Atagan ustam, kekliğe 1 defa gittim, ona da s4 kullandım havada fotoğrafını çekip hediye paketi gibi alıyor aşşağıya
Başka fişek tecrübem olmadı, ustalardan gördüğüm kadarıyla, 30 gr 7 numaradan 36 gr 5 numaraya kadar çok şeşitli fişek yelpazesi kullananlar var..
Tahtalıda, yerlide geçen seneye kadar kullandığım ve en iyi verim aldığım fişek meca idi. 32 gr master ve 34 gr pro serisi çok iyi iş yaptı.
Daha sonra bps yi buldum hepsinden vazgeçtim
Tahtalının en ideal saçması bana göre 5 tir. Yüksek geçit veya sert havalarda 4 numara, işi riske atmadan kanat kırsın veya saçmayı yediği gibi düşsün benim olsun dersen 3 numara da seçebilirsin.. Ördekte de aynısı geçerli.
Ördek avında kuşu az sayıda bulabildiğim için riske atmak istemedim ve hep bp f2 34 ve mirage standart 34 gr kullandım. Geçen sezon geçit avında yine bps 34 gr kullandım ve tam not alarak bana diğer fişek alışkanlıklarımı bıraktırdı..
Çullukta, 2013-2014 sezonunda en sevdiğim fişekler yaf keçe tapa 30-32 gr modeller olmuştu.. bunun haricinde bugüne kadar trap fişeği de attım, sterling 28 gr bior tapa, meca 30 gr bior tapa, lambro feltro keçe tapa vs çok değişik fişekler kullandım. Çulluk avında çok kasmaya gerek yok. 71 namlu mobil şok tüfekle, 4-5 şok taktıktan sonra power tapalı 30-32 gr 7-8-9 nolu herhangi bir fişek de çok rahat işini görür..
Tabi bütün bunları yazarken, tüfeğin özelliklerini de göz ardı etmemek gerek.. Baikalın namlu iç çapını biliyorsan, fişek (gramaj saçma) seçimlerinde daha kolaylık sağlar..
Uygun bütçe arayanlar için gelelim yerli fişeklerin son durumuna....Şuan, tercih edilebilecek düzgün fişeklerden biri Sterling.. En güzel yanı, şimdiye kadar saçma yapısını hiç bozmadı..
28 den 36 ya kadar kademe kademe saçmayı sertleştirir. Bütün fişeklerinde, barut haddini olması gerektiği gibi kullanır. 1/20 oranına hep sadıktır.. Mesela 28 gr fişeğe AS barut koyacaksa 1.40 koyar. 34 gr fişeğe 206s koyacaksa 1.70 gr koyar. Bütün ölçüleri standarttır. Sadece bazı serilerde nadiren farklılıklar olabilir. 34 gr fişeklerde 1.80 gr A1 barut olanlara rastladım, eğer bulursanız alın, kış şartlarında fena gitmiyor
STERLİNG;
28 gr bior tapasını 6-7 farklı tüfekle bıldırcında kullandık, sonuçlar çok iyi. Bu yıl aynen devam edicez inşallah.
30 gr fişekleri, özellikle kırma tüfekler için iyi bir seçenek. Genelde AS barut olur. 30-35 metrelere kadar keyifli av yaptırıyor, saçması yumuşaktır patlaması da dengeli.. tüfeği ve atıcıyı yormaz..
32 gr modelleri, yine standart ve makul ölçülerde bir fişek. otomatik tüfeklerde güz havasında başarılıdır..
34 gr modelleri, sonbahar soğuklarında ve kışa girerken oldukça iyi.. 35 metreleri zorluyor. 32 ve 34 gr modelleri, geniş iç çaplı tüfeklerde grupman açısından biraz daha yoğun sonuçlar veriyor.. Bütün fişeklerde x-wad model tapası var. ortalama 18.55 -18.65 arasında değişen çaplarda tapaları mevcut..
36 gr modelinde karışık barut vardı, performansını pek beğenmedim. Gramajının hakkını vermiyor gibi geldi bana..
40 gr modelinde 1.75 civarı A0 barut var. Normalde önerilen miktardan biraz düşük. Fişek sert ama etkili, 3 numara saçması afaki mesafeden tahtalılar indirdi..
50 gr modelinde 1.90 gr A0 barut var. Bazuka gibi, asla atılacak ve tüfeğe koyulacak fişek değil..
MECA;
Yıllardır istikrarını bozmadan giden bir firma.. Sadece geçen yıl, 34 gr modellerde barut eksilmesi gördüm..
Meca firması da barut olarak CSB kullanır.
