1501’de kurulan ve 1736 yılına kadar varlığını devam ettirerek bugünkü Azerbaycan, İran, Ermenistan, Irak, Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hüküm sürmüş Şii Onikiciliğini resmi mezhep olarak kabul etmiş bir Türk devletinin ismi Safeviler.
Kendilerine Devlet-i Kızılbaş diyen Safevi Devleti veya Devlet-i Safeviyye ya da Azerice adıyla Səfəvîlər Dövləti.
Şah İsmail’i takip edenler on iki parçalı Kırmızı (Kızıl) başlığı geleneksel İmamların sayısını simgelemek için takıyordu. O günden sorna Kızıl Baş terimi Persialı Türkmenleri tanımlayan Türkçe bir kullanım haline geldi.
Osmanlılar ile yaşadığı güç ve hükümranlık savaşında nedense düşman görülen ve adı daha çok İran kökenli olarak adlandırılmış ve resmi Türk tarihimizden mezhebi sebebiyle dışlanmış bir Türk tarihinin adıdır Safeviler.
Safevilerin yaşadığı yeri teşkil eden İran coğrafyası M.Ö 500’lü yıllardan itibaren Pers (Fars) kökenli halkların yurduyken 8. Yüzyılda önce Arap-İslam devleti kontrol alanına girmiş daha sonra 10. Yüzyıldan itibaren de düzenli Türk akınlarına ve göçlerine maruz kalmıştı. Moğolların yıkıcı saldırıları sonrasında oldukça karışık ve çok kültürlü bir yurda dönen bölge 13. Yüzyıldan itibaren de Türk, Arap ve Fars kültürlerinin vatanı haline gelmiş ve 16 yüzyıldan itibaren de Safevi Devleti idaresi altına girmiştir. Tarih sahnesinden silindikleri 18. Yüzyılın sonlarına doğru Perslerin hâkimiyetine girmişse de bugün İran bölgesinde yaşayan toplumların yüzde 30’u gibi bir oranı Safevi kökenli Türkmenlerden oluşmaktadır.
Bölge Büyük Selçuklu Devleti döneminde Türkleşmiş ve bölgedeki Türk kültürel nüfuzu tarih sahnesine çıkan ve 235 yıl hüküm süren Safevi Devleti sayesinde olmuştur. Safeviler bugünkü İran ve Azerbaycan Türklerinin kökenini teşkil etmiştir.
img upload