Grupmana iyi ya da kötü demek hedef üzerinde saçmanın fazlalığı ile mi ölçülüyor? Grupman konusunda yanlış algı oluşmuş gibi sanki forumda bir tüfeğin dar iç çap yüzünden saçmayı belirli bir noktada toplaması o grupmanı iyi yapmazki. Fizik kuralları ve atış mantığı ile basit bir şekilde namlu iç çapı (ya da şok) daraldıkça kısa mesafede dışarıya giden kaçak saçmalar azdır. Mesafe uzadıkça bu saçmaların sayısı artar ve daha geniş dağılımlı grupman deseni ortaya çıkarır. Grupman verimliliğinde yüzdenin aşırı fazlalığı bazen o grupmanın iyi olduğu anlamına gelmez.
Ancak iç çap ölçüleri aynı tüfekler grupman konusunda kıyaslanırsa daha iyi bir karşılaştırma olur. Ben grupmanda desenin homojenliğine hangi bölgede yoğunlaştığına saçma aralarında boşluk olup olmadığına bakarım. Dar ve geniş olması bir göstergedir ama başarı göstergesi değil.
upload images
Bizim avcıların biraz daha uzaktan vurma sevdası yüzünden oluyor bu işler.
Bu sebeble merkeze isabet etmiş sacma sayısı ne kadar fazla ise o kadar iyi olduğu ve daha uzaktan vurulacağı gibi bir inanış var malesef.
Kullandığımız tüfekler kısa mesafe saçma tüfeğidir.
Bu tüfeklerin şoklarını daha da dar yaparak G3 gibi uzun menzilli bir piyade tüfeğine benzetemezsiniz.
Sonra çıkıp konik namlu vs vs gibi masal anlatmaya gerek yokki.
Haddinden gereğinden fazla dar şoklar.Meselenin özü bu.
Bütün dünyada ki silah üreticileri bunu akıl edemedi mi ?
Yoksa yeni buluşta patentini mi aldılar ?
Yahu daha gösterdiği yeri vuramayan otomatik,alt üst atan bir dünya çifte markası ve monoblok namludan öte gidememişiz.
Tek numaranız numaralı kundak,biraz gravür.2000 Tl lik tüfeğin namlusuyla 10.000Tl lik tüfeğin namlusu aynıysa niye o kadar fazla fark vereyim ki ?
Kendi adıma söylüyorum ben yerli üretim tüfek almam artık.
O kadar fazla param yok malesef.