Benim askerlikten hatıra kalan G-3 anım silahların çok kötü kullanıldığı, bakımlarının gereken özende yapılmadığı yönündeydi.
Yedek subay olarak yaptım askerliğimi. cuma günleri silah bakım günüydü. Ama bakımdan kasıt iki ayrı tabağa konmuş birisi telizleme diğeri yağlama yağının sırasıyla silahın dış yüzeyine sürülmesi ve 200 kişiye bir tane düşecek şekilde pirinç bir harbinin ucuna takılı çarşaf parçasının 200 namludan geçmesinden ibaretti. Fİşek yatağı kanallı olmasına ve kurumla dolmasına rağmen bu bölgeyi temizleyecek fırça yoktu.
Silahı daha önceden tanıdığımdan sökülmesi 'yasak' olan iğne mekanizma tertibatı ile yine sökülmesi 'yasak' olan tetik tertibatını dağıtır üsteğmen görmesin diye hızlıca ama güzelce bir siler temizler, tetik tertibatındaki sürtünme yüzeyleri ve takılma dişini yağlar, gövde içinde bulunan makara yuvalarını da katran karası isten arındırır silahı öyle toplardım.
Benim tüfek mke yapısıydı ve 10 yaşındaydı. 25 metre atışında gözümde o sırada gözlük olmamasına ve yatarak desteksiz atış yapmama rağmen üç merminin vuruş halkası birbirine bitişmişti. Tek atışta tepmesi gayet haifiti. Hafif bir kaç çıtlık bir sol atışı vardı ama ayarlayacak tornavida malzemesi maalesef yoktu.
Aynı silahların tüfek çatma sonrası rüzgarla betona defalarca düştüğüne şahit olmuşumdur. Ayrıca bir çoğunda kullanıcılar nasıl becermişse şarjör giriş ağızları bile eğri büğrüydü.
Neticede G-3 hassas mekanizması nedeniyle kire karşı toleransı düşük bir silah. Buna bir de kullanıcının ihmali eklenince, yere düşürülerek ağızları ezilen şarjör ağızlarını da buna dahil edince tutukluk yapması kaçınılmaz hale geliyor.
7,62 nato mermisi vurduğunu perişan eden bir fişek. Ancak şu anda üretilen MPT76 da aynı fişeği kullanıyor. Küçük kardeşi MPT55 ise 5,56 nato fişeği atıyor.
Oysa 5,56'yı da doğu ve güneydoğuda görev yapan asker ve polis arkadaşlar uzak mesafede çok etkili görmüyor. ABD'de olsun Avrupa'da olsun 5,56 mühimmatın yerine yeni mühimmat arayışları var. Umarım MKE yetkilileri bu arayışları takip ediyordur.
Bunlardan en revaçta olanı ise 6,8 mm remington SPC mermisi. MPT55'i bu çapa revize edip bir denemelerinde fayda var.