28-30-33 gr bior tapa modelleri, av türüne göre parlama avlarında çok başarılı..
Özellikle power tapalı 28 gr ve 30 gr speed modelleri bana göre en iyi fişekleri.. İkisi de avda harika işler çıkartıyor..
32 gr master fişeklerinde csb1 var, 18.40 poze otomatik ve 18.65 çaplı otomatikle kullandım, hepsinde harika sonuçlar verdi.
34 gr modelinde CSB1P barut var. eskiden 1.75 civarı koyardı bu yıl biraz düşürmüş. Pozeyle de otomatikle de kullanırdım..
2013-2015 arası tahtalı avlarımda beni hiç hayal kırıklığına uğratmamıştır..
36 gr modelinde, eskiden kaz resimli kutulardaki fişeklerde CSB2 barut vardı (kırmızı) ve o fişek muhteşemdi.. Şimdikiler kırmızı kutularda 36 gr special olarak geçer, csb1p var içine az biraz csb2 karıştırmış olabilirler, daha önce görmüştüm.. Bu modeli pek kullanmadım, bu yıl Şevki ördek avlarında kullanmış, geniş namlu performansı da güzel. Biraz yavaş ama etkili fişek demişti..
YAF, hepinizin bildiği gibi yap-boz tahtası
Kronik saçma özürlü.. Yine de içlerinde düzgün seriler çıkıyor..
Gramaja göre tek tek yazmak isterdim ama standartı olmadığı için maalesef yazamıyorum..
Sadece şukadarını söylemek isterim, 30-32-34 gr fişeklerinde, power bior keçe tapa farketmeksizin, aquila barut cinsi ve nispeten düzgün saçma görürseniz o fişek iş yapar.. Onun haricinde pek bulaşmayın.. yine de yaf fişeklerden memnun kalanlar var.. son 2 yıldır ürettiği 34 gr fişeklerde saçmayı düzeltti..
ZUBER; saçması düzgün ve barut haddinden çalmayan bir firmamız. Bana göre tek kötü yanı tapası.. 2 kanatlı tapa sevdasından vazgeçse bence daha güzel olacak..
34 grama 1.80, 36 grama 1.90 csb1 koyuyor ve fişekler bomba gibi
Grupmandan pek hayır yok ama vurdu mu indiriyor
34 gr A1 barutlu olanlar daha dengeli.. 30 gr bior tapalarında d20 barut var oldukça naif ve bir okadar da hızlı.. küçük ölçekli avlarda kırma tüfeklerde sonuçlar süper..
Son zamanlarda çıkan, momento var, meca nın yan ürünü, kovan pek kaliteli değil, saçmalar düzgün, tapası x-wad model.. Barutu d20 ye benziyor pek çözemedim. avda düzgün deneme şansım olmadı tüfekle uyum yakalarsa av yaptırır.. yani çok da bir şey beklememek lazım ama 30-35 metrelere kadar makul kullanıldıktan sonra zaten hemen her fişek av yaptırıyor..
BPS; Saçma yapısı güzel ve sertliği tam kıvmında..
En dikkat çeken ve avcıyı cezbeden tarafı barut cinsi ve miktarı.. her nekadar explosia üretimi muadil tecna olsa da, bu barut gibi saçma süren ikinci bir barut cinsi daha görmedim..
34 gr fişeğe 1.85-1.90 civarı tecnayı başka hangi firma koyar ki ? Hangi tüfekle denediysek, mesafesine etkisine hayran kaldım.. Önlemeyi çözdün mü, tadına doyum olmuyor.
Kendim bu fişekleri bozup, 2.10 gr tecna ve 40 gr doluları hazırladım, saçma sürümü mesafesi akıllara zarar.. Denk getirdiğim avların mesafelerine inanamadım..Kendine güvenen önlemeyi verip göndersin.. Kalın saçma ile, 2 haneli mesafeleri sonuna kadar zorlama şansınız var, ötesi bile sürpriz olabilir
32 gr modellerinde kendi ifadelerine bakarsak c7 barut var.. Nobelsport 32 gr için 1.56 c7 önermiş, bps de 1.70 var.. haliyle bu, 32 gr fişeğin 34 gr gibi sert patlamasına sebep oluyor.. 32 gr modelini de avda kullandım, diğer yerlilerden her yönüyle daha iyi..
Bunlar benim kendi incelemelerim sonucu oluşturduğum analizler.. Muhakkak size göre farklı yanları vardır.. Biraz uzun yazdım ama umarım satır aralarından birilerinin işine yarayacak bir şeyler çıkar...
Herkese hayırlı ramazanlar..