Bugün, Murat kardeşim köye ziyaretime geldi. Onun max5 M3500 tüfeği ve benim Gt1 ile biraz fişek yakıp grupman testleri yaptık.
Hedef kağıtlarımız, 100x70 cm. Amacımız 20 ınch merkez dağılımları görmekti.
Sıcaklık 17 derece ve nem %65 civarıydı. Atışları, biraz da av senaryosuna uygun olsun diye ayakta namlu sabitlemeden yaptık. Ufak kaymalar olsa da genel görüntü zaten kendini belli ediyor. Hedeflerdeki bu kaymalar aslında, bazı durumlarda neden av kaçırdığımızın önemli göstergelerinden biri bence.
Sabit hedefte hatta namlu sabitken bile kaymalar olabiliyorsa, uçar hedefte tam olarak merkezi bir vuruşu kim garanti edebilir.. ?
Stoeger meraklıları için de şunları söyleyebilirim: M3500 gerçekten güzel bir tüfek. Yerli piyasada bence sınıfının en iyilerinden biri ve güçlü bir model.
Parça kalitesi ve işçiliği benim açımdan tatmin edici. Ayrıca max5 kaplama bu tüfeğe çok yakışıyor. Ağırlığı çok da abartıldığı kadar değil.
Dipçik içinde denge aparatı takılı olmadığı için, ele alınca biraz öne doğru yığılıyor. 71 namlu ve ağırlığı 3,4 -3,5 arasıdır tahminimce.
Kutusunda 1,3,4 şoklarla gelmiş. Dijital kumpasla; 1 şok 17,60mm / 3 şok 18.05mm / 4 şok 18.35mm ve 3 cm uzatma hindi şoku da 16.90 mm geldi. Uzatma hindi şoka extra full diyoruz ama bu şokun ölçüsü çok fazla extra olmuş..
M3500 namlu iç çapı da 18.45 - 18.50 civarındaymış,fuarda sormuştum..
İlk olarak, M3500 elime geçmişken 66 gr test etmeden olmazdı.. Süpermagnum bir fişekle ilk defa atış yaptım. Gerçekten fişek gibi fişekmiş.
Bizim 70mm fişekler onun yanında mantar gibi kalıyor. Ama miragenin 66 gr fişeği yine de dengeli, ben daha sert bir tepme beklerdim.
Ama, omzuma biraz masaj yaptı tabi..
Atış videosu, atış sonucu ve malzeme incelemesi...
Fişekte 2.50+ gr toz şeklinde bir barut var. Tecna ve s4 gibi kalıplaşan bir barut cinsi. Saçma kalitesi de çok iyi.Bir diğer atışımız, NobelSport firmasının Anatra (italyanca ördek) adında eski bir 40 gr modeli.
Fişekte 1.70+ gr tecna barut var. Saçmalar oldukça düzgün.
Grupman testi yaparken biraz üst kaçırmışım ama fişek yine de kendini belli etti. 40 gr 4 numara, Gt1 2 şokla merkeze yoğunlaşmış.
Patlaması güçlü. Soğuk havada mesafeli atışlarda başarılı olabilir, elde kalanları atmaya kıyabilirsem tabi.Beretta Extra Long Range 36 gr 3 numara fişek. Stoeger 71 namlu 3 şok ve Gt1 71 namlu 3 şok 36 metre atışları..Mirage H.V Game 36 gr 4 numara fişek. Stoeger 3 şok ve Gt1 3 şok 36 metre atışları.. Bu fişeği, Gt1 için listeye yazdım..Mirage Caccia Reale T4 kovanlı 36 gr 3 numara fişek. İçeriğinde 1.80 gr Psb2 barut var. Gt1 ve Stoeger 3 şok 36 metre atışları..Rc S4 33 gr 5 numara, Gt1 2 şok ve Stoeger 1 şok 36 metre atışları..Bps 34 gr 5 numara fişek. Stoeger extra full hindi şoku ve Gt1 2 şok 36 metre atışları.Forza 36 gr 6 numara fişek (Yaf üretimi olduğunu duymuştum) Stoeger hindi şoku ve Gt1 2 şok 36 metre atışları..
Görünüşte en homojen dağılımı bu fişek verdi. Listeye ekledim bulabilirsem alırım..Bp 32 gr 6 numara fişek. Gt1 2 şok 36 metre atışı..
Normalde daha iyi bir dağılım bekliyordum ama, bugün havadanmıdır nedir fişeklerde genel anlamda beklediğimiz performansı pek göremedik.
Belki Rc 32 denemiş olsak bundan daha iyi dağılım sergileyebilirdi. Ama Bp 32 gr fişekle tüfek ayırt etmeksizin çok güzel avlar yaptım.
Yiğidi öldür hakkını yeme demişler...Sterling 30 gr 5 numara fişek. Daha önce paylaşmıştım. Stoeger hindi şokuyla denedik. Normal şoklarla biraz daha iyi olabilir.Amacım tüfekleri kıyaslamak veya yarıştırmak değildi. Kendi adımıza, fişekleri grupmanları değerlendirmek ve muhabbet amaçlı yapılan bir çalışmaydı.
Sizlerle de paylaşmak istedim.
Bu da günün sonundan bir fotoğraf..