaj fişekler, soğuklarda etkisiz kalabiliyor..